Το Πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ ζωντανεύει ξανά μεταμορφώνοντας το κέντρο της Αθήνας

Το Πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ ζωντανεύει ξανά μεταμορφώνοντας το κέντρο της Αθήνας

Η ανάπλαση του εμβληματικού πάρκου φέρνει πίσω τη χαμένη αίγλη σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Όσο κατευθύνεσαι προς τον πυρήνα της πόλης, δεν είναι μόνο τα πάρκα που σιγά σιγά σβήνονται από δίπλα σου αλλά και εκείνες οι τοποθεσίες, που θα έκαναν ακόμα και τον πιο ταλαντούχο αρχιτέκτονα να οραματιστεί την ανάπλασή τους -να φανταστεί τη διακόσμηση τους με πράσινο, λίμνες, μονοπάτια και παιδικές φωνές.

Για τον λόγο αυτό, οι χώροι που ήδη υπάρχουν -και που δυστυχώς είμαι μετρημένοι- όχι απλά επιβάλλεται να αξιοποιούνται, αλλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει ανεκμετάλλευτο ούτε μισό εκατοστό τους.

Και το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ είναι αναμφίβολα ένα από αυτά τα μέρη. Ένα πραγματικό αστικό μνημείο, σε μια απ’ τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, τα Πατήσια, και με μια ιστορία αδιάσπαστα συνδεδεμένη με την μπύρα FIX.

Η ιστορία μας ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα όταν η περιοχή λεγόταν ακόμη «Παραδείσια», εξαιτίας των ρεμάτων που κατέβαιναν από τον Υμηττό κι έκαναν το μέρος ιδανικό για την ανάπτυξη «παραδεισένιων» κήπων. Η Πατησίων ήταν τότε ο δρόμος που οδηγούσε τους Αθηναίους προς το εξοχικό προάστιο, όσο κι αν δυσκολευόμαστε σήμερα να συλλάβουμε αυτήν την εικόνα.

Το 1902, ανάμεσα σε περιβόλια και ανθόκηπους, επί των οδών Πατησίων – Καυτατζόγλου – Τσίλλερ θα χτιστεί η Βίλα Κλωναρίδου και δύο χρόνια αργότερα θα χτιστεί το ομώνυμο εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας.

Το 1930, το εργοστάσιο θα περάσει στην ιδιοκτησία του Κάρολου Φιξ και έως ότου κλείσει το 1982, στελέχη και εργαζόμενοι θα γίνονται μάρτυρες της ριζικής αλλαγής του άλλοτε προαστείου αναψυχής σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο.

Το ίδιο διάστημα, η οικογένεια της Φιξ θα φέρει στη χώρα μας τον τεχνητό πάγο και ψυκτικά μηχανήματα, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να καταστήσει το brand name της μπύρας FIX συνώνυμο της μπύρας.

Εκείνη τη χρονιά, το 1982, το κλειστό πια εργοστάσιο θα αρχίσει πλέον να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, και το 1993 μαζί με τη βίλα, θα περάσουν στα χέρια του Δήμου Αθηναίων. Το εργοστάσιο θα κατεδαφιστεί -παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων- και το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ θα ανοίξει τις πύλες του κι επίσημα.

Με έκταση 7,5 στρεμμάτων, αποτελεί και σήμερα μια σημαντική ανάσα πράσινου γι’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη, ζωντανή γειτονιά της Αθήνας. Έχουν αλλάξει όμως τόσα πολλά όσον αφορά στην περιβαλλοντική και αισθητική αντίληψη, από εκείνη τη μέρα που πρωτοφυτεύτηκαν τα επιβλητικά πια δέντρα, που μία νέα πρόταση ήταν επιβεβλημένη.

Και εδώ έρχεται η Ολυμπιακή Ζυθοποιία και η FIX Hellas, οι οποίες μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή στο πάρκο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, έναν χώρο πρασίνου, ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Η FIX Hellas αποδεικνύει μ’ αυτόν τον τρόπο ότι τιμά την παράδοση, διατηρεί τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά και είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας.

Σε αυτήν έκταση, λοιπόν, πρόκειται να φυτευτούν 4.000 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, καθώς και χαμηλές ανάγκες σε νερό.

Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου θα δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden) που θα αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον.

Στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργείται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δένδρα και υδροχαρών φυτών γύρω από τη λίμνη, από τους λιγοστούς εναπομείναντες φυσικούς βιοτόπους της Αττικής.

Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίζεται με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαθίσταται η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Το πάρκο, λοιπόν, θεματοποιείται και δημιουργούνται χωρικές ενότητες, στις οποίες καθώς οι χρήστες περιηγούνται, εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται σε σχέση με τη φύση και το περιβάλλον.

Η ανάπλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021, οπότε και το πάρκο ΦΙΞ θα παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Ένα πραγματικό στολίδι για την πρωτεύουσα που θα ανοίξει ακριβώς αυτήν τη δύσκολη περίοδο όπου οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν ξανά τα γνωστά και άγνωστα πάρκα της πόλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα