H επιχειρηματική ανάπτυξη «αγκαλιάζει» την ενσωμάτωση των αρχών του ESG

H επιχειρηματική ανάπτυξη «αγκαλιάζει» την ενσωμάτωση των αρχών του ESG

Οι επιχειρήσεις μετά από μια περίοδο μακράς ύφεσης, καθώς και μετά από τη διετή πανδημία καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων προκείμενου να ξεπεράσουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Οι προκλήσεις αυτές εστιάζονται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, την ακρίβεια, τις ελλείψεις και αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα, με συμμάχους την τεχνολογία, τη δημιουργικότητα και την ευελιξία, καλείται να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μετατρέποντας την αβεβαιότητα του περιβάλλοντος σε αποδοτικότητα και ευημερία για τον τόπο.

Σύμφωνα με μελέτη της PWC για τον μεταλλευτικό κλάδο, οι εταιρείες με καλύτερες επιδόσεις στα κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social andGovernance – ESG), κατέγραψαν 10% μεγαλύτερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες στον κόσμο ξεπέρασαν το σκόπελο του 2020 βγαίνοντας ακόμα πιο δυνατές και ανθεκτικές.

Ο μεταλλευτικός κλάδος έχει αποδείξει τη μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα του στις δύο διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, και αυτό χάρη στην εξωστρέφεια, τις υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής, καθώς και την ορθή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, δημιουργώντας αξία για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, η εξορυκτική βιομηχανία συμβάλλει με περισσότερο από 3% στο ΑΕΠ ετησίως και υποστηρίζει πάνω από 100.000 μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που λειτουργεί και αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική και αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεταλλευτική εταιρεία, η οποία διαθέτει διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία, ενώ ενσωματώνει τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου παγκοσμίως, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας βιώσιμης και πολλαπλά ωφέλιμης επένδυσης για όλους.

Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, αποφέροντας περί τα €394 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος, ενώ ενισχύει διαχρονικά την ελληνική αγορά μέσα από την προμήθεια πρώτων υλών και υπηρεσιών από τοπικούς προμηθευτές, με τις δαπάνες να ανέρχονταιπερί το 1 δις ευρώ. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Oλοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Bιωσιμότητας

Παράλληλα, ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις που θέτει η κοινωνία και το επενδυτικό κοινό, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση των αρχών ESG σε όλες τις δραστηριότητες της, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων του κλάδου διεθνώς. Πρόκειται για τη δημιουργία και την εφαρμογή του Oλοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Bιωσιμότητας (SIMS) με το οποίο διασφαλίζει, με τρόπο συστηματικό και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, την συνέπεια και την ακεραιότητα της εταιρείας απέναντι στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, την ασφάλεια και την εξέλιξη των ανθρώπων της.

Υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη

Με αμέριστο σεβασμό προς την κοινωνία που τη φιλοξενεί, η Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται διαχρονικά σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και συμμετέχει έμπρακτα υλοποιώντας δράσεις και έργα με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει κοινωνικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 24 εκ. ευρώ, οι οποίες μεταφράζονται σε πολυάριθμα έργα υποδομής και κοινωνικής μέριμνας.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία μεριμνά για το περιβάλλον, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δύσκολα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εξυγίανσης των περιοχών που δραστηριοποιείται, ακόμα και από προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα επενδύει συστηματικά στις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, όπως είναι η προηγμένη μέθοδο μεταλλευτικών καταλοίπων και το Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η εταιρεία σχεδιάζει εμβληματικές επενδύσεις περί των 70 εκ. ευρώ, αποκλειστικά εντός του Δήμου Αριστοτέλη, σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα