Ευφυής γεωργία: Απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Ευφυής γεωργία: Απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Μπορεί η ευφυής γεωργία να αναλάβει το ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα και την απορρύθμιση του κλίματος; Τα αποτελέσματα λένε «ναι».

Ακραίες θερμοκρασίες, ερημοποίηση, φυσικές καταστροφές, μολυσματικές ασθένειες, μείωση της ποιότητας του νερού, επισιτιστικές κρίσεις. Καθώς ο άνθρωπος εισβάλλει όλο και πιο «βίαια» στον φυσικό κόσμο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μετατρέπονται από πρωτοσέλιδα σε καθημερινά φαινόμενα.

Συνήθεις «ύποπτοι», η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αποψίλωση των δασών, η εντατική γεωργία, η αστικοποίηση και η υπερβολική εκβιομηχάνιση. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, μια ομάδα 1.300 ανεξάρτητων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων από χώρες όλου του κόσμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πάνω από 95% πιθανότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια να οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η νέα ΚΑΠ «δείχνει» ευφυή γεωργία

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο περιβάλλον, ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής αποκτά νέα, αυξημένη σημασία. Μια σημασία που η ΕΕ έχει ήδη βάλει ψηλά στη λίστα των επιδιώξεών της με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με ενισχυμένο περιβαλλοντικό και κλιματικό πρόσημο, η νέα ΚΑΠ στοχεύει στην προστασία του καταναλωτή, στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στην εξασφάλιση της ποιότητας, αλλά και στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα αποφέρει περιβαλλοντικά, υγειονομικά και κοινωνικά οφέλη, ενώ θα προσφέρει δίκαιο εισόδημα στους παραγωγούς.

Η νέα ΚΑΠ αναγνωρίζει ότι η απάντηση στην πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας και του πράσινου μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής περνάει από την ψηφιοποίηση και, κατά συνέπεια, την ευφυή γεωργία, και προτίθεται να τις στηρίξει κατάλληλα, μέσα από μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στο να κινητοποιήσουν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς.

Η ελληνική λύση

Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά τον αγρότη να παίρνει σωστότερες αποφάσεις για την παραγωγή του. Μάλιστα, η εφαρμογή της στα αγροκτήματα βοηθά να μειωθούν τα κόστη και οι περιττές απώλειες σε πόρους, ελαττώνει τον αντίκτυπο της γεωργίας στο περιβάλλον και στο κλίμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και ενισχύει την ποιότητα των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ασφάλειά τους.

Την ελληνική απάντηση στον όρο «ευφυής γεωργία», δίνει το πρωτοποριακό σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, το οποίο έχει πλέον αναγνωριστεί ως καλή πρακτική σε επίπεδο ΕΕ και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που αποτελείται, πρώτον, από τεχνολογική υποδομή χιλιάδων αισθητήρων IoT εγκατεστημένων σε καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής γης και, δεύτερον, από δεκάδες μοντέλα για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, ανά καλλιέργεια και περιοχή.

Το gaiasense καταγράφει και αναλύει συνεχώς δεδομένα, παρατηρήσεις και μετρήσεις από το χωράφι, τους δορυφόρους, τον επιστήμονα αλλά και τον ίδιο τον παραγωγό. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την καταχώρηση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με τις καθημερινές καλλιεργητικές εργασίες, μπορεί να βοηθήσει τον αγρότη να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν την καλλιέργειά του και να βελτιώσει την παραγωγή του τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Στην ουσία, το gaiasense αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αξιοποίηση μεγάλου όγκου ετερογενών και αξιόπιστων δεδομένων ακριβείας, με στόχο την παροχή απλών συμβουλών για την καλύτερη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί τόσο από αγρότες όσο και από γεωπόνους, ερευνητές, βιομηχανίες και εργαστήρια αναλύσεων.

Η δημιουργός του συστήματος gaiasense, εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας NEUROPUBLIC, συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση του αγροτικού τομέα στην ψηφιακή εποχή. Επιδίωξή της, μια πιο «πράσινη» παραγωγή με σημαντικά κέρδη για το περιβάλλον, ένα πιο δίκαιο, επωφελές και ασφαλές αγροδιατροφικό μέλλον για όλους.

Τα νούμερα «μίλησαν»

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο χωράφι, όπου αναλύθηκε η εφαρμογή του συστήματος σε διαφορετικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μια πληθώρα καλλιεργειών, τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Μετά την υιοθέτηση των συμβουλών ευφυούς γεωργίας από το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, επιτεύχθηκε πτώση του κόστους άρδευσης μεταξύ 20,23 – 33,76%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση κατά μέσο όρο της τάξεως του 21,89% και έως 40,84% στο κόστος λίπανσης, ενώ υπήρξε μείωση 33,72% και στο κόστος φυτοφαρμάκων. Τέλος, όσον αφορά στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας, ο μέσος όρος έφτασε το -20,18%. Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε βελτιωμένη απόδοση χρήσης αζώτου που έφτασε έως και το 30% ανάλογα με την καλλιέργεια, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα