Κομισιόν: Αποκαλυπτήρια της πρότασης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας – “Τροχιοδεικτικά” πυρά για λιτότητα από τη Γερμανία

Κομισιόν: Αποκαλυπτήρια της πρότασης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας – “Τροχιοδεικτικά” πυρά για λιτότητα από τη Γερμανία
Κομισιόν iStockphoto

Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Την πρότασή της παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, Τετάρτη (26/4), για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, θα απαλλαγεί από ορισμένα από τα στοιχεία που παραπέμπουν σε “σκληρές” δημοσιονομικές πολιτικές και οδηγούν σε “πνιγμό” των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο θα επιτρέπει περισσότερες δαπάνες για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, κυρίως προσανατολισμένους προς την πράσινη ανάπτυξη. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει βέβαια και κάποιες δικλείδες για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά θα υπολείπεται των απαιτήσεων της Γερμανίας να συμπεριλάβει ένα αυστηρό αριθμητικό σημείο αναφοράς για τη μείωση των επιπέδων χρέους.

Μιλώντας, πάντως, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες ο Ντομπρόβσκις άφησε να εννοηθεί πως έχει βρεθεί η… χρυσή τομή για μία πρόταση που θα καλύψει όλες τις πλευρές. “Ετοιμάζουμε την νομοθετική πρόταση και θα την παρουσιάσουμε την Τετάρτη, είμαστε σε καλό δρόμο”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας ότι: «Το θέμα είναι να υπάρξει ισορροπία: αφενός με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας για τα κράτη μέλη και αφετέρου διατήρηση της διαφάνειας και κοινή αντιμετώπιση των κρατών μελών, με αριθμητικά σημεία αναφοράς».

Στο μεταξύ το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή καθώς είναι τον Συμβούλιο που τελικά θα βάλει την σφραγίδα έγκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία εκφράζοντας το “λόμπι” των σκληρών επιδιώκει να “σφίξει” τα λουριά περιορίζοντας τη “χαλαρότητα” που σε σημεία ενδεχόμενα η πρόταση της Κομισιόν, που θέλει να δώσει την ευκαιρία πολύ χώρο στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους.

Συγκεκριμένα η Γερμανία είχε προτείνει για κράτη με μεγάλο όγκο χρέος να μειώνουν κατά 1% τον χρόνο το λόγο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ και κατά 0,5% εφόσον είναι σε καλύτερη θέση.

Στο μεταξύ μήνυμα στέλνει, εν όψει της σημερινής ημέρας, με άρθρο του στους Financial Times ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Κρ. Λίντνερ τονίζοντας πως “τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε δημοσιονομικά αποθέματα για πιθανές μελλοντικές κρίσεις”.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του κοινού ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, τονίζει ότι “στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όχι να το αποδυναμώσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία”. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπενθυμίζει πως η Κομισιόν παρουσίασε τον Νοέμβριο αρχικές ιδέες για μια πιθανή μεταρρύθμιση, σχολιάζοντας όμως πως αυτές δεν καθορίζουν ακόμη επαρκώς ξεκάθαρες απαιτήσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων και του λόγου χρέους προς ΑΕΠ ή τη διατήρησή τους σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για θέσπιση διμερών “συμβολαίων” μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών όταν πρόκειται για σχέδια μείωσης του χρέους σημειώνει ότι “βασισμένη στις λεγόμενες αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους, η Κομισιόν θα προτείνει ένα μονοπάτι δαπανών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως βάση για περαιτέρω διμερείς συζητήσεις. Αλλά αυτές οι αναλύσεις είναι πολύ “ευαίσθητες σε αλλαγές στις υποκείμενες υποθέσεις για το χρέος και, στο τέλος, θα μετατρέψουν το ζήτημα της μείωσής του σε πολιτική διαπραγμάτευση”.

Ο ίδιος προτείνει αντί για διμερείς διαδικασίες και διαπραγματεύσεις, ένα λειτουργικό σύστημα δημοσιονομικών κανόνων που να οδηγεί σε ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών. Ο πολυμερής χαρακτήρας της δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί, τονίζει, θεωρώντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μια κοινή αντίληψη για υγιή δημόσια οικονομικά στο μπλοκ.

Όπως επισημαίνει, οι κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν την ταχεία και επαρκή μείωση των ελλειμμάτων και των υψηλών ποσοστών χρέους, επιτρέποντας παράλληλα τις αναγκαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ “κλειδί” παραμένει η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών με την ιεράρχηση των δαπανών.

Ο κ. Λίντνερ τονίζει πως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει να μην πειραχτούν οι τιμές αναφοράς του 3% του ΑΕΠ για τον λόγο του ελλείμματος και του 60% του ΑΕΠ για τον λόγο του χρέους, θεωρώντας πως η διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» σε περίπτωση παραβίασης του κριτηρίου του 3% του ελλείμματος ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο επιβολής στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα