Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Επιζώντες στα συντρίμμια μετά από 180 ώρες – Στο πλευρό των πληγέντων ψυχολόγοι
Μετά το φονικό "χτύπημα" του Εγκέλαδου στην Τουρκία και τη Συρία, αχτίδα αισιοδοξίας δίνουν οι επιζώντες που διασώζονται από τα ερείπια. Στις πληγείσες περιοχές σπεύσουν ψυχολόγοι. Διχασμένες οι δύο χώρες για τους πρόσφυγες.
- 13 Φεβρουαρίου 2023 21:09
Μια εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που “χτύπησε” την Τουρκία και τη Συρία και άφησε πίσω του -μέχρι στιγμής- τουλάχιστον 37.000 νεκρούς, υπάρχει ακόμη ζωή κάτω από τα συντρίμμια.
Κάθε ώρα, οι διασώστες ανακοινώνουν κι ένα θαύμα επιβίωσης, με τελευταίο αυτό ενός 10χρονου κορίτσιου, που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα μετά από 183 ώρες.
Αντίστοιχη και η περίπτωση ενός 12χρονου αγοριού, που κρατήθηκε στη ζωή 182 ώρες μετά το σεισμό και ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια.
Τα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu δείχνουν τον έφηβο να κρατάει το χέρι ενός διασώστη ενώ τον τοποθετούν σε φορείο, αφού του ακινητοποίησαν το κεφάλι και τον κάλυψαν με μια κουβέρτα για να τον κρατήσουν ζεστό. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν σε ένα ασθενοφόρο.
Η 6χρονη Μιράι απεγκλωβίστηκε ύστερα από 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια στο Αντιγιαμάν. Αφού τοποθετήθηκε στο φορείο, όσοι βρίσκονταν στο σημείο, έφτιαξαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να βοηθήσουν στη μεταφορά του μικρού κοριτσιού.
Μικρά τέτοια θαύματα, που κρατούν ζωντανή την ελπίδα -έστω κι αυτή που έχει απομείνει- για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα.
Την ίδια ώρα, με τον ΟΗΕ να ομολογεί ότι άφησε στη τύχη του τον λαό που πασχίζει στα συντρίμμια, το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού συνέρχεται εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία μετά τον σεισμό. Σε επαφή με το καθεστώς της Δαμασκού δηλώνει το Κρεμλίνο για την παροχή βοήθειας.
Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει νέο προσφυγικό κύμα. “Αποκλείεται να ανοίξει συνοριακή πύλη σε εδάφη που ελέγχονται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG”, διαμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ψυχολόγοι και εθελοντές προσπαθούν να στηρίξουν τους επιζώντες
Ο Σερκάν Τάτογλου κατάφερε να σώσει τα τέσσερα παιδιά του όταν ο σεισμός γκρέμισε το σπίτι τους, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οικογένεια είναι πλέον ασφαλής, όμως η 6χρονη κόρη του τον ρωτάει συνέχεια: «Μπαμπά, θα πεθάνουμε;».
«Τα παιδιά μου επηρεάστηκαν πολύ από τον σεισμό», είπε ο Σερκάν Τάτογλου, η σύζυγός και τα παιδιά του οποίου, ηλικίας 6, 11, 14 και 15 ετών, κατέφυγαν σε έναν καταυλισμό δίπλα στο στάδιο της πόλης Καχραμάνμαρας. «Χάσαμε καμιά δεκαριά συγγενείς. Τα παιδιά μου δεν το γνωρίζουν ακόμη αλλά το μικρότερο έχει πάθει σοκ από τους μετασεισμούς. Με ρωτάει συνέχεια αν θα πεθάνουμε», είπε.
«Δεν θέλω να τους δείξω τα πτώματα. Με τη γυναίκα μου, τα σφίγγουμε στην αγκαλιά μας και τους λέμε πως όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε.
Η Χιλάλ Αγιάρ, 25 ετών, ανησυχεί πολύ για τον 7χρονο γιο της, τον Μοχάμεντ Εμίρ. «Δεν πάει καλά ψυχολογικά, δεν κοιμάται».
Και οι γονείς υποφέρουν
Η Σουέντα Ντεβετζί, ψυχολόγος που συνεργάζεται με το τουρκικό τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Doctors Worldwide στο Καχραμάνμαρας, διαπιστώνει ότι και οι ίδιοι οι γονείς έχουν σημαδευτεί από τον σεισμό.
«Μια μητέρα μου ομολόγησε: “Όλος ο κόσμος μου λέει να είμαι δυνατή αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να φροντίσω τα παιδιά μου, δεν μπορώ ούτε να φάω”».
Κάποια παιδιά δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι συνέβη, εξηγεί η Ντεβετζί, έχοντας δίπλα της τρία που ζωγραφίζουν. «Δεν τους μιλάω πολύ για τον σεισμό. Τα αφήνουμε να ζωγραφίσουν και βλέπουμε μέχρι ποιου σημείου εμφανίζεται στις ζωγραφιές» το άγχος τους, είπε.
«Θα πρέπει κατεπειγόντως να εφαρμοστούν πολιτικές με επίκεντρο τα παιδιά», ζήτησε η Εσίν Κομάν, ειδικός στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Όπως υποστήριξε, τα παιδιά προσαρμόζονται γρηγορότερα από τους γονείς τους όμως θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία.
Ο ψυχολόγος Τσιχάν Τσελίκ ανέβασε στο Twitter το μήνυμα που του έστειλε ένας εθελοντής τραυματιοφορέας από μια πληγείσα ζώνη. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της περιοχής, τα παιδιά αγχώνονται: «Τα τραυματισμένα παιδιά ρωτούσαν πολλές φορές στη διαδρομή: Πού είναι η μαμά, πού είναι ο μπαμπάς; Με απαγάγατε;».
Διχασμός μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τους πρόσφυγες
Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες “χτυπήθηκαν” μαζί από τον σεισμό, η ένταση μεταξύ τους, όχι μόνο παραμένει αμείωτη, αλλά οξύνεται συνεχώς. Στο επίκεντρο για ακόμη μια φορά, βρίσκονται οι πρόσφυγες, με αρκετούς Τούρκους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.
Κάποιοι τους κατηγορούν ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω της καταστροφής και του χάους. Αντισυριακά συνθήματα, όπως “Δεν θέλουμε Σύρους”, “Να απελαθούν οι μετανάστες” και “Δεν είστε πλέον καλοδεχούμενοι”, κατέλαβαν το χώρο τους στο Twitter.
Σύροι που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό λένε ότι τους έδιωξαν από καταυλισμούς για τους πληγέντες. Ένας Σύρος έφτιαξε ένα καταφύγιο στη Μερσίνη αποκλειστικά για συμπατριώτες του, αφού αντιμετώπισαν ρατσιστικές προσβολές.
“Σταματήσαμε να πηγαίνουμε στα σημεία όπου γίνονταν επιχειρήσεις διάσωσης για να παρακολουθήσουμε, επειδή ο κόσμος μας ούρλιαζε και μας έσπρωχνε όταν άκουγαν να μιλάμε αραβικά”, είπε ένας άνδρας που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. “Μας κατηγορούν συνέχεια για λεηλασίες, αλλά αυτό γίνεται μόνο για να σπείρουν τη διχόνοια”, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις