Γερμανικό δίκτυο: “Ο Ερντογάν υποχρεώνεται να αλλάξει – Φαίνεται και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας

Γερμανικό δίκτυο: “Ο Ερντογάν υποχρεώνεται να αλλάξει – Φαίνεται και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Turkish Presidency via AP

Για μη ηθελημένη στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διεθνή πολιτική σκηνή κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ.

Tάσεις αποκλιμάκωσης στην ένταση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας εντοπίζει δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, όπως αναφέρει σχετικά η Deutsche Welle.

Το εν λόγω δίκτυο αναφέρει ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό υπάρχει μία διαφορετική ψυχολογία από τη συνηθισμένη, γεγονός που αποδίδεται σε μία μη ηθελημένη στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

“Ακόμη και στη διαλυμένη σχέση με τη γειτονική Ελλάδα υπάρχει ακόμη μια αχτίδα ελπίδας. Σε συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου συναδέλφου του και «αγαπητού φίλου» Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου υποσχέθηκε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θέλει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού”.

Και συνεχίζει για τη στάση της Τουρκίας στην ρωσοουκρανική διένεξη: “Μέχρι στιγμής, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση. Έτσι έγινε ο σημαντικότερος κόμβος του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου.

Στις αρχές Μαρτίου όμως, η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων υπό τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, η οποία μέχρι τότε ανθούσε. Η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει προφορικά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι δεν θα φτάσουν άλλα αγαθά στη Ρωσία που εμπίπτουν στις κυρώσεις, αναφέρουν δυτικοί διπλωμάτες.

Η αλλαγή αυτή δεν έρχεται αποκλειστικά με τη δική της ελεύθερη βούληση. Πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Ερντογάν τώρα, επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα