Διαγωνισμός, για πρώτη φορά, για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα

Διαγωνισμός, για πρώτη φορά, για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα
Ηλεκτρική ενέργεια ISTOCK

Βγήκε σε διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία, με στόχο να υπάρξει η πρώτη δημοπρασία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε διαβούλευση τέθηκε χθες από το ΥΠΕΝ το προσχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης standalone μπαταριών, στην οποία περιγράφεται το σύνολο των παραμέτρων διεξαγωγής των δημοπρασιών (με εξαίρεση την τιμή εκκίνησης).

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 2 Μαΐου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έκδοση στη συνέχεια της Απόφασης, η οποία θα «ξεκλειδώσει» την προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι τα παραπάνω βήματα να «οδηγήσουν» στη διενέργεια της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Με βάση το προς διαβούλευση κείμενο, προβλέπεται η στήριξη ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ, μέσα από τρεις δημοπρασίες. Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, για την πρόκριση έργων 400 Μεγαβάτ, ενώ ο δεύτερος μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από τον οποίο θα «περάσουν» έργα 300 Μεγαβάτ.

Στους πρώτους δύο διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφια έργα σε όλη την επικράτεια. Αντίθετα, ο τρίτος αφορά έργα που προορίζονται να εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο. Στην τρίτη διαδικασία, που θα διεξαχθεί εντός του τέταρτου τριμήνου, η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 300 Μεγαβάτ.

Επίσης, για τις πρώτες δύο δημοπρασίες, τίθεται πλαφόν «γεωγραφικής διασποράς». Κάτι που, στην πράξη, σημαίνει ότι τα προκρινόμενα έργα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 300 Μεγαβάτ ανά Περιφέρεια. Μάλιστα, κατά την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού, η ΡΑΑΕΥ θα ανακοινώσει το υπόλοιπο δημοπρατούμενης ισχύος ανά Περιφέρεια.

Με βάση το draft, δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες θα έχουν έργα που έχουν εξασφαλίσει Άδεια Αποθήκευσης, προκρίνοντας τελικά την επιλογή των πιο ευρύχωρων κριτηρίων ωριμότητας. Κι αυτό γιατί παρόλο που standalone μπαταρίες συνολικής ισχύος 5.340 Μεγαβάτ έχουν ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντικές άδειες, οι διαφορετικές «ταχύτητες» περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανά Περιφέρεια (και Αποκεντρωμένη Αρχή) υπήρχε κίνδυνος να μην εξασφαλίζουν την απαιτούμενη κατανομή των προκρινόμενων έργων σε όλη την επικράτεια.

Το προσχέδιο επιβεβαιώνει επίσης ότι το ανώτερο όριο ισχύος για τα υποψήφια έργα είναι τα 100 Μεγαβάτ, με μίνιμουμ όριο το 1 Μεγαβάτ. Τα έργα που συμμετέχουν στις δύο πρώτες δημοπρασίες θα πρέπει να διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW). Στην τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία, το κατώφλι της ελάχιστης εγγυημένης χωρητικότητας διάρκειας ορίζεται στις τέσσερις ώρες (MWh/MW).

Παράλληλα, στην Υπουργική ορίζεται μία σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να πληρούν τα έργα για να λάβουν ταρίφα. Μάλιστα, κατά τη δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων που θα προκριθούν, διαπιστωθεί πως κάποιος σταθμός παραβιάζει αυτές τις προδιαγραφές, τότε θα μπορεί η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της να τον απεντάξει από το σχήμα στήριξης. Παράλληλα, έλεγχοι θα διενεργούνται ανά διετία λειτουργίας των έργων.

Οι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν με τύπο δημοπρασίας ενός σταδίου υποβολής προσφορών (single-stage bidding), με τους συμμετέχοντες να υποβάλουν φάκελο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας, καθώς και την προσδοκώμενη αποζημίωση ανά χρόνο λειτουργίας – δηλαδή το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς, εκφρασμένο σε ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα