Αποδόμηση της “ανάπτυξης Μητσοτάκη” από τον Τσίπρα

Αποδόμηση της “ανάπτυξης Μητσοτάκη” από τον Τσίπρα
Φώτο από την περσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Forum των Δελφών Eurokinissi

Στα ζητήματα της οικονομίας και της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αναφερθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών

Γκολ και νίκη στο υποτιθέμενο «γήπεδο της Ν.Δ», δηλαδή στα ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις στην χώρα και την οικονομία, αναμένεται να επιδιώξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την συμμετοχή του, μέσω συνέντευξης στο Φόρουμ των Δελφών. Έναν χώρο διαλόγου όπου τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης κυριαρχούν, με την συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματικών παραγόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του τόσο στα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών στο πεδίο της ανάπτυξης όσο και στο θέμα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Δύο ζητήματα που η Ν.Δ έχει μεν ως προμετωπίδα, δίχως όμως να έχει πετύχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Θυμίζουμε ότι Μάλιστα στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν ότι ενώ στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3 χρόνια πέτυχε δύο αναβαθμίσεις, όσες και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου με επικοινωνιακά «κόλπα» επιχειρεί να συναθροίσει τα συμπεράσματα όλων των Οίκων Αξιολόγησης ώστε οι αναβαθμίσεις να εμφανιστούν πολύ περισσότερες.

Η επενδυτική βαθμίδα

Ειδικά για την επενδυτική βαθμίδα, σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευση επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομία έταξε ένα πράγμα το 2019: Επενδυτική βαθμίδα. Και τελικά άφησε το δημόσιο χρέος 44 δισ. μεγαλύτερο. Το ιδιωτικό 40 δισ. μεγαλύτερο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο και την επενδυτική βαθμίδα όνειρο απατηλό». Τονίζεται επίσης πως την επενδυτική αναβάθμιση «θα τη φέρει και αυτή η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έφερε και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Αξίζει να θυμίσουμε πως την βεβαιότητα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, γεγονός που επιβεβαιώθηκε. Όπως είχε δηλώσει σε ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ η επενδύτική βαθμίδα ήταν «ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε από τις εκλογές του 2019 όταν άφησε τα παραμύθια περί 4ου μνημονίου και περί πιστοληπτικής γραμμής και καταστροφής 100 δισ. που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε 18 μήνες, έλεγε «γιατί είμαι άριστος, ικανός, τεχνοκράτης, έχω διαχειριστική ικανότητα, θα βάλω τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα». 18 μήνες, δηλαδή στο τέλος του ’20. Πέρασαν οι 18 μήνες, είπε «εντάξει, δεν πρόλαβα στο τέλος του ’20, αρχές του ’21 θα μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα». Πέρασε και το ’21. «Το ’22 θα μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα». Περνάει και το ’22, μας είπε αρχές του ’23. Τώρα βλέπει ότι θα πάει στις εκλογές στο τέλος και προφανώς δεν θα έχουμε μπει. Κάποια στιγμή μέσα στο ’23.Να σας πω εγώ ποια είναι η πραγματικότητα; Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σ’ επενδυτική βαθμίδα. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σ’ επενδυτική βαθμίδα, διότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι μια αποτυχημένη πολιτική»

Μείωση παραγωγικών επενδύσεων

Αντίστοιχη εκτιμάται η εικόνα και για τις επενδύσεις, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για το «ατού» της διακυβέρνησης της. Όπως είχε επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του στο κοινοβούλιο απευθυνόμενος στην Ν.Δ «βάλατε στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον προϋπολογισμό του 2022 για το 2022 έναντι του 2021 23,4% και είχαμε τελικά κάτω από το μισό, 10%». Είχε επίσης τονίσει ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της Ελλάδας σε σχέση με το 2019 είναι από τους μικρότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς και ότι «η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει ούτε καν τα επίπεδα του 2019 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαλέσει τη κυβέρνηση λέγοντας πως «αποκρύπτει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους και ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έφτασε μόλις στα επίπεδα του 1995. Τα 5 δισεκατομμύρια νέα κεφάλαια ξένων επενδύσεων το 2021 και τα 6 του 2022 ακούγονται εξαιρετικά νούμερα αλλά αν πάμε να δούμε τι είδους επενδύσεις αφορούν θα δούμε ότι δεν πρόκειται για πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις.Οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες το 2021 μειώθηκαν κατά 14% και ακόμη περισσότερο μειώθηκαν το 2022».

Στην αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ για τους μισθούς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Και μείωση μισθών

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που αποκαλυπτική ήταν η έκθεση το ΟΟΣΑ σχετικά με την κατάσταση των μισθών στην Ελλάδα, την αύξηση των οποίων η Ν.Δ συνδέει με την άνοδο της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνή οργανισμού η μείωση των μισθών έφθασε το 7.4%. Σχολιάζοντας το στοιχείο αυτό η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών τους την περασμένη χρονιά στο σύνολο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Ενώ και την τριετία 2019-2022 η Ελλάδα ήταν η μία από τις δύο μόνο χώρες του Ο.Ο.Σ.Α στις οποίες ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα