Ο Γιώργος Λιανός στο Survivor All Star ΣΚΑΙ

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΡΙΑΛΙΤΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥΣ;

Το Survivor All Star και το Masterchef 7 επιστρέφουν δυναμικά, αλλά θα καταφέρουν να κερδίσουν τους τηλεθεατές που αγάπησαν την ελληνική μυθοπλασία;

Στο τηλεοπτικό τοπίο, η έλευση της νέας χρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη του β’ μισού της σεζόν και, ως εκ τούτου, την αρχή νέων προγραμμάτων ή την επανεκκίνηση όσων προβάλλονταν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό τον μήνα ξεκινούν δύο πολύ γνωστά ριάλιτι, που τα τελευταία χρόνια προβάλλονταν με μεγάλη επιτυχία: το Survivor All Star (που κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιανουαρίου) και το Masterchef 7 (που κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου).

Τα δύο προϊόντα είναι δημοφιλή στο κοινό και επομένως “σίγουρο χαρτί” για τα κανάλια που τα “φιλοξενούν”, τον ΣΚΑΙ και το Star αντιστοίχως. Ωστόσο, αν και η δυναμική τους ήταν εμφανής τις προηγούμενες σεζόν, δεν είναι βέβαιο πως φέτος θα καταφέρουν να “κερδίσουν” τους τηλεθεατές, για διάφορους λόγους.

Τα ριάλιτι χάνουν, η μυθοπλασία κερδίζει

Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, τα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης ήταν περισσότερα από όσα μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Ριάλιτι επιβίωσης, περιπέτειας, εγκλεισμού, αγάπης, μόδας, τα κανάλια είχαν καλύψει όλο το εύρος των ειδών και, γενικά, γινόταν ένα μεγάλο πανηγύρι με παίκτες και παίκτριες που δοκίμαζαν τους εαυτούς τους στο οτιδήποτε. Τις περισσότερες φορές με μεγάλη αποτυχία.

Στον αντίποδα, οι ελληνικές σειρές μυθοπλασίας ήταν ελάχιστες, μέχρι που φτάσαμε στην αρχή της σεζόν του 2022 να έχουμε τουλάχιστον 15 καινούργια σίριαλ, χωρίς να λάβουμε υπόψιν αυτά που συνεχίστηκαν με τη δεύτερη σεζόν τους. Ήταν, ομολογουμένως, η χρονιά με τις περισσότερες ελληνικές σειρές που έχουν υπάρξει ποτέ ταυτόχρονα στην τηλεόραση, κάτι που συνεχίζεται και το 2023.

Η μετάβαση αυτή, η οποία ξεκίνησε πρώτα από το κοινό, αναγκάζοντας – κατά κάποιο τρόπο – τα κανάλια να ακολουθήσουν, δείχνει ξεκάθαρα πως το ενδιαφέρον του μέσου τηλεθεατή έχει μετατοπιστεί. Οι σταθμοί σταμάτησαν σιγά σιγά να επενδύουν στα ριάλιτι και άρχισαν να επενδύουν στη μυθοπλασία, παύοντας να ανανεώουν τους κύκλους π.χ. του Bachelor ή του Big Brother και ξεκινώντας να δίνουν βάση στις σειρές και στην ποιότητά τους, τη στιγμή που ο πήχης σε αυτό το πεδίο ανεβαίνει διαρκώς. Ειδικά τώρα που το Maestro κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες και να μπει στο Netflix, φανταστείτε τι αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που την περασμένη σεζόν είχαμε μόλις δύο ριάλιτι στην τηλεόραση, εκ των οποίων το ένα κόπηκε πρόωρα, ενώ το άλλο σημείωσε αρκετά χαμηλά νούμερα τηλεθέασης. Ο λόγος, αρχικά, για το Love Island, που, ενώ θεωρείτο μια μεγάλη παραγωγή, δεν κατάφερε να “κερδίσει” το κοινό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί άρον άρον ο τελικός στα μέσα Νοεμβρίου(!). Έπειτα, είχαμε το GNTM 5, το οποίο, παρά την τεράστια επιτυχία του τα προηγούμενα χρόνια, θεωρήθηκε βαρετό από τους τηλεθεατές και έχασε πολύ μεγάλο μέρος των ποσοστών τηλεθέασής του, χάνοντας, παράλληλα, και τη δυναμική του.

Φαίνεται πως το τηλεοπτικό κοινό έχει βαρεθεί και κουραστεί από τα ριάλιτι και το όλο κόνσεπτ που “υπηρετούν”: καβγάδες, ίντριγκες, ανθρώπους που χάνουν την αξιοπρέπειά τους και ξεφτιλίζονται σε πανελλήνια εμβέλεια, προκειμένου να γίνουν “διάσημοι”. Ο χρόνος της σύγχρονης καθημερινότητας είναι ελάχιστος και προτιμούν να τον αφιερώσουν σε κάτι που τους προκαλεί τουλάχιστον κάποια συναισθήματα, σε μια προσεγμένη σκηνοθετικά σειρά ή σε μια καθηλωτική ερμηνεία ενός αγαπημένου ηθοποιού. Άλλωστε, άπαξ και γνωρίσεις το καλύτερο, δύσκολα επιστρέφεις στο χειρότερο.

Survivor All Star ή Masterchef 7;

Παρόλα αυτά, υπάρχει η αίσθηση πως το Survivor All Star θα πάει καλά φέτος, λόγω της αλλαγής της “συνταγής”, καθώς είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο κόνσεπτ θα προβληθεί στην Ελλάδα και, μάλιστα, το κοινό το ζητούσε κατά καιρούς. Αυτό από μόνο του, αποτελεί κάτι καινούργιο, που ενδέχεται να τραβήξει το ενδιαφέρον. Άλλωστε, το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν μερικοί από τους καλύτερους και αγαπημένους παίκτες που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από το Survivor – ανάμεσά τους και κάποιοι νικητές – δημιουργεί πολλές προσδοκίες και, παράλληλα, δείχνει πως το αθλητικό (τουλάχιστον) επίπεδο, θα είναι ανεβασμένο.

Από την άλλη, το Masterchef 7 μοιάζει πιο δύσκολο να κερδίσει έδαφος, λόγω και της περσινής πτώσης του την περασμένη σεζόν. Το Masterchef 6 δεν είχε το ενδιαφέρον και την επιτυχία που θα περίμενε κανείς, οπότε οι ιθύνοντες θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους, για να παρουσιάσουν ξανά κάτι αξιόλογο στο κοινό. Η αλήθεια είναι πως οι τρεις κριτές του ριάλιτι μαγειρικής (Λεωνίδας Κουτσόπουλος, Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης) έχουν δηλώσει πως θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές φέτος. Αναμένεται να δούμε αν αυτές οι αλλαγές θα αρέσουν στους τηλεθεατές ή θα τους απομακρύνουν περισσότερο.

Μεγάλος ο ανταγωνισμός, μικρή η πίτα

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα δύο ριάλιτι έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλο ανταγωνισμό στο τηλεοπτικό πεδίο, ίσως τον μεγαλύτερο που έχουν συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Ήδη το τηλεοπτικό κοινό “κατακερματίζεται” λόγω των δεκάδων σειρών που παίζουν αυτή τη στιγμή, πόσω μάλλον όταν προστεθούν δύο ακόμη δυνατά προγράμματα στη λίστα. Μάλιστα, κάποιες από τις σειρές έχουν φανατικούς τηλεθεατές, που δύσκολα θα αλλάξουν την αγαπημένη τους συνήθεια.

Λόγω του ότι συνήθως τα επεισόδια των ριάλιτι διαρκούν περίπου τρεις ώρες (κάποιες φορές και λίγο περισσότερο), αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι να “κλέψουν” τηλεθεατές από τις 22.00 ή 23.00 και μετά, που τελειώνουν οι σειρές της prime time ζώνης. Εκτός αν καταφέρουν να κάνουν την ανατροπή και να “κερδίσουν” πίσω το κοινό που έχασαν. Αυτό θα είναι έκπληξη!

Survivor All Star, πρεμιέρα Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 21.00 στον ΣΚΑΙ – Masterchef 7, πρεμιέρα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 21.00 στο Star

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα