Κιλιτσντάρογλου: Ο 74χρονος Αλεβίτης που υπόσχεται να σώσει την τουρκική Δημοκρατία
Το προφίλ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επανομαζόμενου «Γκάντι Κεμάλ», που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην «εποχή Ερντογάν», και οι πολιτικές θέσεις του.
- 14 Μαΐου 2023 12:48
Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.
«Ναι, είμαι αλεβίτης» δήλωσε προ ημερών ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το πολιτικό γραφείο του, κοιτώντας κατάματα την κάμερα και μιλώντας με αφοπλιστική ηρεμία. «Η ταυτότητά μας μάς κάνει αυτό που είμαστε. Δεν την επιλέγουμε, αλλά γεννιόμαστε και ζούμε μαζί της. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούμε να επιλέξουμε. Να είμαστε καλοί άνθρωποι, να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε δίκαιοι».
Ήταν μάλλον η πιο επιδραστική στιγμή για τον συχνά υποτονικό τούρκο πολιτικό, που κατόρθωσε να ενώσει τα έξι κόμματα της αντιπολιτευτικής συμμαχίας και κοιτάξει στα μάτια τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας εν αμφιβόλω -για πρώτη φορά- τη μέχρι σήμερα κυριαρχία του, σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση.
Όπως εξηγούσε προ ημερών στο Magazine ο διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute, Soner Cagaptay, ο 74χρονος Κιλιτσνάρογλου που θέλει να φέρει την αλλαγή στη χώρα και να ξεριζώσει -κατά δήλωσή του- το παλιό σύστημα καλείται να διατηρήσει τη συνοχή ενός ετερόκλητου συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών, κοσμικών, ισλαμιστών και εθνικιστών προκειμένου να επιτύχει. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κούρδων και των αριστερών ψηφοφόρων.
Το πιο σημαντικό, δε, είναι να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να ηγηθεί αποτελεσματικά του εξακομματικού συνασπισμού και να συνεργαστεί με το νομοθετικό σώμα για να διορθώσει τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Ποιος είναι, όμως, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επανομαζόμενος «Γκάντι Κεμάλ», που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην «εποχή Ερντογάν», και ποιες οι πολιτικές θέσεις του;
«Να επιστρέψει η ελευθερία και η δημοκρατία»
Ο 74χρονος πολιτικός στέλνει το μήνυμα ότι μια νίκη του στις εκλογές θα σηματοδοτήσει την «επαναφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Υποστηρίζει, μάλιστα, στο BBC ότι «οι νέοι άνθρωποι της χώρας επιθυμούν δημοκρατία» και ότι «δεν θέλουν η αστυνομία να τους χτυπάει την πόρτα απλά και μόνο επειδή μπορεί να έκαναν μια ανάρτηση στο Twitter».
«Λέω ξεκάθαρα στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα» σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2002 –χρονιά κατά την οποία το ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανήλθε την εξουσία- και έκτοτε έχει επιβιώσει από σειρά βίαιων επιθέσεων.
«Το να ασχολείσαι με την πολιτική στην Τουρκία, σημαίνει ότι επιλέγεις μια ζωή με ρίσκο. Θα ακολουθήσω το μονοπάτι που έχω επιλέξει ό,τι κι αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοι του» απαντά, και συμπληρώνει: «Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έχω δώσει μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος».
Ο Ερντογάν στο παρελθόν είχε καυτηριάσει τον αντίπαλό του λέγοντας ότι «δεν είναι ικανός να βοσκήσει ούτε ένα πρόβατο». Φτάνοντας, όμως, στο σήμερα, είναι μάλλον δύσκολο να τον αγνοήσει.
Το δημοσίευμα του BBC μεταφέρει το κλίμα από προεκλογική συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου στο λιμάνι της Σμύρνης, που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης. «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού» φωνάζει το πλήθος, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Πέρα από την οικονομία, όπου η αντιπολίτευση υπόσχεται πως θα τερματίσει άμεσα την πολιτική που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια ο Ερντογάν, και διαβεβαιώνει ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα ξαναδώσει την αξιοπιστία της στην τουρκική λίρα, ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι πρόθεσή του είναι να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της χώρας με τη Δύση και όχι με τον Κρεμλίνο και να «επαναπροσανατολίσει» τη στρατηγική της Τουρκίας.
«Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου. Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Προτιμά να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ ημών και του Ερντογάν είναι αντίστοιχη με τη διαφορά που έχει το μαύρο με το άσπρο» λέει ο ίδιος.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα θέτει ένα ερώτημα που υπάρχει στα χείλη πολλών: Κατά πόσο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ενδεχόμενη ήττα του έπειτα από 20 χρόνια πολιτικής παντοδυναμίας;
«Θα τον αποσύρουμε εμείς» απαντά ο Κιλιτσντάρογλου. «Θα υποχωρήσει αθόρυβα» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό».
Ο Κιλιτσντάρογλου διαβεβαιώνει ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα είναι σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκλογών, τονίζοντας ότι «δεν εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, ούτε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του».
«Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται σωστά, με ασφάλεια, το ίδιο και η καταμέτρηση. Λαμβάνουμε μέτρα για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο».
Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης μέρας
Πηγαίνοντας στην επόμενη ημέρα, σε μία συγκυρία όπου η κοινωνία δοκιμάζεται εξαιτίας των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία, θα απαιτηθούν εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, τολμηρά αλλά και σκληρά μέτρα για την αναγκαία επανεξισορρόπηση της οικονομίας.
Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, σχηματίζοντας με τα χέρια του το σήμα κατατεθέν του, μια καρδιά, σε κάθε συγκέντρωσή του, καλώντας τον λαό της Τουρκίας να πιστέψει ότι την επόμενη μέρα «όλα θα είναι όμορφα».
Όπως όμορφα ήταν, άλλωστε, το 2017 όταν ο Κιλιτσντάρογλου, κόντρα στην ακραία καταστολή του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ξεκίνησε μια 25ήμερη “πορεία δικαιοσύνης” από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου εκφράσει τη διαμαρτυρία του. Τότε, χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά στρώματα ενώθηκαν μαζί του, και τελικά πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιάσει την πολιτική των συμμαχιών του.
Παρά την επιτυχία της πορείας του, επέλεξε να μην διεκδικήσει την προεδρία την επόμενη χρονιά, περιμένοντας άλλα πέντε χρόνια για να αδράξει την ευκαιρία του, όπου πέτυχε να ενώσει έξι κόμματα της αντιπολίτευσης -που κατά τα άλλα έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία- υπό την καθοδήγησή του.
Η δική του ώρα, λοιπόν, έφτασε και ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην αντιπολίτευση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκε η δημιουργία εξακομματικού μπλοκ ετερόκλητων δυνάμεων για να απειληθεί η κυριαρχία του Ερντογάν.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις