Μείωση της ζήτησης ρεύματος για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα

Μείωση της ζήτησης ρεύματος για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα
Ηλεκτρική ενέργεια eurokinissi

Οι υψηλές τιμές οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών και ενέργειας.

Με μικρότερο ρυθμό, αλλά αρνητικό, συνεχίστηκε η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τον Απρίλιο.

Με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ σημειώνεται ένα από τα ιστορικά ρεκόρ της αγοράς ηλεκτρισμού: Για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βάζουν ψαλίδι στην κατανάλωση ρεύματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,11% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, η κατανάλωση κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι άλλο ένα ρεκόρ καταρρίφθηκε τον Μάρτιο. Όταν η συνολική ζήτηση βούτηξε κατά 15,09%. Και πρόκειται για ρεκόρ ενδεκαμήνου.

Σε δύο λόγους αποδίδεται η πτώση της κατανάλωσης. Ο πρώτος έχει να κάνει με την προσπάθεια των καταναλωτών, μικρών και μεγάλων, να περιορίσουν τις δαπάνες στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι υψηλές τιμές οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση δαπανών και ενέργειας.

Αρκεί να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης έκοψαν την κατανάλωση κατά 2,8%, ενώ οι πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) κατά 6,4%.

Στο τετράμηνο δε, η πτώση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν της τάξης του -9%.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η κατανάλωση ρεύματος κινείται αρνητικά έχει να κάνει με τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να καταναλώσουν λιγότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατανάλωση αερίου

Στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναρτήθηκε η πρώτη αναφορά σχετικά με τη λειτουργία της Λιανικής Αγοράς Φυσικού Αερίου, η οποία αφορά στο Α’ τρίμηνο του 2023.

Η αναφορά περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς φυσικού αερίου ανά δίκτυο και συνολικά για όλα τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Το μήνα Μάρτιο, οι ZENIΘ και ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΕΕ διατηρούν την δεσπόζουσα θέση τους στην λιανική αγορά φυσικού αερίου, βάσει όγκου κατανάλωσης (387.289,01 MWh και 358.520,24 MWh αντίστοιχα), και πλήθους σημείων παράδοσης (293.252 και 154.311 σημεία αντίστοιχα).

Στο Δίκτυο Διανομής Αττικής, η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο βάσει όγκου κατανάλωσης (318.198,38 MWh) και σημείων παράδοσης (72,13%). Από την άλλη, η ΖΕΝΙΘ είναι ο δεσπόζων Προμηθευτής στα Δίκτυα Διανομής Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας με 285.472 σημεία παράδοσης (72,55%) που αντιστοιχούν σε 361.617,013 MWh.

Στα Δίκτυα της ΔΕΔΑ το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά βάσει πλήθους των σημείων παράδοσης κατέχει η ΖΕΝΙΘ (19,33%), ενώ ως προς τον όγκο κατανάλωσης, η PROTERGIA είναι πρώτη με 33,36% (97.731,09 MWh).

Τέλος, στα Δίκτυα της HENGAS, συμμετέχουν τρεις Προμηθευτές. Η ΕΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εκπροσωπεί την πλειοψηφία των πελατών (579 σημεία και 605,54 MWh), ενώ τα μερίδιο της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΕΕ και PROTERGIA βρίσκονται στα 10,76% (70 σημεία) και 0,154% (1 σημείο) βάσει σημείων παράδοσης, αντίστοιχα, και 7,5% (49,12 MWh) και 0,051% (0,33 MWh) βάσει όγκου κατανάλωσης, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα