Τουρκία: Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου μετά τη σύγκρουση στη “συμμαχία των έξι” – “Χαμόγελα” Ερντογάν

Τουρκία: Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου μετά τη σύγκρουση στη “συμμαχία των έξι” – “Χαμόγελα” Ερντογάν
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 2023 Burhan Ozbilici/ap

Διεύρυνση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης προανήγγειλε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία, μετά τη διαφωνία τους, δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και η αντιπολίτευση φαίνεται “να βγάζει τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια”, καθώς αδυνατεί να συμφωνήσει στον κοινό υποψήφιό της που θα σταθεί απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ διαφώνησε την Παρασκευή (03/03) με την υποψηφιότητα του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και αποχωρώντας από τις σχετικές συζητήσεις της “συμμαχίας των έξι”. Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της Ακσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου απηύθηνε μήνυμα ενότητας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται να προσθέσει πολιτικά κόμματα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης. Επέκρινε με έμμεσο τρόπο την αγένεια της Ακσενέρ, ωστόσο ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα κλιμακώσει την ένταση.

“Η αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ερντογάν”

Η αντιπολίτευση έχει αποτύχει σε προηγούμενες εθνικές ψηφοφορίες να θέσει μια σοβαρή πρόκληση στον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για δύο δεκαετίες. Συνεργάστηκε πιο στενά μετά την επιτυχία της να πάρει τον έλεγχο μεγάλων δήμων, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, από το κυβερνών Κόμμα AKP του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019.

Η απόσυρση του Καλού Κόμματος αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ερντογάν, δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo, μιας εταιρείας συμβούλων κινδύνου, σε σημείωμα προς τους πελάτες, όπως αναφέρει το Reuters.

«Όπως τα τελευταία 20 χρόνια, η αντιπολίτευση αποδείχθηκε ότι ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν», έγραψε ο Piccoli. «Με το μπλοκ της κύριας αντιπολίτευσης σε αταξία, ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση να επικρατήσει στις 14 Μαΐου».

Ο Ερντογάν είχε δει τη δημοτικότητά του να μειώνεται εν μέσω μιας κρίσης κόστους ζωής ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα που σκότωσαν τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις για την αρχική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην καταστροφή, δημοσκόποι την Παρασκευή δήλωσαν ότι ο Ερντογάν και το Κόμμα του AKP φαίνεται να διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή τους.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Adiyaman, ένα προπύργιο του AKP που υπέστη μερικές από τις χειρότερες καταστροφές από τον σεισμό, ορισμένοι είπαν ότι η υποστήριξή τους για την κυβέρνηση είχε μειωθεί λόγω της απόκρισής της σε καταστροφές, αλλά παρέμειναν αβέβαιοι για την αντιπολίτευση.

“Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ψηφίσουν για την αντιπολίτευση, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη υποψήφιοι”, δήλωσε ο Μαχμούτ στην χτυπημένη από τον σεισμό πόλη Μπέσνι. “Δεν θα ψήφιζα τον Κιλιτσντάρογλου. Δεν έχει κερδίσει ούτε μία εκλογή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα