“Όλα θα πάνε καλά” – Η ενωμένη αντιπολίτευση είναι η “άλλη” Τουρκία

“Όλα θα πάνε καλά” – Η ενωμένη αντιπολίτευση είναι η “άλλη” Τουρκία

Πήγαμε στην τελευταία ομιλία του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έδωσε την τελευταία προεκλογική του ομιλία στην περιοχή Πεντίκ, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, αρκετά μακριά από το κέντρο. Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν κι επομένως σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου, ο Ιμάμογλου έχει ειδικό βάρος για τη σημερινή αναμέτρηση.

Το Πεντίκ είναι μια συνοικία δίπλα στη θάλασσα, με ένα ωραίο πάρκο και μάλλον αδιάφορο χρώμα. Στη συγκέντρωση του CHP, της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που εμφανίζεται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις, η αστυνομία έκανε έναν γρήγορο έλεγχο στα σακίδια όσων ήθελαν να πλησιάσουν την εξέδρα. Το συγκεντρωμένο πλήθος δεν ήταν χωρισμένο σε άντρες και γυναίκες, όπως συνέβη στην αντίστοιχη ομιλία του Ερντογάν, μία μέρα νωρίτερα, κι επιπλέον ελάχιστες γυναίκες φορούσαν μαντήλα. Η ενωμένη αντιπολίτευση είναι η «άλλη» Τουρκία.

Ο αρχηγός του συνασπισμού, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται να αναπληρώσει το χαμένος έδαφος της Τουρκίας στη σχέση της με τη Δύση. Μόνο που το σχήμα στο οποίο ηγείται είναι ετερόκλητο – εκτός από τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), συνυπάρχουν εθνικιστές, φανατικοί κεμαλιστές και σοσιαλδημοκράτες .Ο Κιλιτσντάρογλου επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ότι θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε θάλασσα της ειρήνης, παρ’ όλα αυτά προ ημερών είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι δεν ανέδειξε, όπως θα έπρεπε, το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Όμως, τώρα στο Πεντίκ τα πάντα σκέπαζε ο ενθουσιασμός και η επιθυμία για την απομάκρυνση του Ερντογάν από το τιμόνι της χώρας. Μετρήσαμε περισσότερα μπάνερ με το πορτρέτο του Κεμάλ παρά με την τουρκική σημαία, πριν εμφανιστεί στη σκηνή ο Ιμάμογλου μέσα σε αποθέωση. Καθένα από τα δύο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα έχει το δικό του ρεπερτόριο για να ξεσηκώνει τους οπαδούς. Στις συγκεντρώσεις του CHP κυριαρχεί ένα τραγούδι με τίτλο “Her şey çok güzel olacak” («Όλα θα πάνε καλά»). Ταιριάζει στο κουλ ύφος του Ιμάμογλου, που βγήκε στη σκηνή χωρίς σακάκι, ήταν όμως περιστοιχισμένος από μαυροφορεμένους σωματοφύλακες – η μοναδική παραφωνία σε μια, κατά τα άλλα, δυτικού τύπου προεκλογική συγκέντρωση.

Την περασμένη εβδομάδα το λεωφορείο με το οποίο έκανε περιοδεία στην πόλη Ερζερούμ είχε δεχτεί πέτρες από οπαδούς του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο Ιμάμογλου φυγαδεύτηκε και αργότερα δήλωσε ότι οι πέτρες δεν στόχευαν τον ίδιο, αλλά τη δημοκρατία. Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε προ ημερών σε προεκλογική ομιλία φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Είπε ότι δεν φοβάται, όμως αυτό του υπέδειξε να κάνει η ασφάλειά του. Η αντιπολίτευση παίζει αρκετά – όχι χωρίς να τροφοδοτείται από το AKP – το χαρτί μιας έκτακτης κατάστασης, σε περίπτωση που το σημερινό αποτέλεσμα δεν αρέσει στον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, στο Πεντίκ η μουσική και το ρυθμικό “Her şey çok güzel olacak” («Όλα θα πάνε καλά») χαμηλώνουν και ο Ιμάμογλου, με τα γυαλιά που θυμίζουν καθηγητή, μιλά για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που πρέπει να εφευρεθούν από την αρχή στην Τουρκία. Ο ίδιος είναι αρκετά επικοινωνιακός. Κινείται διαρκώς στη σκηνή, απαντά στα συνθήματα των υποστηρικτών του, που πολλοί κάνουν με τα χέρια το σχήμα της καρδιάς, κι έπειτα, παίρνει πάνω στη σκηνή πλακάτ διαδηλωτών και τα διαβάζει φωναχτά. Μέσα στο πλήθος χαρτόνια γράφουν “Sen, ben, biz, birbirimizin çaresiyiz ouver” («Εσύ, εγώ, εμείς, θα σώσουμε ο ένας τον άλλον») ή “Dikkat hırsız” («Προσοχή, κλέφτης») με παραποιημένο το σήμα του AKP.

Η ομιλία του Ιμάμογλου δεν διαρκεί πολύ, οι οπαδοί διαλύονται ήσυχα, κάποιοι μένουν για να καθαρίσουν την ανοιχτή πλατεία ή για να απολαύσουν μια σκιά στο γρασίδι. «Είμαι αισιόδοξη, γιατί ο ‘παππούς’ μου ο Κεμάλ (σσ: ο Κιλιτσντάρογλου) έρχεται για να μου φέρει πίσω την ελευθερία μου», είπε στο NEWS24/7 η Geren Genc, νεαρή οπαδός του CHP. «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η Τουρκία χρειάζεται αλλαγή», είπε ο φίλος της, Furkan Ozturk.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, συναντήσαμε στο σπίτι του, στην ακριβή περιοχή Levent της Κωνσταντινούπολης, τον Erdogan Toprak, υψηλόβαθμο στέλεχος του CHP που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του συνασπισμού (σημ. η συνέντευξη θα προβληθεί στο βίντεο του NEWS24/7 για τις τουρκικές εκλογές).

Είχε στο γραφείο του μία φωτογραφία με τον Ετσεβίτ, πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον ρωτήσαμε για την επόμενη μέρα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Επανέλαβε όσα λέει τις τελευταίες μέρες ο Κιλιτσντάρογλου, ότι δηλαδή πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των υπουργών Εξωτερικών Τζεμ και Παπανδρέου και ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα