ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ
Ο τρόπος που χρησιμοποιείς το υπνοδωμάτιό σου ‘αποφασίζει’ για το αν και πόσο θα κοιμηθείς. Μάθε και προφυλάξου.
Το υπνοδωμάτιο είναι το δωμάτιο του ύπνου. Και η κρεβατοκάμαρα είναι η κάμαρα με το κρεβάτι. Τώρα που τελείωσα με τα προφανή, να πάω και στο new normal: σε αυτό το δωμάτιο που προστατεύει την ιδιωτική μας ζωή και έχει ως λόγο ύπαρξης (προορισμό, αν θες) τον ύπνο μας, πλέον κάνουμε τα πάντα.
Και αυτό έχει συνέπειες στην υγεία μας.
Πρώτα θα στις πω συνοπτικά και μετά θα υπερθεματίσω. Δηλαδή, θα αναφέρω τα ευρήματα έρευνας που έκαναν επίκουρη της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδίου του UNSW Sydney.
Θέλω την προσοχή σου.
- Δυσκολεύουμε τον ύπνο μας.
- Διαταράσσουμε τον ύπνο μας.
- Αυξάνουμε το άγχος μας.
- Μειώνουμε την παραγωγικότητα μας.
- Επιδεινώνουμε τη ψυχική μας υγεία.
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ‘αποσυνδέουμε’ στο μυαλό μας το γαλήνιο του δωματίου που προάγει τον ύπνο -ιδανικά τον ξεκούραστο.
Σύμφωνα με όσα έγραψαν οι επιστήμονες στο Conversation “όπως και το φαγητό, έτσι και ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη επιβίωση.
Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευεξία, την ψυχική και σωματική μας υγεία, καθώς και την κοινωνική και εργασιακή απόδοση.
Παρά τη σημασία του και το γεγονός ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας ως κοιμώμενοι, οι χώροι του οικιακού μας ύπνου και ο τρόπος που τους χρησιμοποιούμε είναι σχετικά ανεξερεύνητοι.
Για αυτό και αναρωτηθήκαμε εάν τα σημερινά υπνοδωμάτια εξακολουθούν να είναι ήσυχα μέρη καταφυγίου ή ιδιωτικότητας, όπου κάποιος ξεκουράζεται. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει πια, για πολλούς”.
Το περιβάλλον του υπνοδωματίου είναι το ήμισυ του ύπνου μας
Δεν είναι μόνο το στρώμα που έχεις ή το κρεβάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αποκαλύπτω ότι τελευταία κοιμάμαι στον καναπέ (και ‘σπάω’ τη μέση μου -ίσως και το γοφό μου), γιατί δεν με εμπνέει το υπνοδωμάτιο μου.
Όπου ‘εμπνέει’, είμαι σε φάση ανακαίνισης -που κάποια στιγμή πρέπει να εντείνω, για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα μου. Έτσι η κρεβατοκάμαρα μου είναι κάπως άδεια, κάποιος αδιάφορη, κάπως ‘άψυχη’. Εν πάση περιπτώσει, δεν με ‘τραβάει’ για να πάω να κοιμηθώ. Δεν με ‘καλεί’.
Άλλαξα στρώμα, χαΐρι δεν είδα και έτσι κατάλαβα πως είναι χρήσιμο να μην καθυστερώ άλλο την αλλαγή. Διαφορετικά, πρέπει να αλλάξω καναπέ, γιατί θα τσακιστώ.
Οι λέκτορες του UNSW Sydney έγραψαν ότι “το περιβάλλον ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που κοιμόμαστε. Θέλαμε έτσι, να μάθουμε περισσότερα για το πού κοιμόμαστε σήμερα, όταν δεν είναι απλώς ένα δωμάτιο με κρεβάτι.
Διαπιστώσαμε ότι δεν κοιμούνται όλοι σε κρεβάτι”.
Οι καναπέδες-κρεβάτια είναι ο δεύτερος πιο αναφερόμενος χώρος ύπνου στη μελέτη μας, ενώ σχεδόν το 10% κοιμάται σε ένα δωμάτιο που ‘περισσεύει’, ενώ το 1% κοιμάται σε αυτοκίνητο.
- Περίπου το 50% μερικές φορές ή πάντα χρησιμοποιεί το κρεβάτι για να μελετήσει, να εργαστεί ή να φάει.
- 59 εκ των ερωτηθέντων είπαν πως είχαν και το γραφείο τους σε αυτό το χώρο,
- 80 ανέφεραν ότι μελετούσαν ή εργάζονταν στο υπνοδωμάτιο.
- 104 είχαν για παρέα σε αυτό το δωμάτιο τα laptop.
- Ένας στους 6 ανθρώπους δούλευε στο κρεβάτι του, από όπου πολλοί άλλοι παρακολουθούσαν τηλεόραση ή streamαραν σειρές ή διάβαζαν ή έτρωγαν ή ασκούνταν.
Το δείγμα περνούσε κατά μέσο όρο 9.5 ώρες την ημέρα στο υπνοδωμάτιο.
Κοιμούνταν τις 7 ώρες.
Τις άλλες 2 ½ ώρες έκανα όλα όσα διάβασες και δεν έχουν σχέση με το χώρο.
Το 20% ενημέρωσε πως περνάει τουλάχιστον 12 ώρες στο χώρο που κοιμάται. Κυρίως ήταν οι νεαρότεροι συμμετέχοντες.
“Για τα παιδιά και τους εφήβους η κρεβατοκάμαρά τους παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους και την κοινωνικοποίηση”, σημείωσαν οι ερευνήτριες.
Οι μισοί ερωτηθέντες είχαν προβλήματα στον ύπνο
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν πως ποσοστό της τάξεως τουλάχιστον το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει πρόβλημα στον ύπνο. Ένα άλλο 26% είπε πως δεν είναι σίγουρο αν έχει θέμα.
“Άρα σχεδόν οι μισοί δεν κοιμούνται καλά”.
Το 60% είπε ότι έχει μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία, υποδηλώνεται ότι μια σταθερή ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα καλή ρουτίνα.
“Μολονότι έχουν μελετηθεί τα επίπεδα θορύβου, ο φωτισμός και η διάρκεια του ύπνου ως παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ύπνου, δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς ο ρόλος της διάταξης των επίπλων ή ακόμα και η ίδια η επίπλωση.
Τα αποτελέσματα των μελετών για την κουζίνα, δωμάτιο που έχει ερευνηθεί ενδελεχώς, εφαρμόζονται πρακτικά στην καθημερινότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν μελετηθεί και τα βήματα που γίνονται για την προετοιμασία ενός γεύματος, μεταξύ πολλών άλλων.
Έτσι έχουμε αποτελεσματική διάταξη, ύψος πάγκου, πλάτος συρταριών και απόστασης μεταξύ νεροχύτη και πάγκου εργασίας, για τη βελτίωση της υγιεινής και την ευκολία μας.
Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο μέρος ενός ερευνητικού έργου που στην επόμενη φάση του θα ερευνήσει υπάρχοντα υπνοδωμάτια σε σπίτια”.
Εάν ενδιαφέρεσαι μπορείς να επικοινωνήσεις με τις ερευνήτριες. Το ζήτησαν οι ίδιες.