12 χρόνια Διαύγεια: Πώς δημιουργήθηκε, πώς βοηθάει, πώς μπορεί να βελτιωθεί
Νέα ενότητα από το Eteron που θέτει στο μικροσκόπιό του το πρόγραμμα Διαύγεια, στο πλαίσιο του project "Απόρρητο | Υποκλοπές – Προσωπικά Δεδομένα – Δημοκρατία".
- 19 Δεκεμβρίου 2022 14:50
Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στο πλαίσιο του project «Απόρρητο | Υποκλοπές – Προσωπικά Δεδομένα – Δημοκρατία», δημοσιεύει σήμερα μία νέα ενότητα που αφορά το πρόγραμμα Διαύγεια, φιλοδοξώντας να ανασυνθέσει το χρονικό του έργου, να εντοπίσει τα ελλείμματα του, να διερευνήσει τους τρόπους που θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που, σε αυτό το στάδιο του project, μιλήσαμε με εκείνους και εκείνες που σχεδίασαν τη Διαύγεια, την υλοποίησαν και σήμερα τη χρησιμοποιούν.
Ειδικότερα, το δεύτερο μέρος του project περιλαμβάνει:
1. Μία ανάλυση του συντονιστή του σχετικού project του Eteron Γιάννη Αλμπάνη, για τη συγγραφή της οποίας συνομίλησε με τις/τους:
- Γιώργο Παπανδρέου, πρωθυπουργό όταν ψηφίστηκε η Διαύγεια,
- Γιάννη Ραγκούση, υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όταν ψηφίστηκε η Διαύγεια,
- Παναγιώτη Κρανιδιώτη, βασικό στέλεχος της ομάδας που έστησε το πρόγραμμα και μέλος σήμερα του ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ,
- Λίλιαν Μήτρου, νομικό, η οποία είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νόμου της Διαύγειας και σήμερα διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
- Θανάση Κουκάκη, δημοσιογράφο,
- Ελίζα Τριανταφύλλου, δημοσιογράφο.
2. Ένα νέο podcast με τον Πρόδρομο Τσιαβό, τότε συντελεστή του προγράμματος Διαύγεια, σήμερα διευθυντή Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο Ίδρυμα Ωνάση και διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Διανοητική Ιδιοκτησία και την Καινοτομία. Στη συζήτηση του με τον Γιάννη Αλμπάνη, ο κ. Τσιαβός επισημαίνει ότι «η Διαύγεια πρέπει να πάει στο επόμενο βήμα, όπου θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όχι μόνο ως εργαλείο διαφάνειας αλλά και ως εργαλείο στατιστικής».
3. Μία συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Μελίδη, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), στην οποία εξηγεί γιατί τα ανοιχτά λογισμικά ωφελούν τη δημόσια διοίκηση, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
4. Άρθρο του Θεόδωρου Καρούνου, τότε συντονιστή της ομάδας που ανέπτυξε τη Διαύγεια το 2010, σήμερα ερευνητή στο ΕΜΠ και αντιπρόεδρο της ΕΕΛΛΑΚ.
Λίγα λόγια για τη Διαύγεια
Το πρόγραμμα Διαύγεια ξεκίνησε το 2010. Σχεδιάστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή σε σύντομο διάστημα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με μικρό οικονομικό κόστος. Προέβλεπε ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης και των κρατικών οργανισμών πρέπει να δημοσιεύονται σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο πριν τεθούν σε εφαρμογή. Ο στόχος του προγράμματος ήταν απλός: η ενίσχυση της διαφάνειας.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Διαύγεια αποτελεί ένα case study για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Κι αυτό επειδή είναι διαρκώς «παρούσα» στα πολιτικά πράγματα ως εργαλείο ελέγχου των πράξεων της εκάστοτε κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, κερδίζοντας την αποδοχή των πολιτών, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις