Τουρκία: Σύγκρουση στην αντιπολίτευση πριν τις εκλογές – Αποχωρεί η Ακσενέρ από τη “συμμαχία των έξι”

Τουρκία: Σύγκρουση στην αντιπολίτευση πριν τις εκλογές – Αποχωρεί η Ακσενέρ από τη “συμμαχία των έξι”
Μεράλ Ακσενέρ AP Photo/Burhan Ozbilici

Σφοδρότατη σύγκρουση ξέσπασε στην τουρκική αντιπολίτευση, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Αποχώρησε από τις συζητήσεις η Μεράλ Ακσενέρ, διαφωνώντας με την υποψηφιότητα του ηγέτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στα “μαχαίρια” βρίσκεται η συμμαχία των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, μια ανάσα πριν τις εκλογές.

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, διαφώνησε με την υποψηφιότητα του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αντιπρότεινε ως υποψηφίους τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ή τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μπροστά στην αντίδραση των ηγετών των άλλων κομμάτων, που επέμειναν στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, η Ακσενέρ αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει με τα όργανα του κόμματος και τους αντιπροσώπους του στις επαρχίες.

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος υποστήριξε ότι οι δύο δήμαρχοι είναι επιτυχημένοι και μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Καλό Κόμμα (Iyi) της Ακσενέρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας, μετά το CHP του Κιλιτσντάρογλου και μιλώντας στους άλλους πέντε ηγέτες τόνισε ότι αυτά τα έξι κόμματα “παρά τις διάφορές τους κατάφεραν να πετύχουν τη συναίνεση σε πολλά θέματα, όπως το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος”.

Και επισήμανε ότι το Καλό Κόμμα προτείνει αυτά τα δύο ονόματα «που ακούμε συχνά στους δρόμους για περισσότερα από τρία χρόνια και που έχουν κερδίσει καθαρά απέναντι στον κ. Ερντογάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις για μεγάλο διάστημα. Είναι ο Μανσούρ Γιαβάς και ο Εκρέμ Ιμάμογλου».

Η Ακσενέρ επισήμανε ότι δεν πρέπει οι μικρο-κομματικοί υπολογισμοί να προτιμώνται από την εκλογική νίκη και να μην τίθενται οι προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από την Τουρκία.

“Λυπάμαι που θα το πω, αλλά το τραπέζι των έξι έχει χάσει την ικανότητά του να αντιπροσωπεύει τη θέληση του έθνους. Έχει πάψει να είναι κοινή πλατφόρμα σκέψης”, πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι το Καλό Κόμμα “δεν θα καταστρέψει την ελπίδα του έθνους, 85 εκατομμυρίων πολιτών, για τη νίκη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα