Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου
Δημήτρης Κορολής, Dance with colors

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

“Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης”: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ηλιάνας Δανέζη για μία προβολή στο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών “Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του“, παρουσιάζει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (ώρα 18:30), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ηλιάνας Δανέζη, “Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης” (Ελλάδα | 2019, Διάρκεια: 74’), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια. Πρόκειται για την ιστορία ενός ελληνικού γκρουπ των 70s με το όνομα “Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης” που εάν και έβγαλε έναν μόνο δίσκο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στα βραβεία Grammy δεκαετίες μετά, όταν ο Jay Z ενσωμάτωσε τμήμα του κομματιού “Κάποια μέρα στην Αθήνα” στο τραγούδι “Run this Town” που βραβεύθηκε, ως το καλύτερο χιπ χοπ τραγούδι εκείνης της χρονιάς (2010).

«Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» αφίσα

Η ταινία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019, όπου κέρδισε το Βραβείο της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Για κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτέρα-Παρασκευή (10:00-17:00). ΠΙΟΠ | Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Με θέμα το Μοβ

Δημήτρης Κορολής, Dance with colors

Το RAINBOW project ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ συνεχίζεται στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου και η Τέχνη αποκτά ΜΟΒ (Κόκκινο + Μπλε) χρώμα, συνεχίζοντας τις 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project έως το καλοκαίρι του 2023.

Η τέταρτη έκθεση του project με θέμα το ΜΟΒ (Κόκκινο + Μπλε) χρώμα παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου από τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών σε νέα ημερομηνία και συγκεκριμένα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και ώρα 5-9 μ.μ. Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

  • Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change. Εγκαίνια: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου | 5 – 9μ.μ. (η έκθεση λειτουργεί από Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου) Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος. Κολωνάκι, Αθήνα. (Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς).

Ακίνδυνος Κουτσουράς “Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου”

Ακίνδυνος Κουτσουράς "Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου" Μελάνυθρος

Στην έκθεση “Sweet Melancholy – Η Τέχνη του Αλγόριθμου” του Ακίνδυνου Κουτσουρά θα παρουσιαστεί το πρωτοποριακό έργο του καλλιτέχνη με τη χρήση του εργαλείου Tεχνητής Nοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence) Stable Diffusion. Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα από τα πλέον εξελιγμένα μοντέλα αλγόριθμου ΑΙ που με την παρέμβαση/καθοδήγηση/συνεργασία του χρήστη/καλλιτέχνη, μετατρέπει κείμενο σε εικόνα (text-to-image model), ωθώντας την έμπνευση έξω από τα υπάρχοντα σύνορα έκφρασης.

Η Tεχνητή Nοημοσύνη, ως ένα νέο μέσο εικαστικής δημιουργίας, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας εποχής στην ιστορία της τέχνης. Το έργο του Aκ. Κουτσουρά έρχεται να σας συστήσει και να σας μυήσει σε αυτόν ακριβώς τον νέο κόσμο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του καλλιτέχνη, να πειραματιστούν και να αλληλεπιδράσουν με τη μηχανή, δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

Θα δοθεί η ευκαιρία να διερευνηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα, οι αντιρρήσεις και οι ιδέες που προκύπτουν από (και με) τη χρήση του νέου αυτού μέσου.

  • Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος (Ζάππα 4 Αθήνα 11635, τηλ. 210 363 6906) την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 7.00 μ.μ.. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 (5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.).

Ι…Loop de Loop… Η νέα έθεση του Στηβ Γιανάκου

Ι…Loop de Loop… Η νέα έκθεση του Στηβ Γιανάκου CITRONNE

Ο Στηβ Γιανάκος, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες σήμερα, παρουσιάζει στην CITRONNE την πρόσφατη δουλειά του, έργα μεγάλων διαστάσεων του 2022. Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται και από έξι παλαιότερα έργα, αναφορές στην προηγούμενη δουλειά του.

Το έργο του Γιανάκου, είναι έργο προκλητικό που αρνείται να ενταχθεί σε κατηγορίες – ποπ αρτ, σουρεαλισμός, μινιμαλισμός. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι οι δυνατές εικόνες και οι αφηγήσεις οι οποίες προκαλούν έκπληξη, δυσπιστία, αμηχανία ακόμη και απειλή στον θεατή. Ο καλλιτέχνης κτίζει τις αφηγήσεις του με φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία. Επαναπραγματεύεται, με προσωπικό υπόγειο τρόπο, τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινωνικό, το αθώο και το διεστραμμένο- αντιφάσεις οι οποίες, όμως, συνομιλούν και συγχέονται.

Ο Στηβ Γιανάκος έχει ευδιάκριτες αναφορές, αλλά δυσδιάκριτη ανάγνωση. Μεταπλάθει την πραγματικότητα με καυστικό χιούμορ. Κυριαρχεί ο σεξουαλικός υπαινιγμός, η απομυθοποίηση του κάθε κοινωνικού προτύπου. Ο καλλιτέχνης υποχρεώνει τον θεατή να αποφασίσει ο ίδιος τα όρια.

Πρωταγωνιστής στην έκθεση του Στηβ Γιανάκου Ι…Loop de Loop… στην CITRONNE Gallery, είναι μια non-binary φιγούρα, ένα ανδρικό πρόσωπο με τσιγκελωτό μουστάκι που τοποθετείται σε διαφορετικά γυναικεία σώματα. Όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, στο κείμενο του στον κατάλογο της έκθεσης, “πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του Γιανάκου το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα. Κατά έναν τρόπο είναι μια φυσική συνέχεια της πρότερης δουλειάς του, όπου η διάλυση και η αποδόμηση των μορφών πρωταγωνιστούσαν. Εξίσου (το gender-bender) προβάλλεται σαν φυσική συνέχεια, λόγω της σεξουαλικής ελευθεριότητας που ανέκαθεν χαρακτήριζε το έργο του.

  • CITRONNE: Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος. Ώρες λειτουργίας: Τρί, Πέμ, Παρ: 11.00-20.00, Τετ, Σάβ: 11.00-16.00.

Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Ακαδημία Αθηνών

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών, 14 Δεκεμβρίου 2022 - 14 Μαρτίου 2023, Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών academyofathens.gr

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, Ακαδημαϊκό στην έδρα “Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)”, στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους “Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022”.

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28), από σήμερα, Τετάρτη14 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 14 Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία “Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του”, μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, θα εκτίθενται τα άπαντα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν. Ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες που αφορούν το πολυσχιδές έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, καθώς και τα μελοποιημένα ποιήματά του, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εμβληματικό πεζό έργο “Μαουτχάουζεν”. Επιπλέον, μία ενότητα είναι αφιερωμένη και στον διεθνή Καμπανέλλη, στην οποία παρουσιάζονται εξώφυλλα μεταφρασμένων βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.

  • Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή (10.00-14.00, ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης). Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα Πανεπιστημίου 28).Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3664761 / 6972421075.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα