Αυστραλία: Επιστήμονες έκαναν σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης

Αυστραλία: Επιστήμονες έκαναν σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης
istock

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης έρχονται στη δημοσιότητα από ερευνητές, σε μια εξέλιξη που παρομοιάζεται με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού πριν από τρεις δεκαετίες.

Ένα παγκόσμιο πρωτοποριακό άλμα που θα μπορούσε να αλλάξει τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και να βελτιώσει την υγεία των γυναικών που ζουν με την επώδυνη και εξουθενωτική νόσο έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία.

Ερευνητές από το Βασιλικό Νοσοκομείο Γυναικών του Σίδνεϊ καλλιέργησαν ιστό από κάθε γνωστό τύπο ενδομητρίωσης, παρατηρώντας τις αλλαγές και συγκρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις θεραπείες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούν να διαφοροποιούν τις θεραπείες από διαφορετικούς τύπους ενδομητρίωσης, καθορίζοντας αν μια γυναίκα θα χρειαστεί θεραπείες γονιμότητας.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο Γυναικών του Σίδνεϊ, Jason Abbott, δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian ότι η εξέλιξη αυτή είναι συγκρίσιμη με εκείνες που έγιναν στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού πριν από τρεις δεκαετίες.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τουλάχιστον μία στις εννέα γυναίκες και κορίτσια της Αυστραλίας, με συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, έντονες περιόδους, φούσκωμα, αιμορραγία από την ουροδόχο κύστη και το έντερο, κόπωση, άγχος που προκαλείται από τον πόνο και υπογονιμότητα.

Η αυστραλιανή σχεδιάστρια μόδας Kate Ford ζει με την επώδυνη ασθένεια εδώ και 15 χρόνια, αφού διαγνώστηκε ως έφηβη.

“Λιποθυμούσα. Έκανα εμετό. Γινόμουν όλο και χειρότερα”, δήλωσε η ίδια. “Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι’ αυτό. Η μόνη επιλογή ήταν να πάρω το χάπι όταν ήμουν κυριολεκτικά 15 ετών και επέλεξα να μην το κάνω.

“Κατέληξα να αντιμετωπίζω τον πόνο μέχρι να μεγαλώσω αρκετά ώστε να κάνω την επέμβαση στα 17 μου“.

Η Ford λέει ότι ο έντονος πόνος μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. “Μπορεί τη μια στιγμή να είσαι καλά, να κάθεσαι εκεί χαμογελαστός, χωρίς πόνο, και μέσα σε ένα λεπτό να είναι σαν να σου έχει αφαιρεθεί η ζωή.

“Ασπρίζεις, λιποθυμάς, κάνεις εμετό, πονάς, σαν κάποιος να σε μαχαιρώνει στο στομάχι”.

Η Ford υπέστη τέσσερις επεμβατικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πριν υποβληθεί σε θεραπείες γονιμότητας που οδήγησαν στη γέννηση των διδύμων της τον περασμένο Φεβρουάριο.

Χαιρέτισε τις επιστημονικές ανακαλύψεις που γίνονται σχετικά με την ενδομητρίωση. “Αλλά ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι είναι”, είπε.

Η Abbott δήλωσε ότι η ανακάλυψη σημαίνει ότι οι διάφοροι τύποι ενδομητρίωσης θα στοχεύονται και θα αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά, με παρόμοιο τρόπο με τον καρκίνο του μαστού.

“Πριν από τριάντα χρόνια, αντιμετωπίζαμε όλους τους καρκίνους του μαστού με τον ίδιο τρόπο”, είπε. “Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού και τους αντιμετωπίζουμε ανάλογα.

“Γνωρίζοντας τον τύπο της ενδομητρίωσης, θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αν μια ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει μια επιθετική, επεμβατική μορφή της νόσου και να προσφέρουμε θεραπεία για τη διατήρηση της γονιμότητάς της”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα