Τράπεζες: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις χρεώσεων και προμηθειών

Τράπεζες: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις χρεώσεων και προμηθειών
Τράπεζα eurokinissi

Άνοιξε την Παρασκευή και θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα από τις τράπεζες ο χορός αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και μείωσης των χρεώσεων και των προμηθειών. Αναλυτικά όλες οι κινήσεις

Μετά την συμφωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών για την άμεση εφαρμογή σχεδίου στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, σειρά παίρνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων και οι μειώσεις στις τραπεζικές χρεώσεις.

Η αρχή ήδη έγινε την περασμένη Παρασκευή από την Τράπεζα Πειραιώς και την Παγκρήτια Τράεπζα ενώ την σκυτάλη παίρνουν από σήμερα και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Σε ότι αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, το ενδιαφέρον αφορά στις προθεσμιακές καταθέσεις με σημείο κλειδί την αύξηση της διάρκειας αλλά και την σχέση που έχει ο καταθέτης με την τράπεζα της επιλογής του. Όσο ευρύτερη δηλ είναι η πελατειακή σχέση, τόσο υψηλότερο επιτόκιο θα μπορεί να λαμβάνει ο πελάτης στην κατάθεσή του.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι από τα 185 δισ. ευρώ των καταθέσεων, οι προθεσμιακές αποτελούν ποσοστό χαμηλότερο του 20% και διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 33 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος για το 2023 είναι να υπάρξει μια αύξηση άνω του 30%

Παράλληλα με τις κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων οι τράπεζες προχωρούν και στις πρώτες αναπροσαρμογές των χρεώσεων σε μία σειρά βασικών υπηρεσιών και πράξεων πληρωμών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μία από τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, οι τραπεζίτες έλαβαν μία λίστα με 12 προμήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν είτε να μειωθούν είτε να καταργηθούν, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Οι κινήσεις ανά τράπεζα

Την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι αναπροσαρμόζει από σήμερα το επιτόκιο του βασικού καταθετικού της προϊόντος, προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου», προσφέροντας επιτόκιο έως και 1% για διάρκεια 12 μηνών. Το 1% επιτόκιο αφορά ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50%.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα, προχωράει σε μείωση ή και κατάργηση του κόστους σε μια σειρά βασικών τραπεζικών υπηρεσιών και πράξεων πληρωμών, προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της ώστε να έχουν χαμηλότερο κόστος κατά τη διαχείριση των συναλλαγών και των υποχρεώσεών τους. Συγκεκριμένα, εφεξής θα προσφέρεται δωρεάν μια σειρά υπηρεσιών όπως:

  • Η υπηρεσία IRIS P2P, για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό πελάτη της Πειραιώς σε λογαριασμό δικαιούχου σε άλλη τράπεζα εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Πειραιώς.
  • Η αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων.
  • Η αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από την προσεχή Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου σε μειώσεις προμηθειών από 25% έως 50% στο τιμολόγιό της και σε σειρά άλλων υπηρεσιών όπως:

  • Πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) στο τραπεζικό κατάστημα.
  • Αποστολή χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός Ευρωζώνης από τραπεζικό κατάστημα.
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας για ένα χρόνο.
  • Πάγιες εντολές εξόφλησης λογαριασμών.

Σε μείωση των προμηθειών που σχετίζονται με την κίνηση κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές πληρωμές προχωράει από τις 3 Ιανουαρίου και η Παγκρήτια Τράπεζα. Η μείωση αφορά προμήθειες για εμβάσματα, πληρωμές λογαριασμών και χρεωστικές κάρτες με στόχο την παρότρυνση των καταναλωτών να συνεχίσουν την υποκατάσταση μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ενδεικτικά, με βάση την ανακοίνωση της Παγκρήτιας μειώνονται:

  • Κατά 50% οι προμήθειες των εισερχόμενων εμβασμάτων ανεξαρτήτως ποσού.
  • Κατά 50% οι προμήθειες των εξερχόμενων εμβασμάτων έως του ποσού των 12.500 ευρώ, που κατά κύριο λόγο αφορά τους ιδιώτες πελάτες.
  • Κατά 50% οι προμήθειες για πληρωμές λογαριασμών τρίτων από τα καταστήματα (σε 0,50 ευρώ) και κατά 67% από την ηλεκτρονική τραπεζική (σε 0,10 ευρώ), όταν αυτές πραγματοποιούνται με χρέωση του λογαριασμού του πελάτη.

Αυξάνεται από 20 στα 300 ευρώ το όριο στα εισερχόμενα εμβάσματα για το οποίο δεν παρακρατείται προμήθεια, ενώ καταργούνται οι επιπλέον προμήθειες στα εμβάσματα άμεσης προτεραιότητας και πλέον τιμολογούνται ενιαία όπως τα εμβάσματα κανονικής προτεραιότητας. Επιπλέον, δεν χρεώνεται προμήθεια για την επανέκδοση χρεωστικών καρτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, η οποία αφορά τα επιτόκια τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Συγκεκριμένα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες κινήσεις

Την σκυτάλη αναμένεται να παραλάβει, πιθανότατα σήμερα η Alpha Bank καθώς αναμένεται να λανσάρει την διάθεση ενός νέου προϊόντος προθεσμιακής κατάθεσης με διάρκεια 24 μηνών και επιτόκιο που θα φτάνει στο 1,80%. Το επιτόκιο αυτό αφορά σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή η Alpha Bank ουδέποτε επέβαλε χρέωση για συναλλαγές μέσω IRIS για απλή μεταφορά χρημάτων σε ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να οριοθετήσει τη μέγιστη προμήθεια για εξερχόμενα εμβάσματα εντός ευρωπαϊκού χώρου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Μειώσεις προβλέπονται στο τιμολόγιο της τράπεζας και για τις προμήθειες εμβασμάτων εκτός Ευρώπης, ενώ, όσον αφορά στις χρεώσεις για πληρωμές ΔΕΚΟ, η τράπεζα έτσι κι αλλιώς «κρατά» από τα χαμηλότερα ποσά μεταξύ των συστημικών – 0,30 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ κατά μέσο όρο στο σύστημα.

Η Eurobank από την πλευρά της προτίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα να μηδενίσει κάποιες προμήθειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με εκδόσεις κινήσεων, statements, αλλά και αυτές σε συγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες, ενώ θα μειώσει το κόστος για τις αγορές χρεογράφων.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα είχε λάβει ήδη την πρωτοβουλία να διπλασιάσει τα ευρώ επιστροφής στα super markets εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ ήταν και η πρώτη από τις συστημικές που προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments.

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει κινήσεις αναπροσαρμογής των τιμολογίων της, με πλέον χαρακτηριστική αυτή της μείωσης της χρέωσης της υπηρεσίας IRIS ενώ και η Attica Bank, αν και όπως σημειώνεται αρμοδίως έχει από τις χαμηλότερες προμήθειες στο σύστημα καθώς για παράδειγμα δεν χρεώνει συνδρομή στις πιστωτικές της κάρτες, εξετάζει όλες τις εναλλακτικές».

Τέλος, την προμήθεια για άμεσες πληρωμές (instant payments) με την προμήθεια εμβάσματος κανονικής προτεραιότητας εξίσωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, σε συνέχεια της ολικής κατάργησης, από τις αρχές του 2022, των εξόδων και των προμηθειών για πληρωμές τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και νερού μέσω πάγιας εντολής ή ηλεκτρονικής συναλλαγής για όλους τους ιδιώτες πελάτες που τηρούν λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα