Τα παιχνίδια με τον βασικό μισθό και οι δυο αποτυχημένες εκδοχές για τα γλυπτά

Από σενάρια αυξήσεων του βασικού μισθού άλλο τίποτε, δίχως όμως να μας λένε πόσους αφορά. Αυτά ενώ πάμε απο λακούβα σε λακούβα με τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Μισθολογικά σενάρια

Αλίμονο αν δεν άρχιζαν από τώρα τα σενάρια για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ποντάρει αρκετά σε αυτή την ιστορία. Έτσι λοιπόν μάθαμε για το βασικό σενάριο που είναι το 5,5%, ένα ακόμη που μιλά για 8% και ένα τρίτο που θέλει την αύξηση ίση με τον πληθωρισμό και τον κατώτερο στα 780 ευρώ. Αυτή η τελευταία είναι προφανώς «δάνειο» από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έναν μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως αυτός εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ. Αν και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευση οδηγεί σε κατώτερο μισθό 880 ευρώ για το 2023.

Αυτό φυσικά που δεν ακούμε είναι το …πόσους αφορά η αύξηση του κατώτερου μισθού, μια και δεν προβλέπεται αντίστοιχη προσαρμογή των υπόλοιπων μισθολογικών κλιμακίων. Έτσι λοιπόν αυτή η αύξηση – όποια κι αν είναι – θα δοθεί σε περίπου 700.000 εργαζόμενους την ίδια στιγμή που γύρω στις 1.800.000 αμοίβονται με πόσα της τάξης των 800 με 1000 ευρώ. Γι αυτούς δεν προβλέπεται τίποτε, αν και προφανώς θα συνεχίσουν να ψωνίζουν στα σουπερ-μάρκετ. Εκεί δηλαδή που η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 20% και πάνω.

Δύο (κακές) εκδοχές

Όπως φαίνεται δύο εκδοχές μπορεί να έχει αυτή η ιστορία που άνοιξε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και είναι και οι δύο κακές. Η πρώτη είναι να έχουμε να κάνουμε με ένα «προεκλογικό σπότ» της κυβέρνησης που έχει πάρει την μορφή της …ειδησεογραφίας. Σε αυτή την περίπτωση ζημιωμένη θα βγει η Νέα Δημοκρατία από την τελική κατάληξη μια και δεν θα γίνει τίποτε.

Η δεύτερη είναι να αποδεχθεί η κυβέρνηση ότι το Βρετανικό Μουσείο της δανείζει τα γλυπτά (ποιος ξέρει με τι αντάλλαγμα). Γιατί όσοι γνωρίζουν λένε με σαφήνεια πως αυτή η υπόθεση για να έχει νόημα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης κυβερνήσεων. Μια και το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να παραχωρήσει (η δωρίσει) τίποτε χωρίς κυβερνητική απόφαση. Επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέστησε χθες σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν συζητά με την βρετανική κυβέρνηση αλλά με το Βρετανικό Μουσείο. Λέγοντας χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «πράγματι, το επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε επαφές με το Βρετανικό Μουσείο σε δημιουργική συζήτηση». Όπως καταλαβαίνετε η κατάληξη της δεύτερης εκδοχής δεν θα ζημιώσει την Νέα Δημοκρατία αλλά την χώρα.

«Εξαφάνισαν» τον Τσίπρα

Προφανώς το παράκαναν εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αφού από τον εορτασμό των Θεοφανείων στον Πειραιά «εξαφάνισαν» την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση. Για την ακρίβεια σε 22 φωτογραφίες που «ανέβηκαν» στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραβρέθηκε δεν εμφανίζεται πουθενά. Με εξαίρεση ίσως μία φωτογραφία μακρινής λήψης που πρέπει να …γνωρίζει κανείς ότι ήταν εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τον εντοπίσει.

Αυτά την ίδια στιγμή που προβάλλονται δεόντως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και επιχειρηματικοί παράγοντες της περιοχής. Στο κατόρθωμα αυτό αναφέρθηκαν άλλωστε και σε δήλωσή τους οι αρμόδιοι του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ( Θ.Δρίτσας, Γ.Τσίπρας, Γ.Μπαλάφας και Π.Ρήγας). Όπως αναφέρουν «συντελέστηκε και το «θαύμα εξαφάνισης» του Αλέξη Τσίπρα από τις φωτογραφίες που ανάρτησαν οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και Εθιμοτυπίας του ΓΕΝ, για τον εορτασμό των Θεοφανίων στο λιμάνι του Πειραιά».

Δεν το λέει ακόμη η Παγώνη

Επιμένει να μην απαντά με σαφήνεια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για το αν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Όμως αν προσέξει κανείς τις δεκάδες δηλώσεις της σε τηλεοπτικά κανάλια (όπου καλείται να μιλήσει για τις ιώσεις) …είναι ξεκάθαρο ότι θα διεκδικήσει τον σταυρό και μάλιστα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Όχι μόνον από το γελαστό ύφος αλλά και την αίσθηση ότι απλά περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων από την Νέα Δημοκρατία.

Πάντως έτσι για την ιστορία να θυμίσουμε ότι Ματίνα Παγώνη έχει ουσιαστικά αναγγείλει την υποψηφιότητά της εδώ και αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα είχε συνοδεύσει την δήλωσή της για την πιθανή κάθοδο με «καρφιά» για την υφυπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Θυμίζοντας ότι η ίδια έχει θητεύσει 25 χρόνια στους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών εξασφαλίζοντας πολλές νίκες για το κόμμα της. Σε αντίθεση με την συνάδελφό της την οποία μάλλον θα βρει απέναντί της στην ίδια περιφέρεια.

Έκλεισε τα ψηφοδέλτια του το ΚΚΕ

Τελικά το ΚΚΕ ήταν το πρώτο από τα κόμματα που «έκλεισε» τα ψηφοδέλτιά του για τις επικείμενες εκλογές. Μια διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες σχεδόν όλα τα κόμματα. Όπως διαβάζουμε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην συνεδρίασή της το Σαββατοκύριακο «ενέκρινε τον βασικό κορμό των υποψηφίων του Κόμματος στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και επεξεργάστηκε βασικά ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο του πολιτικού ανοίγματος μπροστά στις εκλογικές μάχες». Ουσιαστικά φαίνεται να απομένουν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις που θα αφορούν πιθανότατα το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η «μεταγραφή» της Σοφίας Σακοράφα, από το Μέρα 25 στο ΚΚΕ, παρότι υπήρξαν τέτοιου είδους δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Έτσι στον Περισσό απέδειξαν πως «το εννοούν» όταν λένε πως βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας.

Όσο για τις προβλέψεις σχετικά με το μετεκλογικό σκηνικό, στον Περισσό πιστεύουν ότι μια συγκυβέρνηση δύο ή και τριών ακόμη κομμάτων είναι ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο. Όπως θυμίζουν αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και «το ίδιο μπορεί να ξαναγίνει από τη στιγμή που το «κοινό πρόγραμμα» όλων είναι οι δεσμεύσεις της ΕΕ, το νέο «Υπερμνημόνιο» που ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα