SeedBlink: Εναλλακτικός δρόμος χρηματοδότησης για το οικοσύστημα των tech startups της ελληνικής αγοράς

SeedBlink: Εναλλακτικός δρόμος χρηματοδότησης για το οικοσύστημα των tech startups της ελληνικής αγοράς
Γιώργος Πλατάνας

Έχουν ήδη κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του γραφείου στην Αθήνα μέσω της πλατφόρμας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες.

Η SeedBlink, η επενδυτική πλατφόρμα που υποστηρίζει ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε εκδήλωση που διοργάνωσε, παρουσίασε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα με αιχμή το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών.

Όπως αναφέρθηκε, “η πλατφόρμα SeedBlink, μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης της συγχώνευσης και εξαγοράς που έγινε το 2022, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα την τελευταία τριετία. Στο διάστημα αυτό, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 68.800 επενδυτές από 78 χώρες, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά σε 258 startups με συνολικό όγκο χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ”. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πλατάνα, Country Director της SeedBlink, δεν είναι καθόλου τυχαίο και οφείλεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος βασικού εισιτηρίου (2.500 €), η έγκαιρη πρόσβαση στους γύρους χρηματοδότησης, η παροχή υποστήριξης από ειδικούς, τα ειδικά εργαλεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, τα private deal rooms και η δυνατότητα άμεσης επένδυσης μέσω της SeedBlink SPV.

Για να μπει, δε, μια start up στην πλατφόρμα θα πρέπει να πληρώσει ένα fee εισόδου, καθώς επίσης και ένα success fee στην περίπτωση που γίνει exit. Αντίστοιχα οι επενδυτές δίνουν spv success fee, ενώ σε περίπτωση exit υποχρεούνται να δώσουν και ένα πρόσθετο fee 15%.

“Η SeedBlink αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα επενδυτών σε startups τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσφέροντας μία υποδομή για ίσες ευκαιρίες στη δημιουργία πλούτου. Αυτό το επιτυγχάνει καταρρίπτοντας τα εμπόδια που ανακύπτουν από το πλαφόν του ελάχιστου ποσού επένδυσης (lower minimums), επιτρέποντας τη δημιουργία ενός καλύτερα κατανεμημένου χαρτοφυλακίου, μέσω μίας ψηφιακής διαδικασίας. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα συνεπενδύσεων σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, family offices και business angels”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Laurentiu Ghenciu, Chief Business Officer της SeedBlink.

Η Ελλάδα έχει μπει στον επενδυτικό χάρτη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, αν και το 2022 θεωρήθηκε διεθνώς μία δύσκολη χρονιά, η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει δυναμικά, επιτυγχάνοντας ρεκόρ σε όγκο χρηματοδότησης. Τους πρώτους 10 μήνες του έτους, οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τη συνολική χρηματοδότηση του 2021. Ο πιο σημαντικός γύρος ανήκει στη FlexCar, η οποία άντλησε 210 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2022 και ακολουθούν οι Spotawheel με 100 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους και η Viva Wallet με 66,2 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις από τον Ιούνιο του 2022, έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας κεφάλαια συνολικού ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές εταιρείες. Το μέσο εισιτήριο επένδυσης στη χώρα μας αγγίζει τα 5.400 ευρώ. Μεταξύ των τοπικών success stories είναι αυτά των PD Neurotechnology και Captain Book.

Υπενθυμίζεται ότι η CaptainBook αποτελεί νεοφυή εταιρεία με έδρα τη Νάξο, η οποία βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παρέχουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της τεχνολογίας, να απεξαρτηθούν από μεγάλα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και να γίνουν μέρος ενός τοπικού δικτύου συνεργατών, όπως ξενοδοχεία, Airbnb, βίλες και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2021 και έχει ήδη βοηθήσει περισσότερους από 280 επαγγελματίες να έχουν ηλεκτρονικές κρατήσεις.

“Το κλίμα στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να αλλάζει, τόσο από την πλευρά των επενδυτών, όσο και από την πλευρά των startups. Οι εξελίξεις που συντελούνται είναι όμοιες με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τρανή απόδειξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ανάδυση των πρώτων ελληνικών unicorn. Επιπλέον, οι επενδυτές στην πατρίδα μας έχουν αποκτήσει επίγνωση της ανάγκης για διαφοροποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων και παρά το όποιο ρίσκο, τολμούν να επενδύσουν σε startups και scaleups, μέσω κεφαλαίων, προσφοράς ευκαιριών ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας κ.α.”, τόνισε ο Γιώργος Πλατάνας, Country Director της SeedBlink.

“Η ελληνική αγορά έχει αναπτυσσόμενη, αλλά συγκεκριμένη δυναμική. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της SeedBlink είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές να δουν ξένα χαρτοφυλάκια που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα. Επίσης, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με family offices τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια” επεσήμανε ο Γιώργος Πλατάνας, διευκρινίζοντας πως όλες οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα είναι ελεγμένες και από vcs, αλλά και από την SeedBlink.

“Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει πλέον ωριμάσει, έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και είναι ικανό να σηκώσει χρήματα και από το εξωτερικό. Έχουμε ήδη 400 εγγεγραμμένους επενδυτές, από τους οποίους πάνω από το 60% είναι sophisticated investors που σημαίνει ότι έχουν ξανακάνει τοποθετήσεις και ξέρουν τι θέλουν: Διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές. Είμαστε μια από τις πέντε εταιρείες στην Ευρώπη που έχει άδεια και μας εμπιστεύονται διότι νιώθουν ασφάλεια” συμπλήρωσε ο κ. Πλατάνας.

Η πλατφόρμα προσφέρει Portfolio Monitoring Tool, με αυξημένες δυνατότητες απεικόνισης της πορείας των startups, δυνατότητα συνδρομής σε exclusive club επενδυτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και πολυγλωσσικό interface σε πέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Η SeedBlink είναι μια εξειδικευμένη τεχνολογική πλατφόρμα επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών που δίνει την ευκαιρία σε επενδυτές, να χρηματοδοτούν από κοινού με καθιερωμένους θεσμικούς επενδυτές, κορυφαίες ευρωπαϊκές startups και scale-ups τεχνολογίας. Η αποστολή του SeedBlink είναι να δημιουργήσει μια αποτελεσματική επενδυτική υποδομή για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που θα συνεργάζονται για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας.

Η SeedBlink Crowd SA είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο της Ρουμανικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ASF), με αριθμό PJR28FSFPR/400001 από 03.11.2022, ενώ διαθέτει και διαβατήριο ΕΕ σύμφωνα με το μητρώο παρόχων υπηρεσιών crowdfunding της European Securities and Market Authority (ESMA).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα