Τουρίστες από το Ισραήλ θα κατακλύσουν την Αθήνα τις γιορτές – Νέα απευθείας δρομολόγια για να καλυφθεί η ζήτηση

Τουρίστες από το Ισραήλ θα κατακλύσουν την Αθήνα τις γιορτές – Νέα απευθείας δρομολόγια για να καλυφθεί η ζήτηση
Φωτο αρχείου Eurokinissi

Στη δεύτερη θέση από πλευράς αεροπορικής δραστηριότητα στο αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται η αγορά του Ισραήλ, με τη συνολική κίνηση των επιβατών μέχρι το Νοέμβριο να ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο.

Η Ισραηλινή αγορά είναι η πρώτη για την Αθήνα την ερχόμενη εορταστική περίοδο, με νέα απευθείας δρομολόγια να προστίθενται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από Τελ Αβίβ.

Η Κυπριακή εταιρεία TUS Airways ανακοίνωσε ότι από τις 14 Δεκεμβρίου ξεκινά να πετά από Αθήνα προς Τελ Αβιβ τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τη χώρα μας.

Κατά την παρουσίαση των νέων σχεδίων της αεροπορικής εταιρείας για την Ελλάδα, η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου διευθύντρια Επικοινωνίας του αεροδρομίου της Αθήνας είπε ότι τα στοιχεία από τα ξενοδοχεία για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δείχνουν ότι η Ισραηλινή αγορά είναι πρώτη σε νούμερα.

Όπως επεσήμανε, το Ισραήλ είναι η 12η καλύτερη αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας, στη λίστα με τις 20 πρώτες αγορές εισερχόμενων επιβατών και είναι η 3η καλύτερη από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 κατά 11%.

Τα νούμερα αυτά αφορούν το σύνολο των ταξιδιωτών που μετακινούνται στις γραμμές από Αθήνα προς Τελ Αβίβ, ενώ σε απόλυτα νούμερα τουριστικής κίνησης, οι τουρίστες από Ισραήλ προς το Ελ. Βενιζένος βρίσκονται στην 8 θέση και στην 7 σε ρυθμό ανάπτυξης.

Το Τελ Αβίβ είναι η δεύτερη αγορά για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όσον αφορά τη δραστηριότητα πολλών αεροπορικών εταιρειών, με πρώτη τη Λάρνακα. Η κα. Παπαδοπούλου τόνισε ότι η κίνηση ανάμεσα σε Αθήνα και Ισραήλ είναι πολύ δυνατή, καταγράφοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου φέτος, νούμερο που έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο των αφίξεων του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της κίνησης Αθήνας – Τελ Αβίβ το 2004 ήταν 100.000 επιβάτες.

Αναφερόμενη στο προφίλ των Ισραηλινών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, η ίδια είπε ότι ο κύριος λόγος είναι οι διακοπές (79%), τις οποίες μάλιστα προγραμματίζουν τουλάχιστον 40 ημέρες πριν, ενώ ανακάμπτουν σταδιακά και τα επαγγελματικά ταξίδια. Οι περισσότεροι κλείνουν τα εισιτήρια τους μέσω των sites των αεροπορικών εταιρειών, ενώ ξοδεύουν πολλά χρήματα στα καταστήματα του αεροδρομίου. Η δε μέση διάρκεια των διακοπών τους είναι εννέα ημέρες. Ισχυρή είναι και η κίνηση από τη χώρα μας προς Ισραήλ, με χιλιάδες Έλληνες να επιλέγουν τη χώρα είτε για διακοπές είτε για δουλειές.

TUS Airways στην Αθήνα, το Ηράκλειο και την Πρέβεζα

H μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κύπρου σήμερα, η TUS Airways, με 5 καινούρια αεροσκάφη Airbus Α320, ανακοίνωσε την έναρξη των απευθείας δρομολογίων της στις 14 Δεκεμβρίου από Αθήνα απευθείας στο Τελ Αβιβ. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Για το καλοκαίρι η TUS Air προγραμματίζει να συνεχίσει να πετά από Αθήνα αλλά και από Ηράκλειο απευθείας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ θα συνεχιστεί και του χρόνου το δρομολόγιο προς Πρέβεζα (Άκτιο), προορισμός ιδιαίτερα δημοφιλής για τους Ισραηλινούς. Σε δεύτερη φάση η αεροπορική εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει και νέα δρομολόγια από άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Ισραηλινών προς τη χώρα μας ήταν ο λόγος που η TUS Air ξεκινά αυτά τα νέα δρομολόγια και το χειμώνα και ειδικά η Αθήνα, την οποία επιλέγουν για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η εταιρεία είπε ότι είχε στον προγραμματισμό της να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την Αθήνα, απευθείας δρομολόγια από Τελ Αβίβ και προς Θεσσαλονίκη, σχέδιο που όμως ματαιώθηκε καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ότι θα είναι επιτυχημένο για τη χειμερινή περίοδο.

Μείωση 11,6% το εντεκάμηνο για το Ελ. Βενιζέλος

Από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου η συνολική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανέρχεται σε 21,1 εκατ. επιβάτες, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις και -11,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο Νοέμβριος είναι μόλις στο -4% της κίνησης του ’19. Η κίνηση εσωτερικού τον μήνα που μόλις ολοκληρώθηκε είναι πάνω από το 2019 και η μείωση προέρχεται από τις πτήσεις εξωτερικού.

Για το 2023 η κα. Παπαδοπούλου αποκάλυψε ότι οι πτήσεις που θέλουν να εντάξουν στο πρόγραμμα τους οι αεροπορικές εταιρείες για το επόμενο καλοκαίρι είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με το καλοκαίρι του ’22, όμως υπάρχει προβληματισμός στο θέμα της ζήτησης για το αεροπορικό ταξίδι, λόγω των θεμάτων ακρίβειας σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα