Τράπεζες: Πυροδοτήθηκε νέος γύρος εξαγορών

Τράπεζες: Πυροδοτήθηκε νέος γύρος εξαγορών
Τράπεζες Shutterstock

Η Eurobank καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, η Παγκρήτια Τράπεζα "χτυπάει" την "Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας", ενώ ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Σημαντικές εξελίξεις σε όλο τα φάσμα του πιστωτικού συστήματος βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη, μετουσιώνοντας στην πράξη το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα και την «αλλαγή σελίδας» που υλοποιούν οι ελληνικές τράπεζες.

Η Eurobank ανακοινώνει σήμερα την αύξηση του ποσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο μέτοχο στην κυπριακή τράπεζα, η Παγκρήτια Τράπεζα «κτυπάει» την «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας», ενώ παρατείνεται η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΤΧΣ και του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Ενισχύεται η διεθνής παρουσία της Eurobank

Αναλυτικότερα η διοίκηση της Eurobank συμφώνησε να εξαγοράσει ποσοστό 13,4% της Wargaming, το οποίο αθροιστικά με το 12,6% που κατέχει ήδη, ανεβάζει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 26%. Κατόπιν αυτού, η Eurobank καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής, ενώ το ποσοστό της Wargaming θα υποχωρήσει στο 7%. Σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Η Eurobank είχε αποκτήσει ποσοστό 9,9% (40.800.000 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2021, συνάπτοντας παράλληλα σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με την Third Point Hellenic Recovery Fund για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, η συμμετοχή της Eurobank ανήλθε σε 12,6%.

Αποκτώντας ποσοστό που την καθιστά πλέον τον μεγαλύτερο μέτοχο στην Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της κυπριακής αγοράς, αλλά και την πρόθεσή της να ενισχύσει περαιτέρω την εκτός Ελλάδος παρουσία της.

Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Η επένδυση της Eurobank σε αυτήν είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Πυλώνας συνεταιριστικών τραπεζών η Παγκρήτια

Χθες βράδυ η Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας», ανακοινώνοντας ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα συγχώνευσης των δύο τραπεζών με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Παγκρήτια ή με όποιον άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι δύο πλευρές θα προσέλθουν σε διαπραγμάτευση και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023. Η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας έχει άμεση ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και η ΤτΕ της είχε δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να καταλήξει στην επιλογή επενδυτή.

Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου στα τέλη Οκτωβρίου και την αποχώρηση – όπως όλα δείχνουν – του μεγαλομετόχου Μ. Σάλλα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 98,7 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια απέκτησε νέο μεγαλομέτοχο και στρατηγικό επενδυτή, την Thrivest Holding – επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου – η οποία κατέχει ποσοστό 32,5% στην Τράπεζα.

Αποχώρηση Σάλλα

Ο πρώην μεγαλομέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, δεν άσκησε τα δικαιώματά του για το ποσοστό 19,95% που κατείχε στην Τράπεζα και το τελικό ποσοστό του διαμορφώθηκε στο 11,25%, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού μετοχών 2% – 2,50% που κατείχε η ΑΝΕΚ.

Ωστόσο, το Lyktos Group αναμένεται να εξέλθει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας, καθώς πληροφορίες φέρουν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των νέων μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας και του Μιχάλη Σάλλα, να εξαγοράσουν το ποσοστό του. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2023.

Ήδη οι νέοι επενδυτές έχουν προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του business plan που είχε καταρτιστεί πριν την ΑΜΚ. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι μέτοχοι έθεσαν άμεσα υπό επανεξέταση τόσο τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, όσο και την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην QQuant.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε. Η σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας είχε αποφασιστεί ότι θα διαμορφωνόταν για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, 6 μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας. Επίσης, οι γενικές συνελεύσεις είχαν αποφασίσει ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων θα εκπροσωπούνταν κατά τρόπο αναλογικό.

Ζωντανό το ενδιαφέρον για την ΕΤΕ

Χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος των αποκλειστικών συνομιλιών μεταξύ του ΤΧΣ και του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί άτυπη παράταση προκειμένου να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο για τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που συντάσσεται από τη Rothschild και απαιτεί την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική αποεπένδυσης που θα αναφέρεται σε όλες τις τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστό –40,4% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank– αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι, εφόσον υπάρξει οικονομική προσφορά από το PIF, το Ταμείο θα ακολουθήσει ανταγωνιστική διαδικασία, καλώντας δηλαδή και άλλους υποψηφίους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορά για το προς πώληση ποσοστό που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα. Το ίδιο θα πράξει και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία μετατίθενται επίσης οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την έναρξη των συνομιλιών με το ΙΟΝ Group για την πώληση του 27% που έχει σε αυτήν. Ο ιταλικός όμιλος έχει καταθέσει οικονομική προσφορά στα 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή) για το σύνολο των μετοχών που το ΤΧΣ διαθέτει στην Πειραιώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα