Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Πότε θα είναι ορατός από Αθήνα και Πειραιά

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Πότε θα είναι ορατός από Αθήνα και Πειραιά
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός iStockphoto

Γιορτές με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να περνάει 408 χλμ. πάνω από τα κεφάλια μας. Αναλυτικά ποιες μέρες και ώρες, σύμφωνα με τη NASA, θα μπορέσουν να τον δουν όσοι βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Την ευκαιρία να δούμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον νυχτερινό ουρανό, έχουμε αυτή την περίοδο που διανύουμε. Φέτος μάλιστα οι πιθανές θεάσεις του είναι αρκετές όλες τις μέρες των γιορτών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ISS δεν εμφανίζεται μόνο μία φορά τον χρόνο. Ταξιδεύοντας με 28.160 χιλιόμετρα την ώρα, γυρίζει γύρω από τη Γη 16 φορές την ημέρα, μία φορά κάθε 90 λεπτά. Εάν είστε αστροναύτης στο ISS, αυτό σημαίνει ότι θα έχετε 16 ανατολές και ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα. Ωστόσο, κάθε τροχιά καλύπτει ένα διαφορετικό μέρος της Γης, επομένως δεν θα είναι όλοι αρκετά τυχεροί να τον δουν καθώς περνάει.

Η NASA πάντως με το εργαλείο Spot the Station μάς δίνει το “πρόγραμμα” των περασμάτων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και μάλιστα για την Ελλάδα έχει αναλυτικά τις ευκαιρίες θέασης από δύο περιοχές, την Αθήνα και τον Πειραιά.

Όσο πιο σκοτεινός είναι ο ουρανός, τόσο καλύτερα θα δείτε τον ISS. Η φωτεινότητα του δορυφόρου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, το υψόμετρο και, επειδή δεν έχει δικό του φως, πόσο ηλιακό φως αντανακλάται από αυτόν, γι’ αυτό οι δορυφόροι φαίνονται καλύτερα αμέσως μετά τη δύση του ηλίου ή πριν από την ανατολή του ηλίου.

Θα εμφανιστεί στον ουρανό πηγαίνοντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, είναι πολύ γρήγορο και θα εμφανίζεται ως ένα σταθερά έντονο φως, χωρίς να αναβοσβήνει ή να τρεμοπαίζει. Όλα αυτά ενώ θα περνάει 408 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Και για να προετοιμαστείτε για τις επόμενες μέρες, ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με πιθανές θεάσεις από την Αθήνα και τον Πειραιά:

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα