Πόσα λουλούδια και σοκολατάκια να αγοράσεις σε αυτήν τη ζωή; Κέρνα μια κατσαρίδα
Σε ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ προσεγγίζουν κάπως διαφορετικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: πρωταγωνίστριες στο concept είναι κατσαρίδες που γίνονται τροφή ζώων.
- 14 Φεβρουαρίου 2023 14:30
Κάθε τέτοια ημέρα γίνεται παγκοσμίως ‘έκρηξη’ πωλήσεων λουλουδιών και σοκολάτας -στην όποια μορφή-, όπως προσπαθούμε να ‘τιμήσουμε’ την ημέρα που τιμά τους ερωτευμένους.
Στο Τέξας εδώ και χρόνια προσεγγίζουν διαφορετικά τον Άγιο Βαλεντίνο. Πώς; Με κατσαρίδες.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Στον ζωολογικό και βοτανικό κήπο El Paso του Τέξας υπήρχε αφθονία εντόμων -κάποια εκ των οποίων κατέληγαν σε τροφή για είδη που ζουν στο χώρο, την ημέρα του 2019 που συγκλήθηκε σύσκεψη με θέμα “προωθητικές κινήσεις για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου”.
Για πλάκα, η marketeer Sarah Borrego, η οποία μόλις είχε χωρίσει από σχέση, χαρακτήρισε τον πρώην της ‘κατσαρίδα’.
“Τότε ήταν σαν να φωτίστηκε το κεφάλι όσων ήμασταν στην αίθουσα και αναρωτηθήκαμε αν μπορούσαμε να τα συνδυάσουμε”.
Έτσι προέκυψε η πρώτη έκδοση της καμπάνιας με τίτλο “Quit Bugging Me”. Έκτοτε, όποιος θέλει μπορεί να δώσει το όνομα του/της πρώην ή όποιου άλλου επιθυμεί, σε μια κατσαρίδα Μαδαγασκάρης και να πάρει ως δώρο το της στιγμής που τη καταβροχθίζει μια σουρικάτα.
Η Borrego εξήγησε στην Washington Post πως οι κατσαρίδες για τις σουρικάτες είναι ό,τι για τον άνθρωπο η σοκολάτα.
Από την πρώτη ημέρα του “Quit Bugging Me” μέχρι τον φετινό Άγιο Βαλεντίνο, ο ζωολογικός κήπος έχει συγκεντρώσει 50.000 ονοματοδοσίες, με το event να εξελίσσεται σε παράδοση.
Οι άνθρωποι του πάρκου θυμίζουν ότι οι καμπάνιες βοηθούν στην υποστήριξη των ζώων, των φροντιστών τους και όσων γίνονται για την προστασία των ειδών.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και ότι ο ζωολογικός κήπος του Σαν Αντόνιο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 80.000 δολάρια, από την ημέρα που ξεκίνησε το “Cry Me a Cockroach Fundraiser”, το 2020. Οι δωρεές πηγαίνουν στην επαναφορά των ζώων στα φυσικά τους μέρη, όπου δεν απειλούνται και δεν κινδυνεύουν με απομάκρυνση.
Εκεί όποιος θέλει μπορεί να δώσει το όνομα σε κατσαρίδες που γίνονται τροφή μικρών ερπετών και οπόσουμ, αλλά και σε τρωκτικά που είναι το φαγητό των φιδιών και των δράκων Komodo. Ονόματα δίνονται και στα λαχανικά που τρώνε ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις και καγκουρό.
Για όσους έχουν εξτρά ανάγκες, αποστέλλεται ψηφιακή κάρτα Αγίου Βαλεντίνου στον/στην πρώην, με την οποία ενημερώνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα του. Αναφέρεται και το πώς.
Τι σημαίνει για εμάς, να δίνουμε το όνομα πρώην σε κατσαρίδες που γίνονται τροφή
Η Post φιλοξένησε και δηλώσεις κλινικής ψυχολόγου που διαβεβαίωσε ότι είναι φυσιολογική η γλυκιά εκδικητική τάση που αισθάνεται κάποιος, ως έντονη συναισθηματική αντίδραση σε χωρισμό.
“Είναι φυσιολογικό να νιώθετε έντονη οργή ή θυμό, αφότου σας έχουν αγνοήσει, σας έχουν κακοσυμπεριφερθεί ή σας έχουν απατήσει. Βέβαια, η θυμωμένη αντίδραση του τύπου να δώσεις το όνομα του/της πρώην σε κατσαρίδα και μετά να τη δεις να την τρώει ένα ζώο, στην πραγματικότητα μας κρατά προσηλωμένους στο παρελθόν, αντί να εστιάσουμε στον εαυτό μας και όσα μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε”.
“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μίσος είναι το αντίθετο της αγάπης. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι αλήθεια. Το αντίθετο της αγάπης και του μίσους είναι η αδιαφορία”.
Βέβαια, βοηθάς ζωολογικό κήπο να βοηθήσει τα ζώα που φιλοξενεί. Οπότε, ο καθένας κάνει ό,τι κρίνει πως είναι καλύτερο για εκείνον.
H επιτυχία βέβαια, του concept είναι τέτοια στις ΗΠΑ που το παράδειγμα των ζωολογικών κήπων του Τέξας μιμήθηκαν και αυτοί άλλων πολιτειών. Όπως του Μπρονξ, στη Νέα Υόρκη. Σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο όποιος θέλει μπορεί να δίνει το όνομα και του νυν (πέραν του πρώην) σε κατσαρίδες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις