Νέα εποχή για το ΣΕΤΕ – Εκτιμήσεις για καλύτερη σεζόν από το ’19 η φετινή

Νέα εποχή για το ΣΕΤΕ – Εκτιμήσεις για καλύτερη σεζόν από το ’19 η φετινή
Φωτογραφία αρχείου iStock

Αλλαγή στο τιμόνι του ΣΕΤΕ με νέο πρόεδρο τον CEO του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος κ. Ιωάννης Παράσχης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η φετινή σεζόν θα περάσει τα ρεκόρ του 2019.

Χωρίς καμία έκπληξη, όπως αναμένονταν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) «πέρασε» στα χέρια νέας διοίκησης και για πρώτη φορά στο τιμόνι του δεν βρίσκεται κάποιος μεγάλος ξενοδόχος της χώρας, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου της Αθήνας Ιωάννης Παράσχης.

Η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ πραγματοποιήθηκε χτες, μαζί με τις εκλογές του Συνδέσμου, με πολλούς επιχειρηματίες του τουρισμού να καταφθάνουν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της γ.σ. αλλά και για να συζητήσουν την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Παρούσα στη συνέλευση και η νέα υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού κα. Ιωάννα Δρέττα, που διετέλεσε για χρόνια CEO της εταιρείας του ΣΕΤΕ, Marketing Greece. Στο χαιρετισμό της το βράδυ και μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου, η κα. Δρέττα αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι «φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του. Βελτιώνει τις υπηρεσίες του, εμπλουτίζει το προϊόν του, Κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας». Ακόμα έθεσε μια νέα παράμετρο λέοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα και οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε το τουριστικό προϊόν, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία».

Πανδημία, Βιωσιμότητα και Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, περιελάμβαναν ισχυρές δόσεις «βιωσιμότητας» και «ταμείου ανάκαμψης», αλλά και ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ νέων και παλιών του ΣΕΤΕ. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος, φανερά συγκινημένος ανακοίνωσε και επίσημα ότι αποχωρεί από τα κοινά του τουρισμού μετά από 24 χρόνια, 6 από αυτά στη διοίκηση του Συνδέσμου. Θα πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι ήταν ένας από τους βασικούς ανθρώπους του τουρισμού που πήραν τις σωστές αποφάσεις για τη χώρα κατά τα χρόνια της πανδημίας και με την πολιτική που ακολουθήθηκε τότε, με υπουργό Τουρισμού το Χάρη Θεοχάρη και την κατανόηση και συναίνεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα άνοιξε στο διεθνή τουρισμό και καρπώθηκε τα οφέλη από αυτές τις αποφάσεις στο μέγιστο. Η χώρα μας κατάφερε να καταγράψει αναμφισβήτητα την ισχυρότερη ανάκαμψη μετά την πανδημία, από όλες τις χώρες της Ευρώπης και διεθνώς. Για την ιστορία να θυμίσουμε τα πολύ αυστηρά και σύνθετα πρωτόκολλα με τα οποία λειτούργησαν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που άνοιξαν τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021, όπως και η εστίαση και μάλιστα χωρίς σχεδόν καθόλου προβλήματα. Η χώρα μας ήταν μια διέξοδος για εκείνους τους τολμηρούς που ταξίδεψαν μέχρι εδώ για διακοπές, οι οποίοι και μας επιβράβευσαν επιστρέφοντας πέρυσι αλλά και φέτος, ενώ ο αντίκτυπος από αυτούς τους χειρισμούς, έφερε μαζικό κύμα τουριστών.

Η Ελλάδα είναι η την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη στον κόσμο

Στην ομιλία του ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η χώρα μας άφησε πίσω ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. «Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση». Ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, «ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού».

Τα σχέδια του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης στην πρώτη του ομιλία, το βράδυ στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει πλέον ο ΣΕΤΕ, τονίζοντας: «Προερχόμενος από τον χώρο των αερομεταφορών, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι επιλογές της γενικής συνέλευσης σχετικά με τη σύνθεση του νέου ΔΣ και τον πρόεδρο εκφράζουν την εξέλιξη του ΣΕΤΕ, μια καινούρια σελίδα. Ο ΣΕΤΕ ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων αλλά και των νέων τάσεων και εκπροσώπων τους σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν. Αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα και το βάρος της ευθύνης μας απέναντι σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου».

Μιλώντας για τη φετινή τουριστική σεζόν, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είπε ότι είναι η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. «Ενδεικτική είναι η μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού η οποία με βάση τόσο τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο και τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.

Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια, δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, η εμφάνιση νέων δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών, αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε». Ο ίδιος εκτίμησε ότι φέτος οι αφίξεις θα ξεπεραστούν τα 31 εκατ. και τα έσοδα τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019 -εκτός φυσικά απρόοπτου αρνητικού γεγονότος.

Εξηγώντας του πέντε πυλώνες στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο του ΣΕΤΕ, ο κ. Παράσχης ανέφερε τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα του κλάδου -μεταξύ άλλων, ενιαίο ΦΠΑ στο 11% σε τουρισμό και εστίαση, επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος, ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τον διαχωρισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας από την ιδιωτική. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι Υποδομές, όπου εξήγησε ότι με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του ΣΕΤΕ, στόχος είναι να φτάσουμε τα 40 εκατ. αφίξεις, 50 εκατ. επισκέψεις, σε Περιφέρειες όλης της χώρας. Όμως οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις για ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, ειδικά με όρους βιωσιμότητας. Ο τρίτος πυλώνας είναι η Διαχείριση και προώθηση προορισμών, ο 4ος η Αγορά εργασίας και ο τελευταίος η Βιωσιμότητα, ως μείζον θέμα της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας.

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, σε χαιρετισμό του στην συνέλευση του ΣΕΤΕ, τόνισε ότι ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πάνω από το ένα τρίτο να τα έχει χορηγήσει η τράπεζα του. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου για τις οποίες υπάρχουν νέα προγράμματα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό μετασχηματισμό με εξαιρετικούς όρους.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΤΕ

Πρόεδρος: Παράσχης Ιωάννης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνώ

Α Αντιπρόεδρος: Τάσιος Γρηγόρης, Πρόεδρος ΠΟΞ

Αντιπρόεδροι: Τοκούζης Παναγιώτης, Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ, Τσιλίδης Λύσανδρος, Μέλος ΔΣ ΗΑΤΤΑ, Βασιλάκης Ευτύχιος, AEGEAN – OLYMPIC AIR, Καλλίνικος Καλλίνικος, GOLDAIR HANDLING ΑΕ, Σμπώκου Αγάπη, ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ

Αντιπρόεδρος Οικονομικών: Γιαννούλης Εμμανουήλ, Κρητικός Τουρισμός ΑΕ

Γενικός Γραμματέας: Βερνίκος Γιώργος, Vernicos Yachts

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Κοκοτός Φώτιος – Ιωσήφ, Ελούντα ΑΕ

Μέλη: Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος, DTL KASTRI IKE, Βενετόπουλος Φίλιππος, Variety Cruises, Βούλγαρης Χαράλαμπος, Kontokali Bay Resort, Ζήκος Κωνσταντίνο Hotel Brain AE, Θεοφανοπούλου Μαρία, Greek Travel Pages, Κωνσταντακόπουλος Αχιλλέας TEMEΣ AE, Κωνσταντινίδης Αθηναγόρας Αιθριον Παλας ΑΕ, Κυβερνήτης Γιώργος, Κ. Κυβερνήτης Ταξίδια ΑΕ, Λασκαρίδη Χλόη Ελληνικά Ξενοδοχεία ΛΑΜΨΑ AE, Μαρούλης Άρης, Αφοι Μαρούλη ΑΕ Μήτσης Σταύρος MITSIS COMPANY AE, Σακέλλης Μιχάλης Μέλος ΔΣ ΣΕΕΝ, Στυλιανόπουλος Ανδρέας, NAVIGATOR TRAVEL.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα