Η απειλή της επόμενης ημέρας για Τουρκία και Συρία – Μετά τον σεισμό έρχονται οι επιδημίες
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση επιδημιών σε Τουρκία και Συρία, κρούοντας -μετά τον σεισμό- τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
- 14 Φεβρουαρίου 2023 12:03
Την εκτίμηση ότι η ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκινά για τους κατοίκους των περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας και ότι η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε επίπεδο δημόσιας υγείας εκφράζουν επιστήμονες.
Το μέγεθος του σεισμού, η έκταση των σεισμόπληκτων περιοχών, οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και οι ζημιές στις δομές υγείας δημιουργούν τον πιο επικίνδυνο συνδυασμό για εξάπλωση μολυσματικών νόσων.
Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι ενός κακού μύρια έπονται…
Τι έχει συμβεί μετά από φυσικές καταστροφές
Ενδεικτικά, το 1994, όταν οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από σεισμό 7,8 βαθμών και θρήνησαν 60 νεκρούς, ήρθε στην επιφάνεια ο πυρετός της κοιλάδας («RVF»), μια ιογενής νόσος που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα. Μεταξύ των ήπιων συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται: πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κεφαλαλγία-ες που συχνά διαρκούν έως και μία εβδομάδα.
Δύο χρόνια μετά, στην Ιαπωνία 5.297 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από σεισμό της τάξεως των 6,9 βαθμών. Οι αναπνευστικές νόσοι ήταν εκείνοι που ακολούθησαν και σήμαναν συναγερμό στη χώρα.
Το 1999, όταν η Τουρκία έζησε τον εφιάλτη των 7,6 βαθμών με πάνω από 17.000 νεκρούς, η ηπατίτιδα Α και Β έκανε ξανά την εμφάνισή της.
Το 2010 ήταν η σειρά της Αϊτής. Ένας φονικός σεισμός σκότωσε πάνω από 222.500 ανθρώπους και προκάλεσε έξαρση της φυματίωσης. Η φυματίωση προσβάλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Η φυματίωση μεταδίδεται, όταν οι άνθρωποι που νοσούν από φυματίωση βήχουν, φταρνίζονται ή μεταδίδουν το σάλιο τους, μέσω του αέρα.
Το 2014, η Κεφαλονιά επλήγη από σεισμούς 6,1 και 5,9 βαθμών, στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Οι σεισμοί προκλήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες μεταξύ των δύο γεγονότων, οδηγώντας σε αύξηση των περιπτώσεων λοίμωξης του αναπνευστικού.
Τι φοβούνται οι ειδικοί για Τουρκία – Συρία
Οι σεισμοί είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα με πολύ μεγάλες δυνατότητες να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα επιπτώσεων που επηρεάζει σημαντικά τη δημόσια υγεία μέσω θυμάτων και τραυματισμών, αναφέρεται σε έρευνα της Δρ. Μαρίας Μαυρούλη, του καθηγητή Αθανασίου Τσακρή (Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ) και του δρος Σπυρίδωνος Μαυρούλη και του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms, την επομένη του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία.
“Οι σχετικές καταστροφές αποδίδονται όχι μόνο στην έντονη κίνηση του εδάφους και σε σεισμικά φαινόμενα αλλά και σε δευτερεύουσες επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως κατολισθήσεις και τσουνάμι, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που είναι ικανές να προκαλέσουν πρόσθετες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες και να διαταράξουν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης” προστίθεται στη μελέτη.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποιες ασθένειες θα μεταδοθούν μετά από έναν συγκεκριμένο τύπο φυσικού κινδύνου, οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από τον αέρα, είτε ως ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς, είτε ως μόλυνση από τραυματισμούς.
Η αναφορά της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών μετά από καταστροφικούς σεισμούς που προκλήθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1980 και 2016 έδειξε ότι η συχνότητα των μολυσματικών ασθενειών αυξήθηκε μετά από κάθε έναν από αυτούς τους σεισμούς.
Ο χρόνος και το μέγεθος ενός σεισμού, η περιοχή εμφάνισής του, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον σεισμό, όπως κατολισθήσεις, υδρολογικές ανωμαλίες και τσουνάμι, και η συνέργεια με διαφορετικούς τύπους φυσικών κινδύνων μπορεί να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην αυξημένη συχνότητα μολυσματικών ασθενειών.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε προ ημερών στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.
“Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή” τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. “Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας”.
Ο κ. Τσακρής εκτιμά ότι “συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και γι’ αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές”.
Για τις λοιμώξεις που απειλούν τους σεισμοπαθείς μίλησε στην ΕΡΤ3 και ο λοιμωξιολόγος, διευθυντής Α΄Παθολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας τόνισε ότι μόνο η πρόληψη μπορεί να σώσει εκεί την κατάσταση, με τη χρήση χημικής τουαλέτας και εμφιαλωμένων νερών, ενώ κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αποστολής εμβολίων τετάνου και ηπατίτιδας στους σεισμόπληκτους.
Ανησυχία ΠΟΥ για δευτερογενή καταστροφή
Για “δευτερογενή καταστροφή” που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες του σεισμού προειδοποίησε από την πλευρά του, την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε “επιδείνωση και φρικτές συνθήκες”.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ. Ρόμπερτ Χόλντεν. προειδοποίησε ότι υπάρχουν “πολλοί άνθρωποι” που επιβιώνουν “στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες”.
“Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, τις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, τις προμήθειες επικοινωνίας, τα βασικά στοιχεία της ζωής” δήλωσε ο Χόλντεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο “διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις