László Andor: “Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να αυξήσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας”
O László Andor συζήτησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Azita Berar Awad για τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και τους τρόπους ενίσχυσής της. Τα μηνύματα προς την Ευρώπη.
- 28 Απριλίου 2023 14:35
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε σήμερα (28/4) ο László Andor, Ούγγρος οικονομολόγος και γενικός γραμματέας του Foundation for European Progressive Studies (FEPS), σε μια συζήτηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του Eteron, Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και την Azita Berar Awad, πρόεδρο του συμβουλίου του UNRISD του OHE για τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και τους τρόπους ενίσχυσής της.
Ο László Andor αρχικά αναφέρθηκε στις κοινωνικές επενδύσεις οι οποίες, όπως τόνισε, ήταν κομβικής σημασίας την περασμένη δεκαετία. «Σουηδία και Ολλανδία επενδύουν στην παιδική φροντίδα και την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα για υψηλή οικονομική συνοχή» υπογράμμισε ο κ.Andor.
«Η Ευρώπη πρέπει να αύξηση το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας»
Απαντώντας σε ερώτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και την αγοραστική τους δύναμη, ο κ. Andor είπε:
«Οι κρίσεις όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό κλπ, επέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στην οικονομία. Απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις από την πολιτική και δίνουν την ευκαιρία να αυξήσουμε το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ έφτιαξε τον πυλώνα των δικαιωμάτων το 2017 και στην πανδημία θα έπρεπε να δώσει μια πιο ώριμη απάντηση. Ο ελάχιστος μισθός και η διαφάνεια στις πληρωμές θα βοηθούσε να κλείσει η ψαλίδα. Σήμερα έχουμε κρίση διαφορετικής φύσης και ξέρουμε πως υπάρχουν ιδέες να βάλουμε φόρους στα κέρδη από την ενεργειακή κρίση.
Αυτή είναι η μια κατεύθυνση. Στην ΕΕ θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν 10 χώρες με ενιαίο συντελεστή φορολόγησης. Θα έπρεπε να έχουμε κλιμακωτό φόρο. Στην πανδημία, σημαντική κίνηση ήταν η εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μείωσης του χρόνου εργασίας για να μην γίνουν απολύσεις. Η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα κράτη μέλη να είναι ανθεκτικά και να έχουμε καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας».
«Δεν πρέπει να αγνοούμε τον οικονομικό εθνικισμό του Όρμπαν»
Αναφερόμενος στις πολιτικές του Όρμπαν, ο Ούγγρος οικονομολόγος υπογράμμισε: «Η ΕΕ έχει προβλήματα με την κυβέρνησης της Ουγγαρίας. Διαστρεβλώνεται το σύστημα δικαίου. Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούσε να αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις. Όμως τώρα θα γίνει πιο αυστηρή για να διορθωθούν τα λάθη. Για να καταλάβουμε πώς εξελέγη ο Όρμπαν, πρέπει να πάμε στην κρίση του 2009. Ως απόρροια της μεγάλης οικονομία κρίσης, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν έφεραν τον Ορμπαν. Ανέβηκε η ανεργία μειώθηκαν οι συντάξεις και έτσι κατηγορήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίχθηκε ο οικονομικός εθνικισμός» σημείωσε ο Andor, συμπληρώνοντας:
«Τι έγινε όμως τη δεκαετία του 1990; Είχαμε φιλελεύθερη μετάβαση και η κοινωνία μετατοπίστηκε στην Ουγγαρία. Προσπαθώντας να την σταθεροποιήσουμε εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πίεσης για ενιαίο φορολογικό συντελεστή, όταν ήρθε ο Ορμπαν φάνηκε ελκυστικός. Βρήκε υποστηρικτές. Δεν αναλογιστήκαμε πολύ ως Ευρωπαίοι τον ρόλο της σταθεροποίησης των τιμών στη ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα της Ουγγαρίας τώρα είναι μεγαλύτερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ορμπαν θα πρέπει να βάλει ένα ταβάνι στις τιμές».
Καταλήγοντας είπε: «Βλέπουμε λοιπόν τις επιπτώσεις των λανθασμένων πολιτικών και ο Όρμπαν χρειάζεται να διορθώσει τα λάθη του σε μια περίοδο που προσωρινά έχει αρθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ. Χάνει σημαντικούς πόρους που θα έρχονταν για επενδύσεις. Έχει εγκλωβιστεί. Η επόμενη ευκαιρία των Ούγγρων θα είναι το 2026. Μέχρι τοτε ελπίζω να υπάρχει μια καλή εναλλακτική».
«Τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν έχουν κατανεμηθεί δίκαια»
Από την πλευρά της, η Azita Berar Awad απάντησε στην ερώτηση του διευθυντή του Eteron για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το παράδειγμα του κράτους δικαίου.
«Ποια είναι τα τρέχοντα παραδείγματα. Υπάρχει αλλαγή;», διερωτήθηκε η κυρία Berar. «Παγκόσμια, υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση στη διάγνωση του που βρισκόμαστε και πως έχουν αναπτυχθεί οι πολιτικές της παγκοσμιοποίησης. Έχουμε συνεχή μείωση του μεριδίου της εργασίας παγκοσμίως. Τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν έχουν κατανεμηθεί δίκαια στην εργασία. Αυτή είναι η ιστορία των ανισοτήτων. Ένας άλλος δείκτης είναι το χάσμα στην κατανομή εργασίας. Είναι μεγάλη πρόκληση οι άνθρωποι που έχουν εργασία αλλά είναι χαμηλόμισθοι προσωρινοί και χωρίς ασφάλιση. Αυξάνονται. Και οι περισσότεροι έχουν πολύ μικρή πρόσβαση στην σωστή εργασία. Το τρέχον παράδειγμα δεν είναι αποτελεσματικό. Όσον αφορά τη δράση μας, δεν είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πανδημία μας ενεργοποίησε, εκθέτοντας τα προβλήματα που υπήρχαν και επικεντρώθηκε η προσοχή μας στο ότι η ανθεκτικότητα της κοινωνίας έχει σχέση με την κομματική ένταξη και τη σύνθεση της κοινωνίας. Αυτά μας δείχνουν πως υπάρχουν ιδέες και χρειαζόμαστε ένα νέο παράδειγμα και νέο οικονομικό συμβόλαιο. Αυτό δεν θα γίνει εν μια νυκτί» τόνισε.
«Οι νέοι δεν θέλουν να μπουν στην πολωτική αγορά εργασίας που έχουμε φτιάξει»
Αναφερόμενη στην ανεργία των νέων, η κυρία Berar σημείωσε: «Εγώ χρησιμοποιώ τη λέξη απασχόληση των νέων. Έχουμε παρατηρήσει πως από το 2008 υπήρξε συστημική αλλαγή στην κατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας. Δεν υπάρχουν τα συνήθη προβλήματα πλέον. Αυτό που βλέπουμε είναι πως η κρίση απασχόλησης των νέων έχει να κάνει με την ανεργία αλλά και με πολλούς που δεν προσπαθούν καν να μπουν στην αγορά. Δεν ψάχνουν γιατί δεν θα βρουν. Θέλουν μια δουλειά που θα έχει νόημα για αυτούς. Δεν θέλουν να μπουν στην ανταγωνιστική πολωτική αγορά που έχουμε δημιουργήσει. Άρα περιμένουν για να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία. Βλέπουμε λοιπόν έλλειψη ποιοτικών θέσεων εργασίας για να ανταποκριθούμε».
Συμπλήρωσε δε, πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση των νέων, θα είναι δύσκολο να δύσκολο να επιλυθούν: «Αντί να φτιάξουμε πολιτικές που θα στοχεύουν μόνο στους νέους, θα πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας ποιοτικές. Να χαράξουμε πολιτικές για τι βιομηχανίες. Επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Να γεφυρώσουμε το πολιτικό χάσμα σε τοπικό επίπεδο. Οι θέσεις εργασίας είναι πολιτική με στόχο τη νεολαία. Και θα πρέπει να είμαστε πιο καινοτόμοι, με πολιτικές που θα αποτελούν σταθερές».
«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις ψηφιακές πλατφόρμες»
Καταλήγοντας, η κυρία Berar αναφέρθηκε στις νέες πλατφόρμες ψηφιακής εργασίας:
«Η συζήτηση για το μέλλον της εργασίας πριν την πανδημία επικεντρώνονταν στις τεχνολογικές εξελίξεις. Τη ρομποτική που θα σκοτώσει όλες τις δουλειές ή ψηφιακές εργασιακές πλατφόρμες ή αυξανόμενες ευκαιρίες για εργασία. Επικεντρωνόμασταν στο ψηφιακό χάσμα. Η ψηφιοποίηση δεν εξελίσσεται ομοιόμορφα σε όλες τις εταιρείες. Υπάρχει χάσμα ηλικιακό, οικονομικό και χάσμα φύλων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας είναι δυο τύπων. Αυτές που απασχολούν τοπικά όπως οι μεταφορές και τα ντελίβερι. Υπάρχει πρόσβαση σε πολλές ομάδες πληθυσμών. Αλλά είναι επικίνδυνες δουλειές με χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφάλεια για το μέλλον. Με έλλειψη κοινωνικής προστασίας.
Για μένα μια σημαντική πρόκληση είναι αυτό που ονομάζουμε αλγοριθμική διαχείριση που αφαιρεί τον ανθρώπινο παράγοντα. Ένας αλγόριθμος με ιεράρχηση που αποφασίζει για την αποδοχή της εργασίας που παρέχεται. Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας. Ο εργοδότης ή η πλατφόρμα ουσιαστικά προσλαμβάνει σε διαφορετικούς τομείς και χώρες με διαφορετικές ζώνες ώρας χωρίς διαφάνεια. Χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις