Ο νεαρότερος ασθενής του πλανήτη με Αλτσχάιμερ είναι 19 χρόνων

Ο νεαρότερος ασθενής του πλανήτη με Αλτσχάιμερ είναι 19 χρόνων
Νόσος Αλτσχάιμερ Matt York/AP

Επιστήμονες από το νοσοκομείο Xuanwu αποκάλυψαν πως διέγνωσαν έφηβο με 'πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ' που δεν συνδέεται με γνωστή γονιδιακή μετάλλαξη. Τα ευρήματα που ανησυχούν.

Mέχρι τώρα ήταν γνωστό πως τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζονται συνήθως κατά την έβδομη και δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου.

Όπως και ότι η πτώση των γνωστικών λειτουργιών είναι συνηθέστερα πιο γρήγορη σε ασθενείς με πρώιμη έναρξη -κάτω των 65 χρόνων.

Από τη διάγνωση έως το τελικό στάδιο μεσολαβούν από 2 έως 10 χρόνια, με το προσδόκιμο να μειώνεται και τη μέση διάρκεια ζωής από την εμφάνιση των συμπτωμάτων να είναι στα 8.5 έτη.

Η πρώιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ -αυτή που επηρεάζει άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών-, θεωρείται ασυνήθιστη.

Το αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι μόνο 5 με 10% όλων των γνωστών περιπτώσεων, ενώ σχεδόν όλοι οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 30 χρόνων έχουν παθολογικές μεταλλάξεις γονιδίων.

Ο νεαρότερος που είχε διαγνωστεί ποτέ με τη νόσο, ήταν ένας 21χρονος που έφερε γονιδιακή μετάλλαξη.

Ο αόριστος έχει να κάνει με την αποκάλυψη ερευνητών από την Κίνα που αναφέρουν ότι διέγνωσαν με ‘πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ’ έναν έφηβο. Τόνισαν ότι είναι δεν έχει κάποια από τις γνωστές γενετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με αυτήν.

Τα ευρήματα των Κινέζων που ανησυχούν

Ένας 17χρονος Κινέζος υπέφερε από δυσκολίες συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση, είχε βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Δεν μπορούσε να θυμηθεί πού τοποθέτησε τα υπάρχοντά του ή τι έγινε την προηγούμενη ημέρα. Παρουσίασε και καθυστερημένες αντιδράσεις, μαζί με δυσκολίες στην ανάγνωση.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε εμφανίσει ήπια εγκεφαλική ατροφία, η οποία πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια για το Αλτσχάιμερ.

Στα 19 έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με πιθανότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης νόσου.

Στη μελέτη που έκαναν επιστήμονες από το νοσοκομείο Xuanwu και δημοσιεύτηκε στις 31/1 στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον νευρολόγο Jia Jianping, διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας για Νευρολογικές Διαταραχές του νοσοκομείου, είπαν ότι ο ασθενής δεν είχε οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλες γνωστές αιτίες εξασθένησης της μνήμης.

Γεγονός που καθιστά την περίπτωση εξαιρετικά σπάνια.

Σημείωσαν πως τα ευρήματα τους αμφισβητούν την κοινή πεποίθηση ότι το Αλτσχάιμερ αφορά αποκλειστικά τους ηλικιωμένους.

”Η μελέτη πρότεινε να δοθεί προσοχή στην πρώιμη έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η εξερεύνηση των μυστηρίων των νέων με νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να γίνει ένα από τα πιο απαιτητικά επιστημονικά ερωτήματα του μέλλοντος”.

Στην ίδια δημοσίευση προτάθηκε ότι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί δυνητικά να εξουδετερώσει τη βλαβερή επίδραση του αλληλίου Ε4 της απολιποπρωτεΐνης (APOE ε4) που είναι ο ισχυρότερος -γνωστός- γενετικός παράγοντας κινδύνου για την όψιμη έναρξη της νόσου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υγιεινή διατροφή, η γνωστική δραστηριότητα, η τακτική σωματική άσκηση, η αποχή από το αλκοόλ και από το κάπνισμα μπορούν να καταπολεμήσουν την εξασθένηση της μνήμης παρά την παρουσία του (APOE ε4).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα