ΕΟΔΥ: Τέλος στην εβδομαδιαία έκθεση για τον κορονοϊό – Θα εκδίδεται αναλυτική για την τριδημία

ΕΟΔΥ: Τέλος στην εβδομαδιαία έκθεση για τον κορονοϊό – Θα εκδίδεται αναλυτική για την τριδημία
Τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ Eurokinissi

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που πρόκειται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, καθώς δεν υπάρχει ομοιογενές σύστημα επιτήρησης για όλους τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, ενώ είναι υποχρεωμένος από τους διεθνείς οργανισμούς να εκδίδει τριπλή έκθεση.

Σήμερα, Τρίτη, θα εκδοθεί η τελευταία έκθεση για τη λοίμωξη Covid από τον ΕΟΔΥ, καθώς από την Πέμπτη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, θα αναρτώνται αναλυτικά δεδομένα για τους τρείς ιούς, της γρίπης, τον κορονοϊό και τον RSV.

Αυτό συμβαίνει διότι μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ δεν έχει οργανωμένο σύστημα επιτήρησης των δύο ιών, δηλαδή του RSV και της γρίπης για το οποίο απαιτείται αναβάθμιση. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταγραφές και πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Στόχος των CDC και ΠΟΥ, είναι να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Τι θα περιλαμβάνει η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα: i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων, ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ, iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 22/12/2022.

Η ενιαία έκθεση θα αντικαταστήσει την επιδημιολογική έκθεση του Cvid-19 που δημοσιεύεται κάθε Τρίτη.

Για την τρέχουσα εβδομάδα η εβδομαδιαία έκθεση covid-19 (20/12/2022) θα δημοσιευθεί κανονικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα