Εθνική Τράπεζα: Διπλό “στρατηγικό” χτύπημα

Εθνική Τράπεζα: Διπλό “στρατηγικό” χτύπημα
EUROKINISSI

Αντλεί σήμερα από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης senior preferred ομολόγου με επιτόκιο λίγο πάνω από το 7,5% και ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της Epsilon Net.

Σε δύο σημαντικές κινήσεις στρατηγικής σημασίας προχωράει τις επόμενες ώρες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενισχύοντας την κεφαλαιακής της επάρκεια με την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας την παρουσία της πλευρών στο μέτωπο του fintech και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της Epsilon Net.

Αρχικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αφού βολιδοσκόπησε τις αγορές τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα στην έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 400 – 500 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη δώσει εντολή για την οργάνωση της συναλλαγής στις BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank.

Χθες πραγματοποιήθηκαν και τα investor calls, ενώ η έκδοση θα ολοκληρωθεί σήμερα με το επιτόκιο να τοποθετείται λίγο πάνω από το 7,5%. Οι τίτλοι αναμένεται να αξιολογηθούν στο Ba3 από τη Moody’s και στο B+ από την S&P.

Η σημερινή έκδοη senior preferred ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα έρχεται μετά την θετική ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου και την πρόσφατη επίσκεψη του SRB (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ) στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της Epsilon Net με στόχο την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο πλευρών στο μέτωπο του fintech και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έτσι ώστε μέσα από τα προγράμματα της Epslion Net να εκτελούνται τραπεζικές συναλλαγές με μεγαλύτερη ευκολία για τους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας.

Τα οφέλη και οι συνέργειες

Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Epsilon Net, έπειτα από ένα μπαράζ εξαγορών μεταξύ των οποίων αυτές της Data Communication και της Singular Logic, θα μπορέσει να αυξήσει περαιτέρω τον κύκλο εργασιών της, αποκτώντας πρόσβαση στους πελάτες της τράπεζας. Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα θα είναι σε θέση αφενός, να αξιοποιήσει το δίκτυο της Epsilon Net (σ.σ. διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με περίπου 125.000 πελάτες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες η ΕΤΕ προσδοκά να κάνει «άνοιγμα», στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης), επιτρέποντας, παράλληλα, στο ήδη υπάρχον πελατολόγιό της να έχει ενημέρωση και κατ’ επέκταση δυνατότητα απόκτησης ολοκληρωμένων πακέτων και υπηρεσιών για την ψηφιακή τους μετάβαση και όχι μόνο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία εξέδωσε άλλωστε χθες σχετική ανακοίνωση στο χρηματιστήριο η οποία αναφέρει: «Η  εταιρεία EPSILON NET ενημερώνει  το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο της Εθνικής Tράπεζας. Η ολοκλήρωση των συζητήσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις».

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι η επικείμενη συνεργασία με την Epsilon Net αποτελεί για την Εθνική Τράπεζα συνέχεια του deal με την Evo Payments στον τομέα της αποδοχής καρτών καθώς πρόθεση της διοίκησης της είναι να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες στρατηγικές συνεργασίες, με στόχο να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες της.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι δύο πλευρές πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δοκίμασαν την συνεργασία τους, στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσαν οι δύο πλευρές το περασμένο καλοκαίρι, προσφέροντας στους επιχειρηματικούς πελάτες της ΕΤΕ ενημέρωση για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME» και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και εξατομικευμένες λύσεις ασφάλειας και επιχειρηματικής συνέχειας, αλλά και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού καναλιού.

Η Epsilon Net δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon Net Software), της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (Epsilon Net Network) και της εκπαίδευσης (Epsilon Net Training).

Απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα. Εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιούλιο του 2020.

Βασικός μέτοχος με 63% περίπου, είναι ο ιδρυτής της  Ιώαννης Μίχος ενώ ένα 8% ανήκει στην Barca Global Master Fund.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα