Ξένες πετρελαϊκές ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Ξένες πετρελαϊκές ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Έρευνες για υδρογονάνθρακες Getty Images/iStockphoto

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνε στα «οικόπεδα» 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

Ενδιαφέρον από ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, μικρές και μεγάλες για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια «μπλοκ» του Ιονίου και της Κρήτης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη ολοκληρώθηκαν στα «οικόπεδα» 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

Αυτά ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισης σε εκδήλωση της εταιρείας, ενώ σε ερώτηση για την προσφυγή περιβαλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλοντικών όρων που διέπουν τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, τόνισε πως εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, θα υλοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Φορολόγηση

Εν τωμεταξύ, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς των διυλιστηρίων, η έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή 33% αναμένεται να αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης. Από το ποσό αυτό των 650 εκατ. ευρώ, οι δύο διυλιστηριακοί όμιλοι αναμένεται να φορολογηθούν αναλογικά, κοντά στα 300 – 350 εκατ. ευρώ η κάθε εταιρεία.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι ήδη στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η Helleniq Energy έχει επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό από τα υψηλά κέρδη του 2022 στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι λογικό ο κλάδος της διύλισης να καλείται να συνεισφέρει στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Helleniq Energy υπάρχουν δύο σημεία κριτικής στον τρόπο που αποφασίστηκε η φορολόγηση, σε επίπεδο Ε.Ε. με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία. Πρώτον δεν ελήφθη υπόψη ότι ο κλάδος της διύλισης στη χώρα μας είναι κατεξοχήν εξαγωγικός που σημαίνει ότι συνεισφέρει καθοριστικά στην οικονομία, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Δεύτερον φορολογούνται τα υποχρεωτικά αποθεματικά που τηρούν οι εταιρείες ως αποθέματα ασφάλειας. Τα αποθέματα αυτά παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως προς την αποτίμησή τους με αποτέλεσμα οι εταιρείες να εμφανίζουν λογιστικά κέρδη ή ζημιές ανάλογα με την τιμή. Αυτά τα λογιστικά κέρδη αποφασίστηκε να φορολογηθούν, κάτι που αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις σε επίπεδο ομίλου από την έκτακτη φορολογηση, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι θα επηρεαστεί εκ των πραγμάτων τόσο η μερισματική πολιτική όσο και οι επενδύσεις του ομίλου. Εάν δεν υπήρχε η έκτακτη φορολόγηση, οι επενδύσεις θα απογειώνονταν με δεδομένα τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 ανέφερε σχετικά ο κ. Σιάμισιης.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη φορολόγηση αναμένεται να επιβληθεί στις αρχές του 2023 για τα κέρδη της χρήσης του 2022, ενώ απομένει να φανεί στην πράξη εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει κάποια προκαταβολή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μέτρο του food pass.

Πλαφόν στο αέριο

Ο κ. Σιάμισιης εξάλλου χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αν και όπως είπε η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα κριθεί στην πράξη. Σε πρώτη φάση αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις τιμές του καυσίμου, ωστόσο προκειμένου να εφαρμοστεί πρακτικά θα πρέπει εκτός από τους αγοραστές να συμφωνήσουν και οι πωλητές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα