Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου
Ταινία "Πολύ μακριά" / "Zu weit weg", Sarah Winkenstette Weydemann Bros

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Το Θραύσμα του Χάους / Fragment of Chaos

Η ομάδα/κολεκτίβα ΔΙΠΟΛΑ και το διεθνές περιοδικό KROMA magazine, εγκαινιάζουν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 την έκθεση “Το Θραύσμα του Χάους / Fragment of Chaos”, στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, στο παλαιό κτίριο του ομώνυμου περιοδικού που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα χώρο σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας (οδός Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα).

Το Θραύσμα του Χάους / Fragment of Chaos ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Αφορμή και έμπνευση για την επιλογή του τίτλου “Το Θραύσμα του Χάους / Fragment of Chaos”, αποτέλεσαν τα λόγια του πρόσφατα εκλιπόντα ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργου Λαζόγκα: “Το Θραύσμα του Χάους: Σε στιγμές ρήξεων και αναταραχών η καλλιτεχνική αβεβαιότητα συνδέεται με το κοινωνικό ή πολιτικό αδιέξοδο, η σύγχυση υπερβαίνει τον εαυτό της και σε ορισμένες περιπτώσεις θεσμοθετείται, οι δε εικόνες και τα μηνύματα ρέουν ασταμάτητα υπονομεύοντας την εσωτερικότητα.” Στην συγκεκριμένη έκθεση οι καλλιτέχνες επικεντρώνουν τη δουλειά τους στο Θραύσμα του χάους που αποτελεί και την πλέον οργανωμένη μορφή του κενού ή της σιωπής που υπονοεί το χάος, διαχειριζόμενοι εικαστικές αξίες, ιδέες και τεχνικές που τις ορίζουν εσωτερικά σχήματα ή εικόνες.

Ο ιδρυτής της ομάδας ΔΙΠΟΛΑ, Δημήτρης Καρατζάς, στο κείμενο της έκθεσης αναφέρει επίσης ότι: “…Χρόνος, θραύσμα και ατομικότητα από ότι φαίνεται πάνε μαζί… Μια μορφή που δε τελειώνει ποτέ, που έρχεται και επανέρχεται χωρίς την κλασσική ιδέα του τέλους γίνεται μια νέα ιδέα της απεραντοσύνης, μιας απεραντοσύνης της δίψας… Το θραύσμα φλερτάρει με το τυχαίο αλλά αποκτάει βάθος. Ένα βάθος όχι ψυχολογικής ή εκφραστικής φύσης αλλά αντικειμενικό στο βαθμό που το μέρος της ολότητας του έργου αντιστέκεται σε αυτή. Η διαλεκτική αυτή δε βρίσκεται μόνο μέσα στο έργο τέχνης αλλά και στην ίδια την ιστορία της τέχνης και κάνει κάθε έργο μοναδικό. Αυτή η σύγχρονη συνείδηση, αυτή η απομάκρυνση του ειδικού από το γενικό στις μέρες μας ορίζει μια ακραία μορφή και όπως πολύ εμφατικά τόνιζε ο πρόσφατα εκλιπών ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας : ¨…το θραύσμα είναι όλο το έργο και είναι η μονή αλήθεια….”

Επιμέλεια: Ευθύμης Λαζόγκας, Ευθύμης Λαζόγκας, Ιστορικός Τέχνης – Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Paris I-Panthéon – Sorbonne, Διδάσκων Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ, Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών, Καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου.

  • Έως 18 Φεβρουαρίου 2023, Ώρες λειτουργίας: 16:00 – 20:00, Σάββατο 18/2: 14:00 – 18:00. ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3, Αθήνα 105 52 (Τηλέφωνο: 21 6700 3325, Website: http://www.romantso.gr/).

Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους

Ταινία "Πολύ μακριά" / "Zu weit weg", Sarah Winkenstette Weydemann Bros

To Goethe-Institut Athen και το “Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους” (www.petitplan.org) προσκαλούν σχολικές τάξεις στη νέα μηνιαία σειρά προβολών ‘Σινεμά για νέους – JugendKino στο Goethe-Institut Athen’. Η αρχή θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου με την προβολή της ταινίας: Πολύ μακριά / Zu weit weg, Sarah Winkenstette, Γερμανία, 2019, 90’

Ο 12χρονος Μπεν μόλις μετακόμισε σε μια νέα πόλη και δυσκολεύεται να ταιριάξει στο νέο του σχολείο και στην ομάδα ποδοσφαίρου. Μια μέρα θα καθίσει δίπλα του στην τάξη ο Ταρίκ, ο οποίος είναι από τη Συρία, και οι δύο τους θα αναπτύξουν μια νέα φιλία και θα μοιραστούν τις χαρές αλλά και τις λύπες της ζωής τους.

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους μαθητές. Οι ταινίες συνοδεύονται από ελληνικούς υπότιτλους. Η σειρά προβολών Σινεμά για νέους – JugendKino στοχεύει στη στη γνωριμία των μαθητών με τον Ευρωπαϊκό και ειδικά τον Γερμανικό κινηματογράφο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνουν αισιόδοξα μηνύματα και θεματολογία που αφορά την καθημερινότητα των νέων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, κ.ά. Μετά τις προβολές θα πραγματοποιείται μια σύντομη παρουσίαση για τα fake news και θα ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές για τη γενικότερη σχέση τους με τον κινηματογράφο και για τα θέματα που θίγει η κάθε ταινία.

“Μία Θέση Ανάμεσά Τους” στον χώρο Τέχνης του taf : the art foundation

ANDREASKAMOUTSIS.GR

O φωτογράφος Ανδρέας Καμουτσής πραγματοποιεί την δεύτερη ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μία Θέση Ανάμεσά Τους» στον χώρο Τέχνης του taf : the art foundation στην Αθήνα 105 55, Νορμανού 5, πλησίον σταθμού Μετρό Μοναστηράκι, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Βούτσα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00. Η διάρκεια και το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 14 με 19 Φεβρουαρίου, Τετάρτη – Κυριακή 12:00 με 22:00 και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Fujifilm Hellas A.E. Είσοδος ελεύθερη.

Το “Μία Θέση Ανάμεσά Τους” είναι το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου προσωπικού φωτογραφικού project του Ανδρέα που διήρκησε 8 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες με 8 διαφορετικές Fujifilm μηχανές. Συγκεκριμένα από το 2015 έως και το 2022 στις: Δανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά mirrorless φωτογραφικός εξοπλισμός Fujifilm Χ-Series. Με σημείο αναφοράς την γλώσσα της εικόνας ο φωτογράφος εξερευνεί ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές φορές αντιφατικές, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, που ενδεχομένως όλοι έχουμε βιώσει και που, ο κάθε θεατής μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο.

Διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι δύο εκθέσεις επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας “Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944” και “Το Τραύμα ως Μνήμη και Ζωή” διοργανώνονται από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την εικαστικό Άρτεμις Αλκαλάη, καθώς και με την επιμέλεια και τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του δήμου.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων για ακόμη μια χρονιά, στέλνει μέσω των δύο εκθέσεων ηχηρό μήνυμα “ποτέ ξανά”, ώστε η ανθρωπότητα να μη ζήσει ξανά τέτοιες φρικαλεότητες. Η έκθεση θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο.

Αποκριάτικη μάσκα με γυψόγαζα

μάσκα Pixabay

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας, για ενήλικες, με την εικαστικό Αριάδνη Μαργαρίτη, στο κτήριο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μάσκες με γυψόγαζα με τη μέθοδο της αποτύπωσης προσώπου. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, (ώρες 11:00-13:00).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα