Τουρκία: Ο Ερντογάν ακύρωσε νέα προεκλογική συγκέντρωση – Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα για τις εκλογές

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακύρωσε νέα προεκλογική συγκέντρωση – Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα για τις εκλογές
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το περιστατικό αδιαθεσίας. Νέα ακύρωση προεκλογικής συγκέντρωσης και συναγερμός ενόψει των εκλογών.

Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιβεβαιώνεται τελικά η φήμη ότι ακυρώθηκε η φυσική συμμετοχή του σήμερα (28/4) σε προεκλογική συγκέντρωση στα Άδανα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας, θα συνδεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή για τα εγκαίνια μίας Γέφυρας Μαρτύρων στην περιοχή.

Την Πέμπτη (27/4), ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, ταλαιπωρημένος και ωχρός κατά την ομιλία του στην τελετή για τον ανεφοδιασμό του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου με ραδιενεργό καύσιμο. Δεν είχε φυσική παρουσία κατόπιν συστάσεων των γιατρών του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ο τούρκος πρόεδρος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα.

Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στρέφεται τώρα στις δύο επόμενες μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις: Για το Σάββατο προγραμματίζεται ανοικτή συγκέντρωση στη Σμύρνη και για την Κυριακή στην Άγκυρα.

Πώς επηρεάζονται οι εκλογές

Όπως επισημαίνει το Gzero Media, ο Ερντογάν έχει μόλις λίγες εβδομάδες για μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Όποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας υπάρχει, όχι μόνο θα περιορίσει τις ικανότητές του στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά θα μπορούσε επίσης να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του 69χρονου ηγέτη να συνεχίσει στην εξουσία.

Από την άλλη, όπως σημείωσε στην ΕΡΤ ο αναλυτής στρατιωτικών και διεθνών θεμάτων Κώστας Ιατρίδης, το πρόβλημα υγείας του Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούριο. Μάλιστα προσφάτως, το 2022, είχε ακυρώσει μία πολύ μεγάλη συνάντηση στην Προύσα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, μάλλον το πρόβλημά του έχει επιδεινωθεί, δεδομένου μάλιστα ότι ακύρωσε την συμμετοχή του στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, και τη φιέστα που προετοίμαζε με τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν είναι επίσης πιεσμένος από το προεκλογικό του πρόγραμμα, αλλά κυρίως από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι φονικοί σεισμοί και φυσικά από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι απειλείται από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν θα επηρεάσει η υγεία του Ερντογάν το εκλογικό κοινό, ο κ. Ιατρίδης απαντά πως αυτό μένει να το δούμε στα αποτελέσματα της κάλπης.

Ωστόσο, υπενθυμίζει τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν όταν το 2002 ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ είχε πρόβλημα υγείας (πάρκινσον), επέμενε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί διότι δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα