Attica Bank: Τροχοπέδη για την ΑΜΚ το “ράλι” της μετοχής

Attica Bank: Τροχοπέδη για την ΑΜΚ το “ράλι” της μετοχής
Attica Bank KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Την ώρα που η ανεξέλεγκτη άνοδος της μετοχής απειλεί την συμμετοχή κάθε δυνητικού στρατηγικού επενδυτή στην επικείμενη ΑΜΚ, η διοίκηση της Attica Bank αναζητά άμεσα επενδυτές για τα κόκκινα δάνεια και περιμένει το επίσημο ενδιαφέρον της Thrinvest.

Μετά το άκρως εντυπωσιακό «ράλι» +366,47% που είχε κάνει από την αρχή του χρόνου έως την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Attica Bank, και +500% από τις 12 Δεκεμβρίου του 2022, χθες ήταν συνεδρίαση διόρθωσης καθώς «κλείδωσε» το limit down και στο -30%, με την διοίκηση της τράπεζας να ανακοινώνει στην Τράπεζα της Ελλάδος το business plan των επόμενων ετών και την στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων.

Η μετοχή έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες και από 0,0632 ευρώ έφτασε να κοστίζει 0,32 ευρώ πριν υποχωρήσει χθες στο 0,22 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της μη συστημικής τράπεζας ήταν την παρασκευή 478 εκατομμύρια ευρώ για να υποχωρήσει χθες στα 335 εκατ. ευρώ, έχοντας ωστόσο αρνητική καθαρή θέση (δηλ. η αποτίμηση της περιουσίας της μείον τις υποχρεώσεις) και μόλις το 1,99% του μετοχικού κεφαλαίου σε ελεύθερη διαπραγμάτευση καθώς το υπόλοιπο ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές.

Τις τελευταίως ώρες πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για ολιγωρία των εποπτικών αρχών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται σε συγκεκριμένα επίπεδα διασποράς των μετοχών, τα οποία όταν δεν διαθέτουν, τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης.

Αυτό όμως που ανησυχεί κυρίως την τραπεζική αγορά είναι ότι η ανεξέλεγκτη άνοδος της τιμής της μετοχής απειλεί την συμμετοχή κάθε δυνητικού στρατηγικού επενδυτή, επί του προκειμένου την Thrivest, που είναι πιθανό να κληθεί, στο πλαίσιο της ΑΜΚ, να αγοράσει μετοχές από τους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίες είναι πλέον 3 – 4 φορές ακριβότερες πολλαπλασιάζοντας έτσι τις σχετικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, εξηγούν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα αποσυνδεθεί πλήρως από την χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών γεγονός που πρακτικά μεταφράζεται ότι αξιολογούνται δηλαδή σενάρια για αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των δικαιωμάτων στην αύξηση υπαρχόντων μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank βρίσκεται σε δεινή θέση και προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα θα χρειαστεί Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανότατα θα χρειαστεί και επόμενη.

Τρέχει η πώληση “κόκκινων” δανείων 1,3 δισ.

Στο περιθώριο των χρηματιστηριακών εξελίξεων η διοίκηση της Attica Bank έστειλε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος το επικαιροποιημένο Business Plan στο οποίο περιλαμβάνεται και η Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE Strategy), η οποία, μεταξύ άλλων, αναλύει την σταδιακή αποεπένδυση της από τίτλους των τιτλοποιήσεων που έχει δημιουργήσει ή/ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Το πλάνο εξυγίανσης της Attica Bank προβλέπει, κατά τις πληροφορίες, ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν πωληθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,3 δις. ευρώ από το σύνολο των δανείων, ύψους 2,6 δις. ευρώ που είχαν τιτλοποιηθεί στα χαρτοφυλάκια Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis.

Ως γνωστόν η πώληση των χαρτοφυλακίων για την δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank που πρότειναν οι σύμβουλοι UBS και Euroxx, προκρίθηκε έναντι της πρότασης των τιτλοποιήσεων χωρίς την λήψη κρατικών εγγυήσεων που εισηγούνταν η Pepper για λογαριασμό της Ellington. Ωστόσο, αν και πιο δραστικό, δεν παύει να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα όσον αφορά το τίμημα των πωλήσεων, δεδομένου ότι στα χαρτοφυλάκια της Attica Bank περιλαμβάνονται πολλά δάνεια χωρίς επαρκή ενέχυρα και συχνά με ελλιπή στοιχεία.

Το περιβάλλον γίνεται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένων των αντίξοων διεθνών συνθηκών που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους χρήματος για τους επενδυτές και σε αύξηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας.

Οικονομικός έλεγχος από την Thrivest

Παράλληλα η Thrivest διενεργεί στην παρούσα φάση due diligence στα οικονομικά στοιχεία της Attica Bank προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον της Thrivest να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank δηλώθηκε επισήμως αμέσως μετά την αποχώρηση της Ellington στις 2 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες φέρουν την Thrivest να προσδιορίζει την συμμετοχή της στην επικείμενη ΑΜΚ στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το due diligence.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι μια πρώτη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Attica Bank θα έχουν στην Thrivest την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα της επιτρέψει μέχρι το τέλος του μήνα να καταθέσει επίσημο ή όχι ενδιαφέρον από την τράπεζα καθώς και το ύψος της συμμετοχής της στην ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτού, αναμένεται και η διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank, πρωτίστως με το ΤΧΣ, το οποίο έχει σε δεσμευμένο λογαριασμό το ποσό των 329 εκατ. ευρώ με το οποίο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Η τραπεζική αγορά πάντως αναζητά απαντήσεις και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα όπως εάν τελικά η συμμετοχή της Thrivest θα είναι αυτόνομη ή σε σύμπραξη με το ΤΜΕΔΕ, το οποίο μετά την αποχώρηση της Ellington έχει ανεβάσει το ποσοστό του στην Attica Bank στο 20% καθώς επίσης και τι σκοπεύει να πράξει η Thrivest συνολικά με την Attica Bank, στο πλαίσιο του στόχου για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα