Νοσοκομεία: Πόσο χρόνο χρειάζεται το υπουργείο Υγείας για να εξαφανίσει τα ράντζα;

Νοσοκομεία: Πόσο χρόνο χρειάζεται το υπουργείο Υγείας για να εξαφανίσει τα ράντζα;
INTIME

Μάχη με ράντζα δίνει το υπουργείο Υγείας, καθώς μειώθηκαν μεν από τα μέσα Ιανουαρίου, όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί το κύμα των ιογενών λοιμώξεων.

Μετά τους πανηγυρισμούς του υπουργείου Υγείας, την προηγούμενη εβδομάδα, για την εξαφάνιση των ράντζων από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο νοσοκομείο που να έχει καταφέρει να εξαλείψει την τραγική εικόνα και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη θεραπεία από τα… ράντζα φαίνεται να προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι από επιστήμονες για νέα αύξηση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα, καθώς το πρώτο ουσιαστικά κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να αυξήσει τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη και ο κορονοϊός. Δηλαδή τη βασική αιτία που έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους τα ράντζα.

Στο υπουργείο Υγείας οι συσκέψεις για τα ράντζα είναι συχνές και αναζητούνται λύσεις κυρίως για τα Νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Λαϊκό», καθώς στο «Αττικόν» η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τέλος τα ράντζα από τον «Ευαγγελισμό»

Το πρόβλημα στον «Ευαγγελισμό» επιλύθηκε μέσω του σχεδίου συν-εφημέρευσης με το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα που εφημέρευε ο «Ευαγγελισμός», υπήρχαν 58 ράντζα.

Μία εβδομάδα αργότερα και καθώς είχε τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα συν-εφημέρευσης με το ΝΙΜΤΣ, τα ράντζα εξαφανίστηκαν και δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Διευκρινίζεται ότι κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα, ο «Ευαγγελισμός» έχει 650 προσελεύσεις ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και πραγματοποιούνται 170 εισαγωγές.

Μειώθηκαν τα ράντζα 46% στο «Αττικόν»

Στο «Αττικόν» από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, τα ράντζα παραμένουν μετά από κάθε εφημερία, όμως πλέον είναι κατά 46% λιγότερα.

Το σχέδιο για τη μείωση των ράντζων στο «Αττικόν» περιελάβανε διάθεση 30 κλινών από το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, λειτουργία Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας 18 κλινών, υποστήριξη από το «Ασκληπιείο» Βούλας για τα ορθοπαιδικά περιστατικά και μεταφορά κοινωνικών περιστατικών στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Attica».

Το νοσοκομείο έχει μέσο όρο προσελεύσεων στα (ΤΕΠ) 700 ασθενείς σε κάθε εφημερία και περίπου 170 εισαγωγές.

Μετά την πιο πρόσφατη εφημερία του, παρέμειναν περίπου 65 ράντζα με ασθενείς στους διαδρόμους, δηλαδή μείωση 46% σε σχέση με τα 122 ράντζα που υπήρχαν στις 18 Ιανουαρίου.

Με 17 ράντζα έκλεισε η εφημερία στο «Γεννηματάς»

Το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας επιχείρησε με τη συνεργασία τριών ιδιωτικών κλινικών να λύσει το πρόβλημα των ράντζων.

Ερρίκος Ντυνάν, Therapis General Hospital και Metropolitan General έχουν δώσει συνολικά 54 κλίνες για αντιμετώπιση των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία του «Γεννηματάς».

Κατά μέσο όρο στα ΤΕΠ του νοσοκομείου τις ημέρες της εφημερίας προσέρχονται το τελευταίο διάστημα 600 ασθενείς και πραγματοποιούνται 170 εισαγωγές.

Από τις 16 Ιανουαρίου (31 ράντζα) μέχρι και σήμερα (17 ράντζα), τα ράντζα έχουν μειωθεί κατά 45%, αλλά παραμένουν.

Λιγότερα ράντζα στο «Λαϊκό»

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», το οποίο αυτή τη στιγμή έχει τα λιγότερα ράντζα, αλλά και μικρότερη προσέλευση ασθενών.

Στις εφημερίες του συγκεκριμένου νοσοκομείου προσέρχονται κατά μέσο όρο 340 ασθενείς και πραγματοποιούνται περίπου 110 εισαγωγές.

Από 48 που ήταν τα ράντζα στα μέσα Ιανουαρίου, σήμερα έχουν φτάσει στα 20, κάτι που σημαίνει μείωση της τάξης του 58%.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση της συν-εφημέρευσης του «Λαϊκού» με το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», τα ράντζα θα εξαφανιστούν άμεσα και από αυτό.

Το σχέδιο, πάντως, για την εξάλειψη των ράντζων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα για τους ασθενείς.

Κάτι που σημαίνει ότι ειδικά σε φάση προεκλογικής περιόδου, όσο και αν έχουν μειωθεί, αν δεν εξαφανιστούν, ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικό αγκάθι για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα