Γιατί δεν φόρεσε ποτέ στέμμα ο Φίλιππος, ενώ θα φορέσει η Καμίλα

Γιατί δεν φόρεσε ποτέ στέμμα ο Φίλιππος, ενώ θα φορέσει η Καμίλα
Η βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος το 2010. AP Photo/Alastair Grant

Επί 73 χρόνια που ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ, ο Φίλιππος δεν έβαλε μια φορά στέμμα στο κεφάλι του. Η Καμίλα θα το βάλει, ανήμερα της στέψης του Καρόλου (6/5). Ας δούμε το λόγο.

O Φίλιππος ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Ελισάβετ για 73 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν έβαλε ποτέ στέμμα στο κεφάλι του, από το γάμο τους έως το θάνατο του.

Η Καμίλα ωστόσο, θα φορέσει στέμμα την ημέρα της στέψης του συζύγου της, Βασιλιά Καρόλου, στις 6 Μαΐου.

Παρεμπιπτόντως, ο Κάρολος θα γίνει εκείνη την ημέρα ο πρώτος άνδρας βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας που θα φορέσει στέμμα, μετά τον παππού του, βασιλιά Γεωργίου IV, το 1937.

Τώρα, ως προς το λόγο που υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τον Φίλιππο και την Καμίλα, βάσει πρωτοκόλλου, στέμμα φορά μόνο ο βασιλιάς και αυτός είναι τίτλος που δίνεται σε άνδρες, οι οποίοι κληρονομούν το θρόνο.

Ο Φίλιππος ήταν μεν Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά μετά το γάμο του με τη βασίλισσα έγινε δούκας του Εδιμβούργου. Όταν η Ελισάβετ κάθισε στο θρόνο, εκείνος έγινε “σύζυγος πριγκίπισσας”.

Επειδή ήταν “σύζυγος πριγκίπισσας” και όχι “σύζυγος βασίλισσας” δεν μπορούσε να στεφθεί, στην τελετή στέψης του 1953. Δεν υπήρχε εννοώ, σχετική πρόβλεψη στο πρωτόκολλο.

Η ιστορία είναι τελείως διαφορετική όταν αφορά μονάρχη που είναι άνδρας.

Πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το “βασιλική σύζυγος” είναι τίτλος που προορίζεται για τη σύζυγο ενός βασιλέως μονάρχη.

Μολονότι στον αρραβώνα του νυν βασιλικού ζεύγους (το 2005) στο δελτίο τύπο αναφερόταν πως η Καμίλα θα χρησιμοποιήσει τον τίτλο ‘πριγκιπική σύζυγος’, με παρέμβαση (επιθυμία) της Ελισάβετ λίγους μήνες πριν το θάνατο της, άλλαξε σε ‘βασιλική σύζυγος’.

Ως εκ τούτου, η Καμίλα που έτσι κι αλλιώς τώρα αναφέρεται ως βασίλισσα, θα φορέσει στέμμα.

Ναι, αυτά είναι τα άγχη/προβλήματα του Παλατιού -αν θέλετε να πάρετε κουράγιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα