Βίντεο: Έφτιαξαν ρομπότ αλά “Εξολοθρευτής” – Υγροποιείται και περνάει μέσα από κάγκελα

Βίντεο: Έφτιαξαν ρομπότ αλά “Εξολοθρευτής” – Υγροποιείται και περνάει μέσα από κάγκελα
Youtube / @Science X: Phys.org, Medical Xpress, Tech Xplore

Επιστήμονες έφτιαξαν ρομπότ το οποίο μπορεί να πάρει στερεά και υγρή μορφή, ενώ μοιάζει πολύ με το T-1000 της ταινίας "Εξολοθρευτής 2". Δείτε το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ερευνητές δημιούργησαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ στερεής και υγρής μορφής, ενώ το κινηματογράφησαν να περνάει μέσα από μια μικρή “φυλακή” με ράβδους.

Σύμφωνα με το Iflscience.com, οι δημιουργοί ισχυρίζονται ότι εμπνεύστηκαν από την ικανότητα των θαλάσσιων αγγουριών να αλλάζουν την ακαμψία των ιστών τους, ωστόσο, το συγκεκριμένο μοιάζει πολύ με το ρομπότ T-1000 της ταινίας “Εξολοθρευτής 2”.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ρομπότ που έχει σχήμα ανθρώπου υγροποιείται και διαρρέει μέσα από κάγκελα, ενώ στη συνέχεια επαναδιαμορφώνεται στην αρχική του μορφή.

Δείτε το βίντεο:

“Το να δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να αλλάζουν μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης, τους προσδίδει περισσότερη λειτουργικότητα”, δήλωσε ο Δρ Chengfeng Pan, επικεφαλής της ομάδας του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δημιούργησε το ρομπότ.

Το επίτευγμα βασίζεται σε ένα υλικό που μπορεί να μετατοπιστεί μεταξύ στερεού και υγρού υπό την επίδραση ενός μαγνητικού πεδίου, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν “ενεργομαγνητική μεταβατική μηχανή στερεής-υγρής φάσης” (Magnetoactive solid-liquid phase transitional matter, MPTM), ενσωματώνοντας μαγνητικά σωματίδια σε γάλλιο, ένα μέταλλο με πολύ χαμηλό σημείο τήξης (29,8 °C).

Η ομάδα πρόσθεσε μαγνητικά μικροσωματίδια νεοδύμιου-σιδήρου-βορίου στο γάλλιο, τα οποία ο καθηγητής Carmel Majidi του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon είπε ότι εξυπηρετούν δύο ρόλους. Κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, έτσι μπορείτε, μέσω επαγωγής, να θερμάνετε το υλικό και να προκαλέσετε την αλλαγή φάσης”, είπε και πρόσθεσε: “Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στα ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινούνται ως απόκριση στο μαγνητικό πεδίο”.

Τα υλικά που αλλάζουν φάση έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν, αλλά χρειάζονταν εξωτερικές πηγές θερμότητας ή ηλεκτρικά ρεύματα για να μετασχηματιστούν.

Όπως εξηγούν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό “Cell”, το μικρό τους ρομπότ μπορεί να υπερπηδήσει τάφρους 21 χιλιοστών (0,8 ιντσών) και να σκαρφαλώσει σε τοίχους όταν είναι στερεό, αλλά και να υποδιαιρεθεί για να περάσει γύρω από αντικείμενα πριν ξαναενωθεί όταν είναι υγρό.

Όπως αναφέρει το Futurism.com, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το MPTM θα μπορούσε να έχει πολύ συγκεκριμένες μηχανολογικές και ιατρικές εφαρμογές. “Τώρα, προωθούμε αυτό το σύστημα υλικών με πιο πρακτικούς τρόπους για να λύσουμε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ιατρικά και μηχανολογικά προβλήματα”, ανέφερε ο Pan.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα