Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου αποκτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ζυθοποιίας

Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου αποκτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις ζυθοποιίας

Το νέο Σήμα έρχεται να πιστοποιήσει ότι μια ζυθοποιητική εγκατάσταση πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης.

Η θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο αναμένεται να έχει κατοχυρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υποδέχονται επισκέπτες στους χώρους τους.

Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, στην οποία ανταποκρίθηκε το Υπ. Τουρισμού και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, είχε ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Η ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την κουλτούρα του ζύθου στην χώρα μας.

Το νέο αυτό Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, το οποίο μπορούν να αποκτήσουν ζυθοποιεία κάθε κατηγορίας, έρχεται να πιστοποιήσει ότι μια ζυθοποιητική εγκατάσταση πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης καθώς και όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων προσβασιμότητας που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εικαστικό του Σήματος για τα ζυθοποιεία δημιουργήθηκε από το Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων και Παραγωγών του ΕΟΤ.

Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε σχετικά: “Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης. Η ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στο συγκεκριμένο αίτημα του κλάδου και η ουσιαστική διαβούλευση που ακολούθησε, αποτελούν παράδειγμα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τύχουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και άλλα, πολύ σοβαρά και χρόνια αιτήματα του κλάδου μας.

Ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου μας».

Κατά την παρουσίαση του Σήματος η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε:

“Μετά από δουλειά πολλών μηνών και την ουσιαστική υποστήριξή μας από τους επαγγελματίες του κλάδου, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και είναι στην θέση πλέον να παρουσιάσει το πρώτο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία ενταγμένη στο σύνολο των καινοτόμων πολιτικών που εφαρμόζουμε στην προσπάθεια για την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με όρους βιωσιμότητας και την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται.

Το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου ζύθου συνολικά, από την παραγωγή των σιτηρών έως την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας με αυτόν της φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε στην πράξη να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης.

Φιλοδοξία μας είναι αυτό το πάντρεμα να μπολιάσει με νέες ευκαιρίες δημιουργίας και εξωστρέφειας και τους δύο κόσμους, ώστε να επιτύχουμε την ενεργοποίηση κάθε παραγωγικής δύναμης που διαθέτει η χώρα μας και τελικά μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπα κατανεμημένη σε όλη την ελληνική κοινωνία.»

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, για επισκέψεις στους χώρους παραγωγής, καθώς και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα