Τα κρυφά δημοτικά συμβούλια και ο εκνευριστικός Δένδιας

Κεκλεισμένων των θυρών θα μπορούν να συνεδριάσουν οι δήμοι σύμφωνα με διάταξη προωθεί η κυβέρνηση ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φουρκίζουν αρκετούς στο κυβέρνών κόμμα

Δεν χώρεσαν όλοι

Ψηφοδέλτια δίχως να στενοχωρηθεί κανένας δεν γίνεται. Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την διαδικασία επιλογής των υποψηφίων του κόμματος.

Όπως εξήγησε ήταν δύσκολη δουλειά μια και οι πρόθυμοι να μετάσχουν ήταν περισσότεροι από τις διαθέσιμές θέσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την φράση «ίσως αδικήσαμε και κάποιους συντρόφους». Δείγμα …κατανόησης για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιθανότατα δεν χρίστηκαν υποψήφιοι για λόγους πολυχρωμίας και διεύρυνσης του συνδυασμών.

Πάντως αυτού τους είδους τα προβλήματα «χώρου», δείχνουν πολιτικούς σχηματισμούς που είναι … «στα πάνω τους». Πράγμα που σίγουρα είναι καλό προεκλογικό δείγμα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δήμοι …κεκλεισμένων των θυρών

Μια αν μη τι άλλο …περίεργη διάταξη θα έχει το πολυνομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα: Δημοτικά συμβούλια …κεκλεισμένων των θυρών!

Μέχρι πρότινος η πρακτική αυτή ήταν γνωστή στο κοινοβούλιο, μόνον για τις επιτροπές που αφορούσαν ζητήματα άμυνας. Δηλαδή εξοπλιστικά προγράμματα, ενημέρωση για τους σχεδιασμούς των επιτελείων και τέτοια πράγματα. Το τελευταίο διάστημα «επεκτάθηκε» στις επιτροπές που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τώρα γιατί μεταφέρεται αυτή η δυνατότητα στους Δήμους παραμένει αναπάντητο. Υποθέτουμε δεν υπάρχει δήμος στην Ελλάδα που σκοπεύει να αγοράσει …όπλα ή να ασχοληθεί με την διεθνή κατασκοπία. Εκτός πια αν συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζουμε.

Έτσι για το τυπικό του πράγματος πάντως για συνεδριάσει μυστικά ένα δημοτικό συμβούλιο θα απαιτείται έγκριση από τα 3/5 των μελών του.

Μια μικρή διόρθωση

Πάντως στο ίδιο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών είναι πιθανόν να κάνει μια μικρή διόρθωση. Σε ένα άρθρο που μιλά για την δυνατότητα των Δήμων να παρέχουν οικονομικές ενισχύσεις σε «αθλητικούς συλλόγους» θα αλλάξει την διατύπωση ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τον όρο οι Α.Ε του αθλητισμού. Δηλαδή οι ΠΑΕ του ποδοσφαίρου, οι ΚΑΕ του μπάσκετ κ.λ.π.

Αυτό παρότι ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει ερμηνευτική προσέγγιση ώστε από την λεξη αθλητικός σύλλογος να πας σε Α.Ε». Βλέπετε σε τέτοιους καιρούς δεν είναι να γίνονται τέτοιες παρανοήσεις. Ιδίως σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες όπου υπάρχουν πολλοί «αθλητικοί σύλλογοι».

Ο εκνευριστικός Δένδιας

Μπορεί να έχουμε προεκλογική περίοδο όμως κάποιοι εντός Ν.Δ δεν χρειάζεται να ψάξουν στην …αντίπερα όχθη για πρόσωπα που τους εκνευρίζουν. Λέμε για εκείνους που έχουν «στραβώσει» με την τροπή που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδίως με την αποτίμηση που γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό.

Διαβάζουν π.χ την τελυταία του συνέντευξη και συγχύζονται. Ιδίως εκεί που λέει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως «η διμερής επικοινωνία έχει βελτιωθεί, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν σχεδόν μηδενιστεί, η ακραία επιθετική ρητορική δεν έχει απλά ατονήσει, αλλά έχει αντικατασταθεί από δηλώσεις και χειρονομίες αποκλιμάκωσης και εγκαρδιότητας».

Πάντως η συνθήκες της περιόδου δεν αφήνουν περιθώρια για δημόσιες δηλώσεις επ’ αυτών των θεμάτων.

Προειδοποίηση η διαφήμιση;

Η συνεχής επίκληση του κινδύνου ενίσχυσης της ακροδεξιάς μπορεί να είναι και …διαφήμιση. Αυτό είπε – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Μακεδονία. Αναφερόμενος κυρίως σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε «λένε και ξαναλένε για το ενδεχόμενο ενίσχυσης ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων, φτάνοντας σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν τελικά πρόκειται για προειδοποίηση ή για επιδίωξη. Έχουν μάλιστα το θράσος να τους κατατάσσουν και στις αντισυστημικές δυνάμεις, όταν έχει αποδειχθεί τόσο ιστορικά όσο και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ότι πρόκειται για τα καλύτερα μαντρόσκυλα του συστήματος, που δε διστάζουν τα διαπράξουν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα προκειμένου να το υπηρετήσουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα