Οι 7 εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας πριν από τις εκλογές

Οι 7 εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας πριν από τις εκλογές
Το υπουργείο Υγείας Eurokinissi

Προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ανασυγκρότηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, νέος αντικαπνιστικός νόμος και άλλα σημαντικά θέματα εκκρεμούν μέχρι τις εκλογές από το υπουργείο Υγείας. Τι έχει υλοποιήσει τα 2 χρόνια ο Θάνος Πλεύρης.

Σημαντικές εκκρεμότητες πριν από τις εκλογές έχει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς για να εφαρμοστούν όλα όσα έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες, απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά… χρήματα.

Την ίδια στιγμή, τα δύο χρόνια που διατελεί υπουργός Υγείας, έχει κάνει αρκετές τομές, των οποίων όμως μένει να γίνουν ορατά στο μέλλον και τα αποτελέσματα-στόχος που είχε θέσει.

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών εκκρεμούν από το υπουργείο Υγείας, τόσο για νοσοκομεία και κέντρα υγείας της ηπειρωτικής χώρας, όσο και της νησιωτικής.

Μάλιστα, παρά τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε νησί, οι θέσεις συνεχίζουν να βγαίνουν άγονες.

Κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σταματήσει να υποτιμά το ιατρικό λειτούργημα και το κόστος της ζωής το καλοκαίρι στα νησιά και αν θέλει να υπάρχουν γιατροί και εκτός ηπειρωτικής χώρας, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αντικαπνιστικός νόμος

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος θα είναι πιο απλός για την εφαρμογή των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (κυρίως αστυνομία), τους τελευταίους 2 μήνες δεν υπήρξε κάποια νομοθετική διάταξη.

Καθώς όμως πρόκειται για νομικό πλαίσιο και το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου, υπάρχουν μόλις 3 εβδομάδες για την κατάθεση, συζήτηση και ψήφισή του.

Εργασία γιατρών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα

Παρότι νέος νόμος για το ΕΣΥ, καταργεί τη θεμελιώδη αρχή για τη σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία προβλέπει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορεί ένας γιατρός του ΕΣΥ να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται νέα υπουργική απόφαση από τον Θάνο Πλεύρη, η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τις εργασιακές σχέσεις.

Προσωπικός γιατρός

Βασική εκκρεμότητα θα παραμείνει και ο προσωπικός γιατρός, ένας θεσμός που έχει μείνει στην μέση, αφού μέχρι σήμερα μόνο οι μισοί δικαιούχοι έχουν βρει διαθέσιμο γιατρό για να εγγραφούν.

Σε αυτό το πεδίο, δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση μέχρι τις εκλογές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας, θα δοθούν νέα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να εγγραφούν στον θεσμό, όμως μετά τις εκλογές.

Ανασυγκρότησης των ΤΕΠ στα νοσοκομεία

Παράλληλα, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην ανασυγκρότηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία όπως έχει ανακοινωθεί, στο μέλλον θα λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.

Παρότι η ανακατασκευή έχει διαφημιστεί δεόντως, προς ώρας δεν υπάρχουν ΤΕΠ που να μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα.

Διευκρινίζεται ότι η ανασυγκρότηση των ΤΕΠ θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φάρμακα για την πρόληψη του HIV

Μπορεί ο Θάνος Πλεύρης στον απολογισμό των πεπραγμένων του για τα δύο χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας στη Βουλή να ανέφερε ότι εξασφάλισε δωρεάν προεκθεσιακή προφύλαξη (PrEP) για τον HIV, όμως τελικά αυτό δεν ισχύει.

Κι αυτό διότι σήμερα δεν μπορεί κανείς να λάβει δωρεάν την αγωγή.

Κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων.

Τι έκανε 2 χρόνια ο Θάνος Πλεύρης ως υπουργός Υγείας

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στη Βουλή για τη ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη θητεία του, έκανε αρκετές κεντρικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Θεσμοθέτηση της οργανωμένης πρόληψης και της ΠΦΥ

1. Θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρωτογενές πρόγραμμα πρόληψης κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων και ανηλίκων, του καπνίσματος και της στοματικής υγείας.

2. Ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού στον οποίο έχουν εγγραφεί 4,8 εκ πολίτες και 3.300 γιατροί, ενώ έχουν διενεργηθεί πάνω των 1,5 εκ ραντεβού.

Πέρα από τις νομοθετικές αλλαγές για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων, διασφαλίστηκαν πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως:

  • Αύξηση μισθών των γιατρών κατά 10% και επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα, σε γιατρούς ΕΚΑΒ κατά 250 ευρώ και επιπλέον 1.800 ευρώ του μισθού τους για όσους μετακινούνται στα νησιά
  • Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ και 1.200 ευρώ για μετακίνηση στα νησιά
  • Διασφάλιση πόρων για αναβάθμιση 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και διασφάλιση 1,5 δις ευρώ για την κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή
  • 15.000 νέες προσλήψεις και αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης και κρίσεις γιατρών
  • Περισσότερες δυνατότητες για στελέχωση των νοσοκομείων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και άνοιγμα του ΕΣΥ
  • Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες
  • Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ από 550 σε 1.300
  • Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών
  • Ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και δημιουργία ιατρικού φακέλου
  • Νέος τρόπος λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες του δημοσίου.

Φαρμακευτική Πολιτική

  • Εξασφάλιση των μεγαλύτερων εκπτώσεων το 2022. Σε 920 εκ. κλειστούς προϋπολογισμούς εξοικονομήθηκαν για τους πολίτες 450 εκ
  • Θεσμοθέτηση λειτουργίας επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης
  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση επενδυτικών ευκαιριών
  • Προστασία φθηνών φαρμάκων
  • Ενίσχυση πλαισίου κλινικών δοκιμών και διασφάλιση καινοτομίας.

Αναβάθμιση ΕΟΠΥΥ

1. Αύξηση προϋπολογισμού ιδιωτών παροχών

2. Ένταξη ποιοτικών δεικτών σε μαγνήτες αξονικούς, κλινικές και ΚΑΑ

3. Εφαρμογή real time ελέγχου.

Παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα

  • Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με διασφάλιση δικαιωμάτων γυναικών, αύξηση ορίου ηλικίας, αποσύνδεση συναίνεσης γυναίκας από τον σύζυγο και κοινωνική κρυοσυντηρηση
  • Ανακουφιστική φροντίδα με θεσμοθέτηση πλαισίου για λειτουργία δομών ανακουφιστικής φροντίδας για άνω των 300.000 συμπολιτών μας
  • Μεταμοσχεύσεις με νέο πλαίσιο βιοηθικής για ενίσχυση μεταμοσχεύσεων και αύξηση των πόρων
  • Εθνικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία με διασφάλιση πόρων για λειτουργία άνω των 100 νέων δομών

Προστασία ευάλωτων ομάδων και κοινωνικές δράσεις

  • Ως προς τις Ενώσεις Ασθενών θεσμοθέτηση του ρόλου τους ως συνομιλητές της πολιτείας
  • Προστασία ατόμων HIV με θεσμοθέτηση μητρώου ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροικης θεραπείας, παροχή πρόληψης Prep, δικαίωμα αναδοχής και τεκνοθεσίας στα άτομα που είναι υπό θεραπεία, δημιουργία μονάδας ιατρικως υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ασθενείς HIV
  • Προστασία ΛΟΑΤΚΙ. Κατάργηση εντύπου που απαγόρευε να δίνουν αίμα άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής, προστασία ιντερσεξ ατόμων, θεραπείες μετάβασης για διεμφυλικα άτομα
  • Άτομα με τοξικοεξάρτηση. Παροχή ναλοξόνης και θεσμοθέτηση χώρου ελεγχόμενης χρήσης στην Αθήνα και υπνωτηρίου
  • Κινητές μονάδες για απομακρυσμένες περιοχές και λέσχες φιλίας σε συνεργασίες με δήμους. Ήδη το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα