Κυβερνητική αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο του 2023 – Το Μάρτιο ξεκινά η σεζόν

Κυβερνητική αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο του 2023 – Το Μάρτιο ξεκινά η σεζόν
Τουρίστες στην Αθήνα Eurokinissi

Τις εκτιμήσεις του για τη φετινή τουριστική περίοδο εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι οι εναλλακτικοί προορισμοί ενισχύθηκαν με το πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους".

Την αισιοδοξία του ότι και το 2023 θα είναι μια ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, μετά τη δυναμική που κατέγραψε το 2022, εξέφρασε ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για σημαντική ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Σε γεύμα που παρέθεσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του τουρισμού ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έγινε πράξη, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για 12μηνο τουρισμό. Μιλώντας για τις ενέργειες που έγινα για την ανάδειξη των εναλλακτικών προορισμών, ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους“. Σημειώνεται ότι η νέα κλήρωση για 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη Γενάρη.

Ποιες περιοχές προτίμησαν οι ταξιδιώτες του “Τουρισμός για Όλους”

Χιλιάδες ωφελούμενοι του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα, με κάποιες περιοχές και πόλεις, να ξεχωρίζουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία ήταν οι περιφέρειες που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών, που έκαναν χρήση του προγράμματος. Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή τους χειμερινούς μήνες είχε η Δυτική Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.

Σχετικά με τους προορισμούς ξεχώρισαν, αυτοί ήταν οι μεγάλες πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και πιο εναλλακτικοί προορισμοί όπως το Τολό, τα Γιάννενα, η Αιδηψός, η Θάσος, τα Καλάβρυτα και η Καστοριά.

Τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα του “Τουρισμός για Όλους” είχαν η Κεντρική Μακεδονία, που βρέθηκε στην πρώτη θέση και ακολούθησε στη δεύτερη η Πελοπόννησος, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν η Αττική, η Θεσσαλία και η Ήπειρος.

Πιο αναλυτικά, οι κορυφαίοι προορισμοί ανά περιφέρεια ήταν:

Κεντρική Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Αριδαία και Χαλκιδική

Αττική: Αθήνα, Αίγινα και Πειραιάς

Πελοπόννησος: Τολό και Ναύπλιο

Θεσσαλία: Βόλος και Πορταριά

Νότιο Αιγαίο: Νάξος και Τήνος

Στερεά Ελλάδα: Αιδηψός και Αράχωβα

Ήπειρος: Ιωάννινα και Πάργα

Κρήτη Χανιά και Ρέθυμνο

Αν.Μακεδονία- Θράκη: Θάσος και Καβάλα

Ιόνιο: Λευκάδα και Ζάκυνθος

Δυτική Ελλάδα: Καλάβρυτα και Πάτρα

Δυτική Μακεδονία: Καστοριά και Φλώρινα

Βόρειο Αιγαίο: Λέσβος και Χίος.

Από το Μάρτιο το ξεκίνημα της σεζόν

Ο υπουργός φάνηκε πάντως ικανοποιημένος από την κοινή προσπάθεια ιδιωτών και κυβέρνησης στα θέματα του τουρισμού για τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, προσπάθεια που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Κοινός στόχος η προσέγγιση τουριστών με υψηλότερα εισοδήματα που θα προέρχονται τόσο από την κεντρική Ευρώπη, όσο και από μακρινούς προορισμούς, όπως η Αμερική, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Το Υπουργείο Τουρισμού σκοπεύει να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας με διάφορες ενέργειες, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσει την προβολή και τη διαφήμιση του “Brand Ελλάδα”, με καμπάνιες που πλέον τρέχουν όλο το χρόνο, στις αγορές στόχους του εξωτερικού.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των προκρατήσεων αυτή τη στιγμή, η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν του 2023 θα μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο Μάρτιο, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την έναρξη όσο και την εξέλιξη της σεζόν, όπως η πανδημία, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα