Η γλάστρα που όλοι πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας για να σωθούμε από ιούς, μικρόβια και μύκητες

Η γλάστρα που όλοι πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας για να σωθούμε από ιούς, μικρόβια και μύκητες
Η ρίγανη χρησιμοποιείται εκατομμύρια χρόνια για να νοστιμίζει τα φαγητά και να μας προφυλάσσει από διάφορους εχθρούς της υγείας μας. iStock

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη ρίγανη στο φαγητό του και το σώμα του εκατομμύρια χρόνια. Τι λέει η επιστήμη για τη φαρμακευτική της δράση.

Οι κάτοικοι της Μεσογείου χρησιμοποιούν τη ρίγανη για να προσθέσουν γεύση στα φαγητά τους εκατομμύρια χρόνια.

Για το ίδιο διάστημα, χρησιμοποιούν τα εκχυλίσματα των φύλλων της για την ανακούφιση από τους πόνους στους μυς, την επούλωση πληγών, τις μολύνσεις από παράσιτα και τη θεραπεία προβλημάτων που προκύπτουν με την έμμηνο ρύση.

Εφαρμόστηκε και για την καταπολέμηση του άσθματος, της δυσπεψίας, της διάρροιας και των κρυολογημάτων.

Υπήρχε ουσιαστικός λόγος ή όλα ήταν στο μυαλό;

Η αλήθεια είναι πως περίπου 60 είδη φυτών που έχουν παρόμοια γεύση και χρώμα αναφέρονται ως ‘ρίγανη’.

Η ευρωπαϊκή ρίγανη προέρχεται από το Origanum vulgare (η χαρά των βουνών -όπου αναπτύσσεται). Η ελληνική ρίγανη παλιά καταγραφόταν ως origanum heracleoticum έχει πολύ περισσότερο αρωματικά και γευστικά φύλλα από το vulgare. Για αυτό και προτιμάται στη γαστρονομία.

Μπορεί όμως, να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από εχθρούς της υγείας μας;

Τι λέει η επιστήμη για τη ρίγανη

Έρευνα του 2019 έδειξε πως περιέχει πολυφαινόλες που ωφελούν το δέρμα και τα μαλλιά σας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, ‘τακτοποιεί’ την πιτυρίδα και θέματα που προκύπτουν στο κρανίο.

Οι επιστήμονες που έχουν βρει ενδείξεις πως βοηθά στην καταπολέμηση βακτηρίων, την ανακούφιση από φλεγμονές, τη ρύθμιση του σακχάρου και την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν τονίσει πως χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

Σε κάθε περίπτωση το βότανο κυκλοφορεί διεθνώς ως oregano -όρος που προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις ‘όρος’ και ‘γάνος’ (λαμπρότητα)- για συγκεκριμένους, απτούς λόγους.

Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη.

Αμφότερα έχουν φανεί πως έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες (δρα εναντίον ιών, βακτηρίων και μυκητων). Χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ψωρίασης, εκζέματος και άλλων δερματικών θεμάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως η κατανάλωση ρίγανης αποτρέπει τις μολύνσεις.

Επίσης, στοιχεία δείχνουν πως τα ίδια συστατικά ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, όπως και ότι μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των κυττάρων του μελανώματος και την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος.

Η καρβακρόλη έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιικές ιδιότητες. Αυτό επιτρέπει στο έλαιο ρίγανης να καθυστερήσει την εξέλιξη της ιογενούς νόσου και να βελτιώσει την αντίσταση στις λοιμώξεις.

Όπως κι άλλα βότανα, διαθέτει αντιοξειδωτικά -πέραν των ουσιών που αναφέραμε ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση δρουν και τα λιμονένιο, τερπινένιο, οκιμένιο και καρυοφυλλένιο.

Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να ‘καταπολεμήσει’ τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι τοξικές ουσίες που προέρχονται από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη που αυτή μπορεί να έχει ως συνέπεια διάφορες ασθένειες -όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Μελέτη έχει ενημερώσει πως υπάρχει αποτελεσματικότητα εναντίον του κολοβακτηριδίου, υποδηλώνοντας ότι το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της γαστρεντερικής υγείας και την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.

Τονίζεται ότι ενώ η κατανάλωση ρίγανης από μόνη της είναι απίθανο να αποτρέψει τον καρκίνο, μια ποικίλη, φυτική διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλαγών στα κύτταρα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Σύμφωνα με επισκόπηση της βιβλιογραφίας, τα έλαια και τα συστατικά του ελαίου ρίγανης, όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όπως αναφέρει το WebMD (oργανισμός που εμπιστεύεται το περιεχόμενο που δημοσιεύει στο Internet σε βραβευμένους ειδικούς κάθε τομέα) κλινική έρευνα έχει δείξει πως η κατανάλωση ρίγανης έπειτα από κάθε γεύμα για 3 μήνες, μπορεί να μειώσει την ‘κακή’ χοληστερόλη και να αυξήσει την ‘καλή’.

Η λήψη λαδιού ρίγανης για 6 εβδομάδες μπορεί να σκοτώσει τα παράσιτα Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni και Endolimax nana που υπάρχουν στο έντερο.

Η εφαρμογή ελαίου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 1%.

Τα φρέσκα και αποξηραμένα φύλλα ρίγανης και το λάδι ρίγανης τρώγονται συνήθως με τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες ως προς την κατάλληλη δόση.

Είναι χρήσιμο να ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν στις ετικέτες των προϊόντων και φυσικά, να συμβουλευόμαστε επαγγελματία υγείας πριν τη χρήση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα