ΑΠΘ: “Επικίνδυνο” το κτίριο της Πρυτανείας – “Φωτιά” το πόρισμα της Πυροσβεστικής
Ακατάλληλο και επικίνδυνο κρίνεται το κτίριο της πρυτανείας στο ΑΠΘ, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τους ελέγχους της Πυροσβεστικής. Προ 20ετίας οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι.
- 02 Ιουνίου 2023 10:31
“Σφραγισμένοι” όροφοι, ελάχιστες διέξοδοι διαφυγής, ανεπαρκής αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση αλλά και χρόνια ασυντήρητες υποδομές, συνθέτουν την εικόνα του κτιρίου της Πρυτανείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τα προβλήματα να εντοπίζονται και σε άλλες υποδομές του ιδρύματος.
Τα αποκαλυπτικά έγγραφα από ελέγχους της Πυροσβεστικής αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN, με τον Γιάννη Κορμούλη, μέλος του συλλόγου του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ να αναφέρει μεταξύ άλλων πως παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει τεθεί το ζήτημα, πάντα το θέμα σταματά στις μελέτες και δεν προχωρά στις παρεμβάσεις.
“Σήμερα που μιλάμε, η μέση ηλικία των 203 κτιρίων είναι στα 50 χρόνια και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σχέση με την αντισεισμική της θωράκιση δεν έχει γίνει. Να θυμίσω ότι έχει γίνει ο σεισμός του ’78 που έχει επιβαρύνει τη στατικότητα των κτιρίων και τη σεισμική τους επάρκεια. Έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα και δημόσια και στις πρυτανικές αρχές με υπομνήματα, διαμαρτυρίες, ειδικά για το κτίριο διοίκησης που εργάζονται καθημερινά πάνω από 250 συνάδελφοι συν τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κορμούλης.
Όπως προκύπτει πάντως από τα έγγραφα της Πυροσβεστικής, σχεδόν το σύνολο του κτιρίου δεν καλύπτεται από Σύστημα Πυρανίχνευσης, δεν υπάρχει Αυτόματο Σύστημα Πυρόσβεσης με νερό, ενώ επίσης δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας.
Ο τελευταίος έλεγχος, όπως αναφέρει το thesstoday.gr, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που διαπίστωσε τις παραβάσεις διενεργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος και από την επιθεώρηση εργασίας που εντόπισε σωρεία παραλείψεων.
Από τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας προέκυψε ότι:
Στο Ισόγειο: Μόνο δύο από τις πέντε εξόδους κινδύνου ήταν ανοιχτές
Στον 1ο όροφο: Οι δύο έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες
“Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο – 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτιρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο”, δήλωσε επίσης ο κ. Κορμούλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι σε όλο το κτιριακό απόθεμα του ΑΠΘ, στα 203 συνολικά κτήρια, έγιναν προ εικοσαετίας, το 2003 και η βαθμολόγησή τους ήταν μέτρια έως άσχημη, χωρίς να έχουν γίνει από τότε πολλές παρεμβάσεις.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις