Μάριο Βίτι: Πέθανε ο κορυφαίος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων
Ο κορυφαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας, Μάριο Βίττι, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Δίδασκε για πολλά χρόνια νέα ελληνικά σε πανεπιστήμιο της κεντρικής Ιταλίας.
- 15 Φεβρουαρίου 2023 13:59
Ο Ελληνοϊταλος νεοελληνιστής Μάριο Βίττι πέθανε στην Ρώμη σε ηλικία 96 ετών.
Κορυφαίος μελετητής της γλώσσας μας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και είχε διδάξει για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία.
Πρόσφατα, η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού είχε αφιερώσει το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την Ελληνική Γλώσσα. Η Ύδρα ήταν για τον Μάριο Βίττι το δεύτερο σπίτι του. Εκεί όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, και εκεί είχε φιλοξενηθεί το 2020 έκθεση φωτογραφιών του με τίτλο “Η Ύδρα για τον Mario Vitti: Γραφείο με θέα, φωτογραφίες 1948-1981“.
Ήταν μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ο ίδιος είχε τραβήξει στις συναντήσεις του με προσωπικούς του φίλους, σημαντικές προσωπικότητες με τους οποίους συνδέθηκε, από τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο μέχρι τον Σεφέρη και τον Ελύτη, από τον Χατζιδάκι και τον Μόραλη μέχρι τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη.
Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Μάριο Βίττι
Ο Μάριο Βίττι γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά της μητέρας του ο Βίττι ήταν ελληνικής καταγωγής. Μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και μιλούσε και έγραφε εξίσου καλά στα ελληνικά και στα ιταλικά.
Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια μετακόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία, την πατρίδα του πατέρα του. Σπούδασε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε το έργο του ως ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”. Το 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Είχε διδάξει στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα και στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης. Ο Βίττι μεταξύ άλλων κρατούσε την τιμητική θέση του πρόεδρου της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci).
Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ιταλίας σχετικά με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η Ελληνική λογοτεχνία χρωστά στον Βίττι τη δεύτερη γέννηση: του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (ο διάλογος του Νικολάου Σοφιανού), του θρησκευτικού δράματος Ευγένα – (Βενετία 1646) του Θεόδωρου Μοντσελέζε από τη Ζάκυνθο και 2 τόμων κειμένων του Ανδρέα Κάλβου.
Ο Βίττι ανακάλυψε και έκανε γνωστό το βιβλίο ενός ανώνυμου Έλληνα συγγραφέα, που εκδόθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1870, με τίτλο “Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”.
Ο Βίττι ήταν αφοσιωμένος μελετητής των έργων του Ελύτη και του Σεφέρη. Έχει λάβει τιμητικά διδακτορικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Κύπρου και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις