Αποστολάκης: Απαραίτητη η δημιουργία υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ιδρυθεί υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.
- 29 Απριλίου 2023 18:31
Την ανάγκη για την ίδρυση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας υπογράμμισε ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ο κ. Αποστολάκης εξήγησε πως το υφυπουργείο θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό της αμυντικής βιομηχανίας, για την έρευνα και την τεχνολογία, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να δώσουμε ώθηση στην αμυντική βιομηχανία. Να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό πλάνο για να εξασφαλίσουμε την στήριξη και την εξέλιξή της» είπε ο ναύαρχος, προσθέτοντας ότι η ΕΑΒ πρέπει να έχει κρατική υπόσταση, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα του μάνατζμεντ.
Ανέδειξε επίσης τη σημασία να διασφαλιστούν οι συνθήκες, ώστε τα οπλικά συστήματα που αγοράζονται να έχουν τη δυνατότητα να συντηρηθούν στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και μοχλό αναστροφής του brain drain.
«Πρέπει η αμυντική βιομηχανία να αντιμετωπιστεί ως asset» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις την είχα βάλει στον αυτόματο, με συνέπεια να απαξιωθεί και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Στη συζήτηση ο Δημήτριος Παπακώστας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος την περίοδο της κρίσης. «Τα μνημόνια κατέστρεψαν την αμυντική βιομηχανία» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι απαγορευόταν οποιαδήποτε πρόσληψη, με συνέπεια το προσωπικό της ΕΑΒ να μειωθεί από 3.000 σε 1.400 άτομα. Κάτι που ξεκίνησε να αλλάζει τα τελευταία 2 χρόνια, με την πρόσληψη 600 ατόμων, όμως υπάρχει ακόμα πρόβλημα στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Στάθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την επισκευή των C-130 και την αναβάθμιση των F-16 και των P3, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση συνεργασία του υπουργείου με την αμυντική βιομηχανία, ζητώντας να δώσει μια ελευθερία κινήσεων στις κρατικές εταιρείες, προκειμένου να μην λειτουργούν αυστηρά με τους κανόνες του δημοσίου.
Ο Κώστας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος και Global Business Development International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της Lockheed Martin Corporation αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει με την ΕΑΒ από τη γέννηση της, τόνισε ότι για τα αεροσκάφη P3 οι δύο εταιρείες έχουν πετύχει κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά, επισήμανε ότι το εξειδικευμένο προσωπικό πρέπει να αμείβεται καλύτερα, ζητώντας κι αυτός ένα νέο πλαίσιο που θα στηρίξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και αντιπρόεδρος ΕFA GROUP τόνισε ότι η νέα περίοδος προόδου της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) μπορεί να βασιστεί στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ΕΑΒΙ και στην καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία, στην Έρευνα και Ανάπτυξη για νέα προϊόντα με Εθνικούς και Διεθνείς πόρους, στη συνεργασία με εγχώριες και ξένες εταιρείες, στην εξωστρέφεια, στην προσέλκυση επενδύσεων στην εγχώρια βιομηχανία, στην ίδρυση και στήριξη νεοφυών εταιρειών και στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις