Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τη διερευνητική εντολή

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με τη διερευνητική εντολή
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει κόψει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και κορυφώνει τις επιθέσεις κατά Ανδρουλάκη, τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει την επομένη των εκλογών της 21ης Μαϊου 

Το ερώτημα τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου τίθεται όλο και πιο εμφατικά, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει κόψει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και κορυφώνει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στη Νέα Δημοκρατία πάντως υπάρχει η άποψη ότι ακόμη και εάν “βγαίνουν τα κουκιά” για να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ “κυβέρνηση ηττημένων” με το ΠΑΣΟΚ και το Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να συζητήσει με τον κ.Ανδρουλάκη για συνεργασία.

Επομένως ο πρωθυπουργός αναμένεται – σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις – να επιστρέψει άμεσα την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη “σκληρή” γραμμή επικαλούνται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι που έχει καταστήσει αδύνατη κάθε συζήτηση, απαιτώντας να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Αυτό που δεν λένε βέβαια φωναχτά είναι ότι η ΝΔ όχι μόνο θα προτιμούσε για ευνόητους λόγους να παλέψει για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αλλά και ότι δεν έχει λόγο να πάει σε μία συγκυβέρνηση με τους περίπου 90 βουλευτές που αναμένεται να εκλέξει με απλή αναλογική. Θα ήταν προτιμότερο δηλαδή για τη ΝΔ, αν αναγκαστεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, να έχει περισσότερους βουλευτές με την ενισχυμένη αναλογική.

Το Μαξίμου αποφεύγει φυσικά να απαντήσει στο “πονηρό” ερώτημα εάν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον κ.Ανδρουλάκη στην ηγεσία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, ερωτηθείς χθες σχετικά, απάντησε με τη γραμμή της αυτοδυναμίας. Ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμη και να άλλαζε στάση ο κ. Ανδρουλάκης και να δεχόταν να συζητήσει με τον κ.Μητσοτάκη, δεν μπορεί να αποτέλεσει αξιόπιστο συνομιλητή.

Πρόκειται εξάλλου για σενάρια υποθετικά. Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός εστιάζει στο άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Και χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης, γενέτειρα του κ.Ανδρουλάκη και άλλοτε “πασοκομάνα”, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σφοδρά στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και απευθύνθηκε στην “πράσινη” βάση.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι “κοιτάζει στο παρελθόν και έχει καταλήξει να κάνει έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου”. Δήλωσε μάλιστα: “Η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω ότι είναι ο δρόμος που θέλουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ” και επιχείρησε να “ζωντανέψει” το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, υπενθυμίζοντας το “Μένουμε Ευρώπη”, τους Αγανακτισμένους και την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι οι “απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ” αρνούνται να “γίνουν παρακολούθημα εκείνου που μέχρι χθες ήταν ο αντίπαλός τους” και υπενθύμισε ότι “μαζί ενωθήκαμε με κάποιους από αυτούς στο μεγάλο ρεύμα που πριν από τέσσερα χρόνια γύρισε σελίδα στη χώρα.”

Σημείωσε μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι με την ψήφο τους μπορεί “να επιστρέψουν από το παράθυρο ο κ. Τσίπρας και η παρέα του” και δήλωσε βέβαιος ότι: “Γι’ αυτό και θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές. Η θέση τους δεν είναι με τον τυχοδιωκτισμό, αλλά με τον υπεύθυνο πατριωτισμό και τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό. Αυτόν που εκφράζει η πλατιά προοδευτική και πατριωτική κοίτη της ΝΔ”.

Νωρίτερα εξάλλου από του Ζωγράφου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ και πως “τρίτη επιλογή δεν υπάρχει”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα