Αμφιλεγόμενο σχέδιο “Δακτύλιος Αλληλεγγύης” για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ελλάδα

Αμφιλεγόμενο σχέδιο “Δακτύλιος Αλληλεγγύης” για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ελλάδα
Φυσικό αέριο 2022 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Επιστολή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κατά του Solidarity Ring - Ερωτήματα για την σκοπιμότητα του βουλγαρικού σχεδίου και τη χρηματοδότηση του αγωγού.

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Σόφιας «Δακτύλιος Αλληλεγγύης» (Solidarity Ring), το οποίο θα μεταφέρει αμφιβόλου «πατρότητας» φυσικό αέριο προς την Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας και προς όφελος, όπως όλα δείχνουν, της Ρωσίας.

Ερωτήματα που αφορούν εντέλει την ίδια την πατρότητα του φυσικού αερίου που η Βουλγαρία σε συνεργασία με την Τουρκία, φιλοδοξούν να εξάγουν στην ΕΕ, καθώς δεν αποκλείεται αυτό να «βαφτιστεί» ως αζέρικο, αλλά στην πραγματικότητα να είναι ρωσικό!

Η ανησυχία στηρίζεται στο γεγονός ότι το αζέρικο αέριο, ακολουθεί ως γνωστόν την διαδρομή μέσω του αγωγού TANAP ο οποίος εν συνεχεία τροφοδοτεί τον TAP στα ελληνοτουρκικά σύνορα (Ipsala). Αλλά η διαδρομή του Solidarity Ring παρακάμπτει την Ελλάδα, και ακολουθεί την διαδρομή Τουρκία – Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Σλοβακία, γεγονός που σημαίνει ότι η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό δίκτυο αγωγών για να το τροφοδοτήσει. Δηλαδή τον Turk Stream, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι το σχεδιαζόμενο να μεταφερθεί προς την Ευρώπη αέριο, πιθανότατα να είναι ρωσικό.

Σε επιστολή που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά προς τα ευρωπαϊκά όργανα, θα τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως το ποιούς πραγματικά εξυπηρετεί το βουλγαρικό σχέδιο και κατά πόσο είναι σκόπιμο να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαικά κονδύλια η αναβίωση μιας εκδοχής του αγωγού Nabucco. Του σχεδίου που τη δεκαετία του 2010, επιχείρησε να αφήσει εκτός την Ελλάδα από τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, αλλά «ηττήθηκε» τελικά το 2013 από τον αγωγό ΤΑΡ.

Και γιατί, η Βουλγαρία, αποκλείει όχι μόνο την Ελλάδα, τον ΔΕΣΦΑ και την ΔΕΠΑ (ως μέτοχο του IGB), αλλά και τους μετόχους του TAP από το δίκτυο αγωγών, το οποίο θα μεταφέρει, κατά τα φαινόμενα, αζέρικο αέριο προς την ΕΕ, προς αντικατάσταση του ρωσικού, στο πλαίσιο της στρατηγικής Repower EU.

Στην πράξη, το ερώτημα που θα θέτει η ελληνική πλευρά προς τις κοινοτικές υπηρεσίες είναι κατά πόσο η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει μια τέτοια χρηματοδότηση όταν τίθενται σοβαρά ερωτήματα ως προς την πραγματική πατρότητα του αερίου που θα διοχετεύεται μέσω του Turkstream προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα