Η αγωνία του Μητσοτάκη να παραμείνει πρωθυπουργός
Στο Μαξίμου βλέπουν ότι δεν “παίζει” αυτοδυναμία και ελπίζουν να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα παραμείνει πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση
- 24 Μαρτίου 2023 06:46
Οι λόγοι των κυβερνητικών επιθέσεων στον Νίκο Ανδρουλάκη κατέστησαν χθες ακόμη πιο σαφείς: Στο Μαξίμου βλέπουν ότι η αυτοδυναμία είναι ένα απίθανο σενάριο και θέλουν τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι σε μία συγκυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμείνει πρωθυπουργός.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ δήλωσε προχθές ότι θα συζητήσει μετά τις πρώτες εκλογές για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο και όχι τον κ. Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, έβαλε ψύλλους στα αυτιά του Μαξίμου.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέλαβε την προσπάθεια αποδόμησης των δηλώσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας πολλάκις κατά το χθεσινό briefing τη φράση “ο κ.Ανδρουλάκης λέει ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ”.
Ο στόχος του κυβερνητικού πρέσινγκ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι φυσικά διττός: Από τη μία να συσπειρώσει τη δεξιά βάση από την οποία αυξάνονται οι διαρροές μετά τα Τέμπη. Και από την άλλη να φοβίσει τους κεντρώους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι όσο ανεβαίνει η αδιευκρίνιστη ψήφος θα σκληραίνει και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσαν εν τω μεταξύ να αναπαράξουν τη γραμμή πως δεν είναι δυνατόν να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Στο γαλάζιο στρατόπεδο προτιμούν εξάλλου να αλλάξει η ατζέντα και αντί για τα Τέμπη στην πολιτική αντιπαράθεση να κυριαρχεί το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ.
Τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν άλλωστε εναγωνίως να στρέψουν τη συζήτηση ξανά στην οικονομία, προβάλλοντας το “καλάθι του νονού” και υποστηρίζοντας ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ενδεικτικά, ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε χθες επιστημονική μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Philips της Κύπρου που αφορά τις 15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «καλαθιού» (από τις 2/11/22 έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023).
Ανέφερε ειδικότερα ότι από τη μελέτη αυτή έχει προκύψει ότι η αξία του «καλαθιού» έχει μειωθεί έως και 22,18%. Επισήμανε ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον «δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», η μέση τιμή του “καλαθιού” μειώθηκε κατά 11,16%.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες εκτίμησε ότι “σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα” για την ελληνική οικονομία με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις