Τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό μελετάει η Mytilineos
Συνέχεια επενδύσεων στον Καναδά με εργοστάσιο αλουμινίου. Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τα EBITDA φέτος.
- 02 Ιουνίου 2023 06:40
Η επένδυση της Μυτιληναίος στον Καναδά που ανακοινώθηκε χθες θα έχει συνέχεια πιθανώς με την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου, δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ο επικεφαλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο ίδιος, μιλώντας χθες στη Γ.Σ. του ομίλου, τόνισε ότι τα λειτουργικά κέρδη πρόκειται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 823 εκατ. το 2022.
Μιλώντας για το ευρύτερο επενδυτικό τοπίο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι στον Καναδά και τις ΗΠΑ η ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από την Ευρώπη, ακόμα και σήμερα που οι τιμές του αερίου και ηλεκτρισμού έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά της κρίσης.
Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ προβλέπει εκατοντάδες δισ. δολάρια για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τις πράσινες τεχνολογίες, ενώ στον αντίποδα η απάντηση της Ε.Ε. υπήρξε ανεπαρκής μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να μην πείθει τις βιομηχανίες.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την πορεία της ζήτησης στην Ασία και τις καιρικές συνθήκες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα παραγωγή LNG σταδιακά στα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής της Mytilineos άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδας. «Δεν θέλω να τοποθετηθώ στο θέμα στη δεδομένη συγκυρία, ό,τι κι αν πω θα υπάρξει κάποιος που θα το εκμεταλλευθεί πολιτικά», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και οφείλεται στην πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας, που θεωρούν ότι η μετοχή διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα», τόνισε. Οι μέτοχοι αυτοί εκτιμούν ότι μόνον αν μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η μετοχή να διαμορφωθεί στα επίπεδα που αναλογούν στα μεγέθη που έχει πλέον αποκτήσει η Mytilineos. «Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ για το θέμα στις 27 Ιουλίου, στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μηνου», πρόσθεσε.
Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε επίσης και το πράσινο deal που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία με την εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων στον Καναδά. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικής αποδοτικότητας επένδυση, ανοίγοντας μία αγορά όπου η ζήτηση είναι σχεδόν απεριόριστη. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, το γεγονός ότι η εταιρεία έχει εταίρο τη Fairfax, θα τη βοηθήσει σημαντικά να επεκταθεί στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το deal αφορά την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,4 GW, της εταιρείας Westbridge. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,7 δισ. καναδικά δολάρια (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, χάρις στα μέτρα ενίσχυσης των «πράσινων» επενδύσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο Καναδάς, η κρατική επιχορήγηση θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια. Έτσι, χάρις στην ενίσχυση, το IRR αυξάνεται κατά 2 με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.
«Όσοι μέτοχοι δεν έχουν καταλάβει ότι η εταιρεία έχει αλλάξει κατηγορία, μπορεί να παραξενεύτηκαν με το μέγεθος της συμφωνίας. Όμως, η επένδυση θέλει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αντιστοιχώντας σε κεφάλαια 200-250 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που το επενδυτικό μας πρόγραμμα κινείται στα 800 εκατ. ετησίως. Σήμερα η εξαγορά είναι πρώτη είδηση στον Καναδά, αυτό κάτι λέει και για τη Mytilineos και την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.
Το “καλάθι” της Αλουμίνιον
Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά το 2024, όταν λήγει το συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, σημείωσε πως η εταιρεία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διασφαλίσει την τροφοδοσίας του εργοστασίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας συνεργασίας με τη ΔΕΗ. «Αν ήμουν μέτοχος δεν θα ανησυχούσα για το συγκεκριμένο θέμα. Στο “καλάθι” προμήθειας, που θα έχει ρεύμα από διάφορες πηγές (όπως τις δικές μας μονάδες ή έργα ΑΠΕ), δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμμετέχει και η ΔΕΗ, με 10% ή 20%», πρόσθεσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας ότι τον προηγούμενο χειμώνα η Ευρώπη ήταν απλώς πάρα πολύ τυχερή. Έτσι, ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε να μειωθούν οι ανάγκες θέρμανσης, την ίδια στιγμή που και η ζήτηση της Ασίας απουσίαζε εν πολλοίς από τις ενεργειακές αγορές.
“Φέτος η ζήτηση της Κίνας έχει ανακάμψει, ενώ μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι τιμές στην Άπω Ανατολή αρχίζουν και ξεπερνούν τις ευρωπαϊκές, κάτι που σημαίνει πως πολλά φορτία LNG θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις εκεί αγορές. Η κρίση δεν πέρασε, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία το 2026 οι επενδύσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας”.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις